Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sicílie se vším všudy. Originální zápletka vyprávějící o mladé učitelce, která se stane primadonou místního obyvatelstva a kdo na ni sáhne, toho pešek bouchne a skončí s průstřelem hlavy na náměstí. Její zdánlivě neomezená moc stoupá až k okamžiku, kdy se konečně odhalí její krutá a svým způsobem jednoduchá podstata. Samotný závěr však dá tomuto obrazu báječnou trhlinu v podobě nelítostného "bumerangu manipulace", kterou si musí zákonitě každý vychutnat. Cha, chá, za takové finále nemůžu jinak než za plný počet. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji nějakou kafkárnu, tolik podivností, divných lidí a bizarních situací tomu vyloženě přispívalo. Krásná Jennifer O´Neill je přeložena do zapadákova kamsi na Sicílii, kde má vyučovat tamější děti. Hned první den zažívá nepříjemnou situaci, která posléze vyústí až k vraždě. A další mordy na sebe nenechávají dlouho čekat...Škoda, že ty mrtvoly byly gumové figuríny, to bylo tak strašně bijící do očí, že jsem se musel smát. Atmosféra z neznámého zla je však přítomná a postupné odkrývání děje připraví zajímavé vyústění. Co je ale total špička, je český dabing z roku 1978! Opět důkaz, že naši herci s těmi postavami dokázali splynout a dát jim i něco ze sebe. Radost sledovat! Eva Trejtnarová Hudečková, Eduard Cupák, Luděk Munzar, Zdeněk Dítě, Ferdinand Krůta, Vilém Besser, Soběslav Sejk, Petr Oliva... Naprostej luxus! ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní učitelka příždí do Bohem zapomenutého kraje a stane se figurkou na šachovnici, která má posloužit vyšším cílům. Mysteriozní drama s prvky neorealismu je především syrovou sociální sondou. Italská Sicílie jako alegorie světa. Mocní jsou proto mocní, že mají moc. Od začátku jsem měl neodbytný pocit, že vše směřuje k tragickému konci... Krásná O´Neillová předvedla s Nerem nefalšovanou italskou vášeň. Temný film zalitý palčivým sluncem. Skvostný dabing dua Hudečková - Cupák musí českého diváka potěšit. Chválit hudbu snad ani nemá cenu, Morricone je značka kvality. Krásné. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli k tomu přispěl dabing, ale hlavní postava mi připadala jako příšerná afektovaná kráva, která nemluví, ale hystericky řve. Nejradši bych jí zavřel hubu pěstí. Pak se tam objeví první mrtvola, tak jsem myslel, že začne nějaký vyšetřování. A ono ne. Fízl, kterej tu vraždu vyšetřuje, pro změnu začne hystericky řvát taky. Tak čekám, kdy přestanou všichni řvát, a začne se tam odehrávat něco zajímavýho, ale nedočkal jsem se. Objevujou se tam postupně další mrtvoly, což je akorát další důvod k tomu, aby někdo začal znovu hystericky řvát. Horko těžko jsem to vůbec dokoukal. Jedinej, kdo snese trochu přísnější měřítko, je James Mason. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický Krimithriller s báječnou atmosférou-lehkým surreálem, respektive strašidelné případy vražd děsí všechny v malém sicilském městě.. Kdo za nimi stojí, a proč vše směřuje k osamocené nově příchozí učitelce, která jakoby se stala středobodem zájmu všech ve městě. Atmosféra houstne, je vrahem snad buržoazní fašista, tichý filosof-učitel a skvělý milenec, nabobtnalý starosta či korumpující senátor...???! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Film se z velké části natáčel v Raguse Ibla, zatímco pro další exteriéry byly použity barokní scenérie města Palazzolo Acreide (provincie Syrakusy), rodiště samotného autora Giuseppe Favy. Natáčelo se mezi náměstím Piazza del Popolo a Corso Vittorio Emanuele III, v prostorách radnice, kde hlavní hrdina filmu bydlel. Interiéry se natáčely v římských ateliérech Incir. (classic)
  • Film je součástí filmové skupiny, která se zabývá a popisuje fenomén a důsledky mafie, což bylo v italské kinematografii v těchto letech obzvláště populární. Zampovi nebylo sicilské prostředí pro jeho filmy cizí, ze spolupráce s Vitalianem Brancatim vzešly dva z jeho nejlepších filmů, Anni difficili (1948) a Anni facili (1953), které se celé nebo zčásti odehrávají v tomto regionu. (classic)

Reklama

Reklama