Cesta do středu Země

Dobrodružný / Sci-Fi

USA, 1959, 132 min

Henry Levin

• Houdini

Oscar 3 nominace: Výprava, Speciální efekty, Zvuk(12.5.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Moc ukričané, priamočiare, povrchné dialógové prestrelky ktoré nikam nevedú, bez lepšieho závanu dobrodružstva, snaha o odľahčenie do prázdna, by som povedal až Anglicky chladné prevedenie, akurát triky a kulisy ako tak újdu, ináč dosť nezvládnutý projekt a to som sa moc tešil, remake z 2008 je fakt zábavnejší. /40%/(6.10.2009)

Povedený, chytlavý dobrodružný film, který je velice zajímavý. Remake z 2008 už nedosahuje takové kvality jako tento předchůdce. Velice dlouho čekám až ho zase budou vysílat, dočkám se někdy?(6.3.2008)

Poctivo staromódna Verneovka poteší roztomilým vizuálom a ponúkne presne očakávané dobrodružstvo, ktoré nesklame.(5.4.2005)

,,DOBRÝ BOŽE, KRÁĽ NEBIES A ZEME...! ,,NEVYMEDZUJTE HRANICE JEHO KRÁĽOVSTVA." __ Ja skrátka nepochopím o čo horšia je piplavá Harryhausenova stop-motion animácia od zopár ,,premaskovaných" a zväčšených jašteríc (napr. aj One Million B.C, Stratený svet...), ktoré si aj tak pred kamerou (ne)robia čo chcú, že ten nebol nikdy nominovaný na Oscara narozdiel od tvorcov tohto filmu. Juj, komplikovaná veta, že? :-) Samozrejme v tých trikoch je aj po rokoch vidieť kvalitu, avšak len čo sa týka ako (optického) doplnku výpravy. Záber z chameleónovej papule je fantastický. Film je to však aj po rokoch dobre pozerateľný, síce tých 130 minút by potrebovalo prestrihať, no napr. ani pri tak prehnane dlhom zostupe do útrob Zeme sa zainteresovaný divák úplne nenudí. Potešilo ma, že aj sympatická kačička nakoniec neskončí podľa šablóny rodinného filmu. Hudba? Herrmann herrmannovsky najherrmannovskejší. O rozporoch medzi skutočnou vedou a ilúziami uja Verna sa na tomto webe nemá rozprávať, takže týmto komentár uzatváram. (328. hodnotenie, 16. komentár k filmu).(31.8.2011)

Má nejoblíbenější verze Verneova velkolepého dobrodružství. Věděli jste, že i Hitler byl přesvědčen o světě uprostřed Země a financoval výpravu, která měla objevit vchod? Okultní společnost Thule, jejíž členem Hitler byl, hledala též Atlantidu, Archu úmluvy či Grál, jak se mohl ostatně přesvědčit i Indiana Jones ve svých neuvěřitelných dobrodružstvích. Fascinující výtvarná stránka filmu ukazuje poctivé řemeslo 50.let. Pravda, hrozí-li, že při koupání zahlédneme celé nahé tělo, kamera najde důmyslný cenzurní záběr. To je tak směšné, až z dnešního pohledu roztomile kouzelné. Využití skutečných, ale domaskovaných ještěrů by dnes rovněž pobavilo. K tomuhle filmu však patří stejně dobře, jako celý fantastický svět.(20.2.2011)

Výborně jsem si to dobrodružství užil! Tento film stojí především na: 1) skvěle zvolených postavách. Takhle zajímavě složený tým jsem v podobných filmech snad ještě neviděl. A láska hlavního hrdiny se výpravy neúčastní, zůstala doma, to je taky velké plus. 2) velké výpravě, propracovaných kulisách, skvělých tricích. 3) příběhu, který za ty 2 hodiny ani jednou neklopítne a dokáže diváka udržet v napjatém očekávání nadcházejících událostí.(13.12.2008)

Krásné zpracování mé oblíbené verneovky. Film byl natáčen mj. v Carlsbadských jeskyních v Novém Mexiku, které z hlediska jeho působivosti sehrály stejně důležitou roli jako bez výjimky výborní herci (a samozřejmě i Gertrude :).(19.1.2011)

Dobře zvolení představitelé a pěkné kulisy opravdu získaly filmu hodně bodů a po této stránce nemám absolutně žádné výtky, ale to klasický hodinový rozbíhání příběhu mi tentokrát moc nesedlo. Prostě se to nějak moc táhlo. A k tomu ještě onen fakt mé nelibosti příšer "vytvořených" z namaskovaných leguánů, ale možná jsem si to zkazil svým až moc velkým očekáváním. P.S. - Chci kachnu(14.5.2011)

Cesta do středu země je velmi roztomilá, možná až roztomile naivní barvitá podívaná z pera Julese Verna. Rázná hudba Bernarda Herrmanna dává filmu pravý říz dobrodružství a James Mason v roli, která mu padne jak ušitá, také válí. Děj je sice hodně naivní a klišovitý, ale to k tomu přeci patří, tak proč kvůli tomu snižovat hodnocení. Pro mne je toto ryzí sci-fi 50. let se vším všudy a moc pěkná podívaná, které se žádný z remaků nemůže rovnat. PS. Chudák Gertrude. Kač kač.(18.10.2011)

Vo svojej dobe efektná, ale predsa málo okázalá hitovka s dobovými trikmy ( populárny Slurpasaurus - skutočný jašter ´´oblečený´´ do kože dinosaura ) a naivným scenárom. Tento námet sa ešte zatiaľ nedočkal dôstojného spracovania. Peter Jackson where are you?(8.1.2012)

Mám rád dobrodružná sci-fi z padesátých let - je v nich touha šokovat scénami a tématy a nechybí jim zajímavý nápad. ... tak vzhůru na Island!(5.2.2003)

4+. Tohle je doopravdy vtipnej filmek. Cesta do stredu Zeme v temer ironickem duchu! Velmi sympaticka Arlene Dahl jako jedina hlavni zena a s ni tri podivini na dobrodruzne ceste bez vysledku. Nicmene, je to krasne odpocinkove a naivni pokoukani... P.S.: Lindenbrook svoji dceru Jenny na vypravu nebere! Ta zustava pekne doma a ceka...Tolik jen pripominka k "Obsahu"...(4.4.2009)

• zdeny99

Od tohoto legendárního filmového přepisu ještě více známější knihy Julese Verna jsem čekal mnohem více. Těšil jsem se na tajuplnou, dobrodružnou cestu do středu Země a v ní skrývající se příšery, dinosauroidy a masožravé rostliny, jenže z tohoto jsem se dočkal pouze pětiminutovky s dinosaury v závěru filmu. Pohled na ně byl impozantní a když se sami začnou žrát, tak se jedná o pompézní podívanou. Bohužel je to také jediný okamžik, který mne na tomto povídavém a těžkopádném filmu bavil. Zklamání z tohoto filmu je veliké, protože Verneovky mám velice rád. Příště se raději podívám na CESTU DO STŘEDU ZEMĚ z roku 2008.(23.8.2011)

Prostě hravě naivní klasika vhodná na odpolední siestu.(24.3.2012)

Nádherně staromódní dobrodružství. Do původně striktně mužského Verneova dobrodružství je zde Holywoodem propašována žena, sám děj je tak úžasně nepravděpodobný (což je do značné míry zásluhou předlohy), triky průhledné (leč poctivě zpracované, žádné jedničky a nuly), ale film neztrácí tempo a má své naivní kouzlo.(10.7.2010)

Tak takto si predstavujem spracovanie Verneho románu. Prekrásne prostredie, v ktorom sa natáčalo a kulisy vyzerajú reálnejšie ako v modernom 3D spracovaní. Zrejme preto, že reálne vytvorené sú. Úžasná hudba aj samotné piesne, ktoré vo filme zaznejú. Predstavitelia hrdinov hrajú dokonale, za všetkých vyčnieva Hans, skvelé obsadenie. Dokonca som sa aj viac krát zasmial, za čo vďačím skvelému scenáru. Jednoznačne majstrovské dielo, ktoré predčí všetky ostatné verzie.(20.2.2011)

• xaver

Další s Verneovek, která se moc nepovedla. A vůbec, marně tápám v paměti, zda se nějaká filmová adaptace Verneovek povedla, s výjimkou báječných Zemanových zpracování. No ještě jsme si vzpoměl na podle mě vynikající sovětskou adaptaci románu Děti kapitána Granta z roku 1936. Absolutně nepochopím, proč režisér pošle pod zem dvě ženy, když podle literární předlohy se výpravy zůčastnili profesor mineralogie Lidenbrock, jeho synovec Alex a islandský průvodce. Je to stejné, jako kdyby někdo zfilmoval román Tři mušketýři a do hlavních rolí mušketýrů by obsadil dva muže a dvě ženy. Pěkný nesmysl, žejo. Nicméně režisérovi Levinovi přišel tento nesmysl zajímavý. Žel ke škodě filmu. Když se však podívám na filmografii režiséra Levina, tak se ani nedivím.(6.4.2012)

Cesta do středu Země patří k těm skvělým klasickým snímkům které prostě nestárnou. Povedená adaptace slavného románu Julese Verna nabízí vše co se dá od sci-fi z padesátých let očekávat, včetně koňské dávky nezbytné naivity. Děj se od originálu dost liší, což určitě není na škodu, film je díky tomu napínavý i pro diváky znalé knižní předlohy. Herecké výkony jsou slušné, filmové triky na svou dobu výborné, a atmosféra kouzelně roztomilá a optimisticky dobrodružná. Velké plus je přidání ženské postavy. Prvek který by v seriózněji mírněném papírovém románu vadil, přináší spoustu možností jak osvěžit zápletku.(17.12.2011)

Dílo to není jako veledílo. Ale hádky a vzájemné stírání profesora a Carly Göteborgové mají šťávu a vtip. Děj, který není nic moc, taková ze všeho možného splácaná pohádka pro dospělé, se tímto okoření a snímek tedy příjemně zabaví. Jen v málo podobných filmech jsem viděl více sympatickou sestavu herců a zároveň postav. A už taky vím, odkud Spielberg má ten trik s obřím kamenem!(13.1.2011)