Divoch

Wild One, The

Drama / Road movie

USA, 1953, 79 min

Nez Brando ztloustl predvadel docela slusny vykony, ale kdyz se clovek koukne napriklad na takovy Score nezbyde mu nez litovat promarneny talent.(4.7.2002)

Na rok 1953 velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oboum stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hledisla. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany. Ó, to byly doby, kdy božský Marlon plnil kinosály o ovládal srdce všech dívek a mozky všech chlapců!(19.12.2004)

Divoch tematizuje osud, jelikož ze svobody motorkářů, kteří vlastně nikam konrétně namířeno nemají, paradoxně utváří predestinaci nevyhnutelné katastrofy. Ovšem spíše než by film reagoval na Sartrovo „odsouzen k svobodě“ a Nietzscheho, který upozornil na obtížnost a nepohodlí svobodného života, vyčkává a objektivisticky finguje vědeckou nezúčastněnost. Nejvíce to dává najevo postavami na hraně, jako třeba pragmatický policista nebo děvče zaseklé v místním zapadákově. Tyhle postavy fungují jako soudci Brandona a jeho party a na nich záleží, kam se osud přikloní. Jsou tak svobodnější než motorkáři.(20.7.2008)

Zkuste nedat tomuto kousku plný počet, když každá druhá scéna volá "klasika" a je zde mladý a skvělý Marlon Brando.(22.11.2010)

Byť se tam v podstatě jen mihnul, na plné čáře u mě vyhrál Lee Marvin. Je to ďábel. Ve stejném roce si u Langa střihnul násilníka, co ženám rád pálí kůži, tady odrbaného zarostlého ožralu, co jezdí na motorce a baví lidi svýma hláškama. To je rebel!(30.3.2008)

Se starymi filmy mam trochu problem... nedokazu se vzit do doby, kdy vznikly, neumim si predstavit, co v divacich tenkrat vyvolavaly, co jim mely sdelit. A dneska mi samozrejme tehdejsi poselstvi pripada ponekud smesne. Marlon, ktery si hraje na drsnaka a vubec mu to nejde, hloupoucke dialogy... ale na druhou stranu to ma sve kouzlo a jsem rada, ze jsem to dokoukala az k uzasnemu zaverecnemu usmevu.(22.11.2010)

Pro mě osobně byl Brandův Johnny Strabler mnohem přesvědčivější a zajímavější než Deanův Rebel bez příčiny. Zatímco Jim Stark byl typický outsider a vyděděnec, který se uchyluje (především z donucení) k osamocené revoltě, která nutně vypadá podivínsky a končí nezdarem, tak Brando představuje rebela vůdce, neochotného se podvolit čemukoli: „Proti čemu se bouříš? Proti čemu chceš!“ Zatímco Jim Stark trpí nepochopením, tak Johnnymu je nějaké pochopení zcela lhostejné. Přestože snímek trpí určitou epizodičností a nejednotou děje a formálně je spíše řemeslný, je zároveň úžasnou generační výpovědí a provokací. Film o mladické revoltě proti autoritám a obecně proti všemu, kterou prožívá každý mladý člověk, a z které nakonec každého, kdo při ní nezahnye, vyléčí neúprosná a tíživá realita…(19.4.2007)

Nehollywoodsky koniec tak chrumká pod zubami, až mám sladké *****nutkanie. Ale nepodvolím sa, nie, pretože na to ma až priveľakrát z deja vymetajú necudné myšlienky vyprovokované väzbou Marlon Brando plus motorka :))). Jéé, ja vskutku nechápem, ako mohol prežiť tento záver, byť Mary Murphy a Marlon ma oblaží takým úsmevom, búrim sa proti celému produkčnému tímu, proti zárobkom filmu i proti jeho potenciálnemu budúcemu kultu, no proste na Marlonka skočím a padáme a basta!!! Rebela bez príčiny som nevidela, nutné zmeniť, pretože to máme skoro až sesterské snímky (o tom istom každá inak) a predsa treba mať vedomosť, ktorý rebel bez príčiny rebeluje bez väčšej príčiny, no nie? No jednoznačne.(24.1.2009)

Ve své době klasika a výpověď jedné generace, dnes už ale poměrně vyčpělý a nezáživně napsaný i zrežírovaný snímek, který drží nad vodou hlavně málomluvný Brando a jeho charisma. Ale Lee Marvin ve své typické roli zpustlého ožraly velmi potěšil.(22.11.2010)

Na svou dobu dosti netypický film. Hollywood začal pomalu dávat prostor revoltujícím rebelům. I když byl Marlon Brando výborný herec a v toto filmu byl ještě ve skvělé formě, nedá se říct, že by sledování hlučných motorkářů a rádoby spořádaných občanů, chtějících zjednat pořádek, bylo něčím, co dokáže strhnout. Spíš bych řekl, že se mohlo z námětu dostat mnohem víc, což se však nepodařilo.(16.10.2011)

Další z řady brzkých filmů Marlona Branda, kterým potvrdil svou pozici výborného herce a idola žen. Nutno říci, že i díky této roli to byla pozice zasloužená. Film je to varovný, nadčasový a zde na CSFD trochu nedoceněný. Aneb když se potká mladá, drzá, frajerská nespoutanost měšťáků, bez jakéhokoli respektu k autoritám s konzervativním venkovským životem starousedlíků, nelze očekávat nic jiného než konflikt. Tento neutěšený konflikt, který v mnoha ohledech přežívá dodnes, je ve filmu perfektně vyobrazen (na motiv skutečné události). Brandův divoch, je typickou ukázkou mladého asociálně žijícího člověka, plného vnitřních komplexů a neklidu, které se snaží řešit podivnou hrou na vůdce skupiny motorkářů. On, který se od okolního světa ohradil hrubiánkou maskou tvrdosti a nepřístupnosti, je přitom uvnitř zlomený malý kluk bez přátel. Neschopen vytvářet jakékoli citové vazby. Cítí se být společností vyloučen, tak s ní bojuje. Žít se v ní nikdy nenaučil. Snad nic nevystihuje charakter jeho postavy víc než dialog. „To nevíš, co se sluší? Alespoň poděkuj!“ „To je v pořádku……. On neví jak.“ Jeho závěrečný návrat do městečka, kdy Johnny nepronese ke Kathie jediné slovo, kdy vše je vyřčeno pohledy, je naprosto jedinečný. Tento mrazivý snímek o společenském konfliktu a vytržení mladého člověka ze společnosti, je aktuální i dnes. 86%(15.8.2011)

Na svou dobu to musel být opravdu kontroverzní a výjimečný snímek, to nepopírám, ale dnes působí hodně směšně a hloupě. Škoda, že se Marlon Brando po celou dobu filmu tváří jako by mu uletěly včely a ne jako rebel. On byl nejnudnější postavou celého příběhu, i když byl oblečený jako frajírek a měl charisma na rozdávání..(1.5.2011)

Důkaz, že kdyby Marlon chtěl, sejme Jamese Deana jednou dobře mířenou na čelist.(28.10.2008)

Marná sláva, Marlon Brando byl prostě frajer nad frajery! Snímek má spád a napětí, načež musím konstatovat, že jsem se ani minutu nenudil. Brandovo ztvárnění rebelství a nespoutanosti je brilantní.(22.11.2010)

Takze nakonec "jen" 3 hvezdy. K lepsimu hodnoceni bych cekal neco trochu vic propracovanejsiho a hlavne Marlon Brando, ktery ma rebelstvi na rozdavani, se tentokrat jaksi "drzel stranou" a film se nejvice zacal rozjizdet az v druhe polovine kdyz pominu excelentni potycku s Lee Marvinem. Finalni vzpoura mela sice krasne vyvrcholeni, ale zbytek filmu me vazne tolik nepotesil. Mrzi me to....(11.8.2011)

Jedna z nejlepších rolí Marlona Branda.(7.1.2010)

Tehdy odvážný a divoký film. Nebudu však pokrytec, když si odmyslíme legendárního Marlona Branda a natočíme-li stejný film s dnešními herci, dostaneme průměrné béčko v dramatech. Láska, nespoutanost a násilí natočené tak na 65%.(30.4.2011)

Film, který si říká o zamyšlení. Obzvláště vzhledem k datu natočení.(3.5.2010)

Vše to začalo když jsem řekl kamarádovi ať mi půjčí nějaký zajmavý film. Půjčil mi tento film z roku raz, dva, kde už od počátku mezi herci vynikal jeden, který vypadal jako něco mezi Kapitánem Vegou ze starého Street fighteru a králem Elvisem. Tento týpek to má v hlavě buďto hodně dobře srovnaný, a nebo si spíš hraje na něco co ve skutečnosti není. Pár scén nasvědčuje spíše jeho vnitřnímu boji, než jeho vnitřní jistotě. Sám mám rád motorky a proto mě téma starodobých motorkářů doopravdy zaujalo, ale celá atmosféra a styl v jakým je film točený mě spíš dovedl k názoru, že koně by se místo motorek hodily víc. Kdyby totiž z rádoby motorkářského gangu, který kazí čest motorkářům a dělá z nich nic neuznávající alkoholická monstra pro které není nic svaté za kovbojskou partičku lotrů, z policistů šerify a sem tam nějakého indiána, měl by tenhle film dozajista větčí úspěch. Ztratili by se totiž i nedostatky typu, že rána skončí očividně o metr vedle a provedení scény kdy motorka bez řidiče srazí nebohého staříka je sice originální leč chabé. Jediná milostná scéna, kterou od filmu sice nevyžaduji, ale pokud už tam je tak ať stojí za to, je scéna kde si "božský" Marlon hraje na drsňáka, mě přišla jednoznačně nejvtipnější v celém filmu. Obličej Marlona je neustále v jakémsi pokerface a to i tehdy, když se řítí na motorce relativně velkou rychlostí. Dnes jsem to zkoušel a už při padesátikilometrové rychlosti jsem měl slzy v očích. Chápu, že z prehistrorického hlediska je tento film dozajista velkým pokladem, vždyť i plíseň na plísňovém sýru čím je starší, tím je lepší, ale bohužel i ta plíseň se musí jednou vyhodit, nemůže zrát desetiletí a já si myslím, že tento film už v dnešní době přezrál... K hodnocení, když povážím staří, motorky a milostnou scénu u které jsem se po dlouhé době doopravdy zasmál dávám tomuto filmu 4 hvězdičky...(16.9.2005)

• vendysek

Neupřímná, plytkostí vypreparovaná mršina, která v současném divákovi nevyvolá nic. Žádný rozpor, žádná emoce, Brando je hnusný. Odpor a rebelie s Deanem jde nestranně k věci, Divoch je nečestná hniloba.(4.3.2011)

<< předchozí 1 2 3