Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný britský komik Peter Sellers je znám především jako hlavní představitel z úspěšných snímků o Růžovém panterovi. K jeho nejlepším hereckým výkonům patří také hlavní role v komedii Večírek. Ztvárnil zde podivného indického herce Hrundiho V. Bakshiho, jenž se snaží uchytit v Hollywoodu. Tento věčný nešika a smolař nejdříve znemožní natáčení klíčové scény v závěru historického velkofilmu, když předčasně odpálí maketu pevnosti. A není divu, že doslova k nepříčetnosti rozzuří jeho producenta. Později je nedopatřením pozván na setkání tvůrců, kteří se na vzniku tohoto snímku podíleli. Bakshi svojí bezelstností a bezradností při orientaci v neznámém domě nechtěně rozpoutá nekonečný gejzír komických náhod a absurdních situací. Nekončící katastrofě nezabrání ani Bakshiho okouzlení Francouzkou Michele Monetovou, nově objevenou hvězdičkou… Film natočil známý hollywoodský režisér Blake Edwards (Snídaně u Tiffanyho, série snímků o Růžovém panterovi, Velké závody), který komediální příběh zaplnil jemným humorem i řadou nepřekonatelných slovních a akčních gagů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy vyjde najevo, že Hrundi V. Bakshi je ve skutečnosti šéfinspektor Clouseau v dalším ze svých šílených převleků. Peter Sellers zde ve filmu hraje hodně podobnou postavu a opět dokazuje, že je komediální génius a také mistr všemožných přízvuků. Ať je to Francouz, Číňan nebo Ind, on zvládne bravurně zahrát všechny. U destrukce záchodu jsem brečel smíchy. Škoda, že v poslední dvacetiminutovce, jakmile se objeví pomalovaný slon a začne se padat do vody a tancovat, se to celé zvrhne v bezduchou frašku. Ale to je jen malý kaz na jinak velice zábavném snímku. Birdie num num. ()

jujec odpad!

všechny recenze uživatele

Asi jsem vůbec nepochopil, co je na filmu vtipného. Začíná to asi tak: pan Bakshi se během pauzy při natáčení velkfilmu opře o detonátor a vyhodí celou pevnost do vzduchu. Omylem se pak ocitne na večírku producenta, kde mu v bazénku uplave bota, kterou si před tím ušpiní, pak se směje historce, která je dojemná, ale on neslyší začátek a chce být zdvořilý. Následně hraje šipky a trefí do čela chlápka, který je vedle terče. Rozsype zrní pro ptáka na zem, omylem spustí mikrofon a všichni tak nahlas uslyší, jak si pro sebe opakuje "mňamy, mňamy". Pak během jídla na něj nezbude židle, takže sedí na pidistoličce u dveří, které ho z ní 2 x shodí. Jo a když chce ukrojit kuře, tak se odletí z talíře a přistane ve vlasech jisté dámy.... V tomto duchu film pokračuje až do konce - doslova jsem to přetrpěl, ale pořád jsem doufal, že pochopím, proč se ten film hodně lidem tolik líbil. Možná by se na něj měli všichni podívat nyní a ne vzpomínat na okamžik, kdy ho viděli jako děti. Nebo je fakt vtipné, že když chce někdo kousek toaletního papíru, tak odmotá celou roli? Fakt? Zlatý Troška s Babovřeskama..... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ind Sellers se vydal naučit hollywoodskou smetánku pařit. Zatím jsme jej viděl jen v minimu filmů, ale obrovský komický talent mu nelze upřít. Podobný humor, který je založený na absurdních situacích, do kterých se hlavní hrdina dostává svojí nešikovností, mám rád. Trošku to celé haprovalo v dialozích, které nebyly příliš úderné ani vtipné, ale vynahrazovala to situační komedie, která ve většině případů fungovala. Samozřejmě, ne každý pokus o vtip uspěje úplně u všech. Nicméně věřím, že každý divák si tam najde to svoje, co mu dovede rozvibrovat bránici. Na škodu může být snad pouze předvídatelnost. Takřka v každé situaci je jasné, co se stane ještě než se to stane. Na komedii z roku 1968 to bylo hodně dobré. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hlavni postava mi tedy moc sympaticka nebyla, ale to vsechno kolem mi prislo neuveritelne vtipne. Na tom vecirku jsem uz chybel jenom ja.-). Takovym komediim uz bohuzel asi odzvonilo. Te scene se slonem urcite, za tu by dneska tvurci byli tahani po soudech za tyrani... Ale za me opravdu povedena komedie. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Spíše než o bláznivou komedii jde o posmutnělou "pocitovku". Sellers genialně zobrazuje člověka, který se dostal na místo, kam nepatří. Jenže to není proto, že by byl hlupák, ale proto, že je čistá duše a mezi těmi snoby působí jako pěst na oko. Naštěstí se ukáže, že v tom není sám (viz trochu optimistická závěrečná scéna). Bláznivý humor tu obstarává opilý číšník, který zdánlivě krade Sellersovi film. Jenže Hrundi tu není proto, aby rozesmával, ale aby ukázal divákovi strojenou trapnost snobských večírků. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo neobvykle ve chronologickém pořadí. Než herci pokračovali v natáčení, prohlédli si vždy nejdříve předcházející část, aby byli lépe uvedeni do děje. (Terva)
  • Večírek měl původně název R.S.V.P., zkratkou pro frázi "Potvrďte, prosím, účast". (Pavlínka9)
  • Peter Sellers hrál Inda také ve filmu The Millionairess a podobného nešiku v postavě Inspectora Clouseaua v sérii „Růžových panterů“. (melipa)

Související novinky

Blake Edwards: 1922 – 2010

Blake Edwards: 1922 – 2010

17.12.2010

Ve středu v noci se na svůj poslední večírek někde tam nahoře vypravil velký filmař, držitel čestného Oscara za celoživotní dílo Blake Edwards. Všichni si jej pamatujeme především jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama