Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (922)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kultu, jaký se se kolem Okresního přeboru rozvinul, jsem byl zaskočen tím, že jakkoli nekonečně přesahuje dlouhodobý luzoidní standard, podstatné penzum dílů sestává z typicky seriálově připitomělých, do značné míry izolovaných příhod (v to počítaje několikrát opakované téma kolektivního řešení různých milostných vztahů), v nichž se často uplatňují nemyslitelné situace (např. bludná cesta neznámem vlastního okresu v díle Konvoj) a groteskně nesmyslné počínání postav (např. krádež gamblomatu). Tím je však jen obdivuhodnější, co to vlastně vzniklo. Na první dobrou mi připadá, že hlavní zásluhu na fenoménu Okresní přebor mají dialogy, z nichž zvláště ty s Vetchým jsou prostě nenapsatelné. Nutno též vyzvednout jedinečné exprese mimořádné výpovědní hloubky, jako např. "viděl jsem peklo!" i krutopřísnost hlavních i epizodních postav. (Dominující Vetchého postava kapitána Luňáka, která jako jediná představuje funkční karikaturu jistého typu, by si zasloužila zvláštní pozornost.) V epesní herecké skladbě potěšil už pouhý výskyt některých tváří (Mihulová) a obzvláště "herecká rehabilitace" (slovy quixotovými) Luďka Soboty. Hercké obsazení, stejně jako soundtrak, jsou jen nejzřetelnějšími příklady pečlivosti a uvědomělosti, s jakou si autoři se seriálem vyhráli. Zhlédnout film Poslední zápas Pepíka Hnátka dřív než seriál bylo by velkou diváckou chybou, neboť ten ho jako prequel korunuje a právě ve spojení obou v náležitém pořadí (tedy dle vzniku) se vyprávěcí hodnota celého projektu násobí. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"My taky chceme do Kraje! Napřesrok zasejeme trávu v brankovišti ..." Slavoj Houslice je zkrátka ambiciózní klub. Všechny typy jeho hráčů i činovníků jsem při svém dlouholetém pobíhání po pažitu někdy potkal a činí mi velké potěšení si na ně zavzpomínat u obrazovky. Jsem rád, že při hodnocení tohoto seriálu se samo zpochybnilo mé přesvědčení, že většina zdejších uživatelů inkasovala za čtyři z tělocviku, při kombinaci slov NOVA - FOTBAL jim samospoušť mačká tlačítko odpad! a náhodně vybere jeden z připravených znechucených komentářů. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že Nova přijde se seriálem, který budu chtít vidět celý? Se seriálem, ve kterém je zajímavější Luděk Sobota než Tatiana Vilhelmová! Kromě základního kádru tu byli i zajímaví hosté (s přehledem vede Ivan Trojan). Některé díly byly sice slabší, ale pořád to bylo aspoň na slušných 60%. Pro jistotu dodávám, že mé hodnocení patří původním šestnácti dílům (bůhví co přijde v budoucnu). ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Na českou novodobou tvorbu neskutečně kvalitní počin se spoustou nezapomenutelných postav a scén. Typicky české archetypy a poměry na vesnice vystihuje jako málo co (ač jsem rodilý Pražan, část dětství jsem vyrůstal na malé vesnici a mohu tak víc než dobře posoudit). S každým dílem zraje jako víno. Vetchý pak v roli cholerického trenéra je naprosto vynikající. Jednou bude kult. 91% ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Přebor zraje a graduje. Hořkosladké finále přebije i rozpaky z některých příliš jednoduchých a předvídatelných dílů (které měly rozměr spíš jedné anekdoty - viz Kopačák nebo Jesle). Ke konci už si to k sobě všechno pěkně sedne a naplno táhnou i ostatní postavy, nejen "oscarový" Ondřej Vetchý. Po Bylo nás pět asi jediný český seriál, který jsem s gustem nakoukával od prvního do posledního dílu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (74)

  • Režisér vybíral herce cíleně. Museli umět hrát fotbal, museli vědět, co je to ofsajd atd. Místo tradičního castingu nechal herce, kteří měli představovat fotbalisty, podstoupit celá fotbalová utkání, aby poznal, kdo je skutečně schopný fotbalista. (ClintEastwood)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Představitel Jirky Luňáka Ondřej Vetchý jistý čas rehabilitoval se zraněným kolenem a nemohl hrát fotbal. Ve scénách zápasů z inkriminovaného období tak Vetchý pouze chodí a nadává. (Šéfik)

Související novinky

Reklama

Reklama