Reklama

Reklama

Šerif David Dutton (Timothy Olyphant) z provinčního městečka Ogden Marsh má nudnou práci: jeho úkolem je dohlížet na pořádek v útulném zapadákově, ve kterém se většinou nic moc neděje. Jednoho dne se ovšem jeho město změní k nepoznání. Spořádaní spoluobčané se začínají chovat zpočátku jen podivně, postupně se z nich ale stávají zuřivé vraždící bestie. Zdivočelí sousedé a přátelé se množí, nákaza šílenství se rozšířila po celém městečku a obyvatelé se navzájem vyvražďují. Šanci uniknout nemají ani ti, kteří zůstávají normální. Město obklíčila armáda a ozbrojenci ve skafandrech nekompromisně čekají, až se obyvatelé Ogden Marsh navzájem zlikvidují... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (715)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technická, atmosferická i herecká žánrová kvalitka, ktorá sa bohužiaľ zhadzuje lacnými klišovitými zvratmi (presne viete kdo, koho, kedy a ako v poslednej chvíli zachráni). Prvá liga v spoločnosti Úsvitu mŕtvych či 30 dní dlhej noci sa nekoná, The Crazies ostávajú o level nižšie. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Dirty & cool. eRková pochoutka, která plní očekávání. Perfektně (!) natočené dílčí scény ve fanboyovském duchu vlepené do jinak scenáristicky chudé cesty za "neznámou záchranou", tuna klišé (ale i jejich vtipné boření) a tolik lekaček, že ke konci už začínají být skutečně otravné. Na druhou stranu sympatičtí herci, racionálně se chovající postavy a stav permanentního očekávání věcí příštích, které plynou z logických postupů a úvah (až na ta zmiňovaná klišé, zejména typu "tady se rozdělíme, protože nám to každému zvlášť půjde líp", která tu sofistikovanost občas boří). Oproti soudobé konkurenci (Zombieland se přímo nabízí) velmi "plný" film. Za 20 milionů hotový zázrak. Těším se na dvojku. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Díky řadě chytrých motivů a opravdu dobře vystavěných scén ční Podivní nad řadou svých žánrových souputníků. V rámci hororových předělávek bych se je dokonce nebál označit za jeden z nejlepších remaků vůbec (v paměti v kategorii „lepší“ mi naskočí akorát Úsvit mrtvých Zacka Snydera a Kruh Goreho Verbinskiho). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Remake The Crazies mi přijde jako naprosté minimum toho, co by měl obsahovat každý dobrý (nadprůměrný) horor. Na vahách povedeno/nepovedeno se všechny aspekty filmu mírně přiklánějí na tu potěšitelnější stranu. Což je určitě dobře, o mnoha současných zástupcích žánru to totiž říct rozhodně nelze. Největším kladem filmu je, že to není špatný film, jeho největším záporem pak naopak to, že není lepší. Fanoušky to potěší, respektive nenaštve. PS: Za určité dílčí scény (každejch patnáct minut nějakej malej high-light - nepřeháním) zvyšuji 7/10 nahoru. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Rozhodne jeden z lepších hororových remakov, ktorý disponuje sympaťákom Olyphantom, vzhľadom na rozpočet prekvapivo epickým rozmachom a nejednou skutočne dobre natočenou (akčnou) scénou. Dramaturgia je ale značne zmätená - postupne sa to rozpadne na akúsi bezcieľnu road-movie so sledom výjavov "a do tohto lajna sme stupili na ďalšom kilometri". Navyše fungujúce ľakačky sú len asi tri a krvi je trestuhodne málo - keď už z toho tie fucky urobili R-ko, rozhodne by som zintenzívnil gore. Tesne po REC 2 dosť vlažný zážitok, ktorý síce slušne pobaví, ale už v priebehu niekoľkých hodín absolútne vyprchá. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Měl jsem ten pocit, že se chystám na film, kterej bude stát za hovno. Nápad tomu nasvědčoval, hodnocení ale nesouhlasilo. Čím to je, jsem už mohl zjistit jen samotným shlídnutím. První půlhodinku jsem tak nadával, a řikal si, že takovejhle katastrofickej film na čsfd většinou nemá ani těch 30 procent a často mi při kliknutí na něj na zdejší databázi, stránka nepochopitelně zčerná. Jenže to jsem nedokázal tušit, s čím autoři dorazí a mně do křesla přirazí. Příběh by sice bez nápadu byl, ale to zpracování, to nemělo chybu. Představte si tak dva filmy. Oba jsou akční. Jeden je akční jako blázen, ale kamera se Vám v tom nejzajímavějším klepe tak, že vidíte hlavnímu hrdinovi i do kapsy a pod triko. Ten druhej naopak pro diváka naprosto přirozeně točí vše s naprostým přehledem, v klidu a nádherně čistě. Setkal jsem se tak s nejednou akční scénou, kde jsem si hnedka uvědomil, že to je to, co chci. A ne nějaký zasraný, zkurvený kamery vyklepaný jak nějaký Startky. Tenhle film mi to dal. Dal mi co jsem chtěl. Vypadá, že je naprosto obyčejnej, ale pokud jde o masové a akční scény, tak dokáže zaujmout jako trn pod trenkama. A takový vysvětlení chlapovi musí stačit. Snad bych jen požadoval vysvětlení, proč u toho filmu píšou, že na tom spolupracovali i Spojené arabské emiráty...Neměli kam narvat prachy? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $39,123,589Tržby Celosvetovo $54,956,140Tržby za predaj DVD v USA $11,169,866 //počet predaných kusov 722,980║ milé prekvapenie, normálne horror čo celkom dobre funguje a nepôsobí laxným dojmom, a to prekvapenie sa hlavne týka réžie Brecka Eisnera fakt dobre zvládnuté, silná atmosféra a napätie /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moderní podání staršího originálu se ničeho nebojí a jde do všeho po hlavě. Chvílemi až moc sází na klasické lekačky, místo atmosférického útěku a strachu, ale přesto se divák dočká velmi pěkných momentů a děj nabírá slušné obrátky aniž by na okamžik zastavil. Dvojici Timothy Olyphant - Radha Mitchell se těžko odolává, i když hezčí půlka zapomněla své uplé oblečení a kozačky v Silent Hillu (ten sedlák s vidlemi mi evokoval Pyramid Head, způsobem, kterým vyvolával strach, náhoda?:)). Herecky, technicky a i příběhově je to prostě skvěle odvedená práce za pár šlupek. PS: dvojka bude za dvojnásobek s 10ti násobkem úmrtí?:-) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ani chvilku som sa nenudila, malo to spravne grady, skvele obsadenie, niektore vrazdicky bomba (umyvarka). Timothyho mam cim dalej, tym radsej. No ale az na ten koniec no. Ale nevadi, asi to k tomu patri... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Eisner chytře využil toho, že rozlehlé a liduprázdné obilné lány amerického středozápadu jsou ve své podstatě děsivější než temné kobky plné živých zombie... Pro mě podobně účinný film jako 28 týdnů poté, byť je to i v rámci žánru lepší nadprůměr... Za Cashovu country cover verzi Divnoláskové Very Lynn "We'll Meet Again" überdík. Eisnerovy další kariéry si budu všímat. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem zombie úchylárnu, ale Podivní jsou na to, že je to v podstatě béčkový film, překvapivě inteligentní a smysluplnou podívanou. Mně dosud neznámý režisér Breck Eisner naštěstí nešel cestou zvrácených efektů a oprostil se od snahy šokovat za každou cenu, o to více se snaží překvapit snímkem s ne tak neuvěřitelným antimilitárním podtextem, ve kterém jsou cítit dozvuky 11. září. Film stojí na pomezí hororu a sci-fi a našlapuje spíše k tomu druhému, neboť Podivní skutečně nejsou zombie, jak by se dalo apriori předpokládat. Postavy jednají racionálně, sem tam se sice objeví nějaké to žánrové klišé, ale výsledný dojem to úplně nekazí. Breck Eisner natočil vážně míněný film, který má svou atmosféru a ne příliš pozitivní vyznění, solidně zvládnutou řemeslnou stránku a celkem chytrý scénář. Nebýt těch několika laciných hororových výstupů, mohl vzniknout hodně originální a důstojný film... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než zatleskat. Hutná atmosféra a všudypřítomné nebezpečí od infikovaných lidí, kteří jsou něco jako vynalézavé zombie, a hlavně od armády se táhne celým filmem, tak jak to mám rád. Navíc je film proložen spoustou dobrých nápadů a brutálních chuťovek. Líbilo se mi i nasnímání. Ten film prostě vizuálně dobře vypadá a člověk by neveřil kolik se dá vytěžit z rovinaté polní krajiny někde v Iowě. A jistota všech jistot je, že hlavní dvojici hraje Timothy Olyphant a Radha Mitchell. Dvojice herců, kteří hrají většinou v hodně zábavných filmech, které mají koule. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Zatímco v sedmdesátých letech se reflektoval stav společnosti po prohrané vietnamské válce a její dopad na americké obyvatelstvo, na konci první dekády nového století je tím ústředním významem stav americké společnosti po 9/11, invazi, Guantanámu ad., přičemž survival horor je intenzifikován paranoidním thrillerem, což umožňuje vypovědět o pocitech široké skupiny lidí. PODIVNÍ jsou tak jeden z nejlepších horových remaků, který svou kvalitou překoná Romerův originál, aniž by významové roviny zplošťoval ("jen" je obohacuje) a měl potřebu cokoliv divácky zatraktivnit zakčněním, a zároveň jeden z nejlepších "ryzích" hororů poslední dekády, ve kterém je naprosto vše motivováno transtextuálně pro potěchu fanoušků. Mohlo by se zdát, že některé scény slouží k tomu, aby se postavy prokreslily tím, že se jim přidá trauma, jenže "odprásknutí místního opilce před zraky dětí na stadionu" či "nezabránění uškvaření blízké kamarády a jejího syna" je zde proto, aby se vyvolala určitá atmosféra a později to sloužilo k hororovému střetu s monstrem. A i když má někdo tendenci povzdechnout si nad tím, že Rkový rating nebyl náležitě využit, co se týče gore efektů, je to zcela vynahrazeno jednak až carpenterovskou nekompromisností (malé děcko hoří, kladné postavy chcípají jako první), jednak sérií intertextuálních narážek právě na vrcholná díla Carpentera, Raimiho, ale i Romera a Hoopera (jehož exploatačnímu opus magnum tento remake dluží vzhledem k práci se zvukovou stopou hodně). Takže vstupte do této "globalizované vesnice", teoretici masmédií a interpretátoři symptomatických významů si užijí stejně jako žánroví fanoušci. Pro mě zatím jeden z filmů tohoto roku (i když uznávám, že druhé REC je formálně progresivnější a SURVIVAL OF THE DEAD mnohem radikálněji přepracovává žánrová schémata k tomu, aby se vypovědělo o současnosti). P.S. Pokud se někdo v kině směje, pravděpodobně si užívá ono kubrickovské satirické podhoubí, které je korunováno aluzí na DR. DIVNOLÁSKU: http://www.youtube.com/watch?v=s4VlruVG81w . P.S. Ne ve všem, pod čím je nějak podepsán George A. Romero, jde o zombie. V tom filmu nejsou a nikdy nebyly zombie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když důchodce přijde s brokovnicí v ruce na baseballovej zápas, neznamená to, že je ožralej, ale že JE CELÝ MĚSTO V POŘÁDNÝM MALÉRU..... Filmu nechybí akce, žádný zbytečný kecy, lidi se chovají úplně normálně, T.Olyphant je v pohodě a nouze není ani o dramatické situace. Vadí mi pouze to, že přes veškeré napětí tu není žádná atmosféra. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Poznám k čemu slouží v Americe vidle. 2.) Zjistím, jak se má chovat nenakažený v nakažené oblasti. 3.) Myslím si, že o život se má bojovat za každou cenu. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. Fire [4:50] ,2. Something In The Water Supply [7:04] ,3. Bone Saw [2:58] ,4. There's Somebody Out There [5:26] ,5. Mad House [3:25] ,6. Principal [3:06] ,7. Had To Be Sure [9:24] ,8. Are We Clear? [4:06] ,9. The Long Walk [4:02] ,10. Let It Mean Something [3:45] ,11. Lights Out [5:43] ,12. A Loving Hand [2:06] ,13. Oil Pen [1:00] ,14. Getaway [1:35] ,15. Cedar Rapids [2:11], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nepýtaj sa ma, prečo nemôžem odísť od svojej manželky. Ja sa zasa nebudem pýtať, prečo ty môžeš.“ 70%, ale po výbornom rozjazde a sľubnom prostriedku to ku koncu predsa len už začne byť jemná nuda. Originál Georgea A. Romera (ktorý remake produkoval) som nevidel, ale remake, v čele so sympatickým Timothym Olyphantom v titulnej úlohe, rozhodne nemá originálny scenár. Naopak, je to klišé, klišé, klišé. Nechýba nakazený medzi hrdinami (no zo scény odíde hrdinsky, lebo bol sympaťák) a minimálne dvakrát sa stane, že hrdina je v poslednej sekunde zachránený pred smrťou pohotovým výstrelom spolubojovníka, čo je otravné. Na strane druhej, tempo prvej polhodiny je besné, akčné scény zručné a gore/masky pôsobivé (tvorcovia sa namiesto efektov spoľahli skôr na poctivé „ozajstné“ masky). Myslel som, že príchodom „zlej armády“ snímka stratí tempo, ale prekvapivo to nebolo až také zlé a hoci som asi každých 10 minút upadal do drobnej nudy, v jedenástej spravidla prišlo niečo, čo ma prebralo. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nenápadité mainstreamové překopání Romerova geniálního díla nikdy nemůže být znepokojující, neboť namísto drásavé vyšinutosti originálu dosazuje pouze tuctová schémata. Lze se bát či cítit napětí, když je od začátku jsané, že kdykoli jsou postavy v nesnázích, přispěchá v poslední chvíli hrdina na pomoc či když každá napínavá sekvence skončí lekačkou? Řemeslně sice bezchybný film, ale to z něho mimořádné dílo v žánru nedělá, a to ani v oblasti remaků. 5/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak zadna pecka se nekona. Stokrat omletej pribeh o nakaze v mestecku, zly armade a particce sympataku snazici se utect. Sem tam nejaka libova krvava scena, obzvlast vidle a pila na lebky je fajn, sem tam nejaka lekacka a sem tam nejaka akce. Proste od kazdyho trochu, jediny, ceho se moc nedostava, je atmosfera, protoze si nepamatuju, ze bych se byt jen jednou nejak leknul nebo byl nejak vyrazne napnutej. Film se sice rozjede od prvni minuty, ale tak nak to postupem casu prestane bejt zajimavy a ve vysledku mi bylo i vcelku fuk, kdo to prezije. Proste prumer. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V zásadě stejné jako Snyderův Dawn of the Dead - rychlejší, akčnější a krvavější než originál, ale prakticky bez atmosféry. Taková průměrná sterilní podívaná pro teenagery, s několika (málo) zajímavými scénami. ()

Související novinky

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

11.09.2012

Nedávno dokončil třetího Riddicka a právě v Londýně maká na Fast Six. Jedním z dalších projektů by mohl být The Last Witch Hunter. Alespoň by si to přáli ve studiu Lionsgate, které před dvěma lety… (více)

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

02.09.2011

V obou případech je fakticky rozhodnuto, že pokračování bude. Nebráníme se. S Die Hard 5 to studio 20th Century Fox myslí smrtelně vážně a Bruce taky, protože se aktivně zúčastňoval na výběru… (více)

Pošuk z Pařby krotí duchy

Pošuk z Pařby krotí duchy

27.02.2010

Zatímco Ivan Reitman připravuje Ghostbusters 3 (Bill Murray prý hned na začátku zemře a pak bude starým parťákům pomáhat už jen jako duch), konkurence chystá žánrový protiúder. Producent blížícího se… (více)

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

03.01.2010

Celosvětové tržby Avatara se během tohoto víkendu lehkou nohou přehoupnou přes 800-miliónovou laťku, což znamená tři věci: 1, hlavouni studia Fox budou střílet šampusy i dlouho po Silvestru; 2, šíří… (více)

Reklama

Reklama