Reklama

Reklama

Cesta do středu Země

  • USA Journey to the Center of the Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na začátku filmu se seznamujeme s profesorem Lindenbrookem (James Mason), pracujícím na univerzitě v Edinburghu. Tomu se dostane do rukou neobvyklá hornina, pocházející z Islandu. V této hornině jsou vyryty značky, které používal vědec Arne Sacnussem. Ten se vydal na výpravu do středu Země a už se nevrátil. Profesor Lindenbrook se rozhodne vypravit v jeho stopách. Vezme s sebou i svoji dceru Jenny a jejího snoubence Aleca. Přidá se k nim i Carla Göteborgová, manželka zesnulého vědce Göteborga, který se pokusil Lindenbrookovi ukrást jeho výpravu. Byl však sám zabit hrabětem Sacnussemem, potomkem Arne Sacnussema ,jenž se rozhodl jít v jejich stopách a dobýt tak slávu a bohatství. Naše přátele rozhodně nečeká lehká cesta. Jestli se jim podaří úspěšně dokončit svoji výpravu a přežít všechna nebezpečí, to se dozvíte v tomto filmu, natočeném podle populárního románu Julese Verna. (Šimpy)

(více)

Recenze (57)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Moc ukričané, priamočiare, povrchné dialógové prestrelky ktoré nikam nevedú, bez lepšieho závanu dobrodružstva, snaha o odľahčenie do prázdna, by som povedal až Anglicky chladné prevedenie, akurát triky a kulisy ako tak újdu, ináč dosť nezvládnutý projekt a to som sa moc tešil, remake z 2008 je fakt zábavnejší. /40%/ ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

A v základu se toho Verna nakonec docela drží, tvůrci pouze přidali pár dalších detailů pro větší dramatičnost. Oproti předloze film trochu mění tón, je mnohem veselejší a okázalejší, což ale nakonec ani tak nevadí – nehodnotíme zpracování předlohy, ale film jako takový. No, byla to pěkně humorná pytlíkovina, se spoustou zajímavých efektů, trhlých postav a jednou hezkou kachničkou (mimochodem, fór s kachničkou a jejím milencem byl geniální). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Povedené zfilmování klasické Verneovky, která má stále co nabídnout. Dobrodružný snímek plný krásných triků (obří houby, ještěři, nitro sopečné jeskyně), se skvělým Jamesem Masonem, který jako roztěkaný profesor Lindenbrook vede svou expedici do nitra Země. Jeho postava je velmi zajímavá a pestrá - a stejně rychle jako se mění jeho názory, se mění i jeho nálady a chování. Takže během chvilky dokáže být z příjemného společníka protivným autoritativním mrzoutem a naopak. Jeden zajímavý charakter vedle druhého je i zbytek jeho týmu. První polovina filmu je spíše komorní, druhá pak vzrušující a napínavá, ale díky Masonovi i velmi vtipná. Např. když si Lindenbrook hraje na soudce a pak předává zbraň jako horký brambor ostatním členům výpravy, aby vykonali jeho rozsudek. Dodnes kvalitní a velmi zábavný film. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Čaro sa rokmi vytratilo. Ostalo už len polystirénové dobrodružstvo s pár dobrými scénami a nudnými postavami. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější verze Verneova velkolepého dobrodružství. Věděli jste, že i Hitler byl přesvědčen o světě uprostřed Země a financoval výpravu, která měla objevit vchod? Okultní společnost Thule, jejíž členem Hitler byl, hledala též Atlantidu, Archu úmluvy či Grál, jak se mohl ostatně přesvědčit i Indiana Jones ve svých neuvěřitelných dobrodružstvích. Fascinující výtvarná stránka filmu ukazuje poctivé řemeslo 50.let. Pravda, hrozí-li, že při koupání zahlédneme celé nahé tělo, kamera najde důmyslný cenzurní záběr. To je tak směšné, až z dnešního pohledu roztomile kouzelné. Využití skutečných, ale domaskovaných ještěrů by dnes rovněž pobavilo. K tomuhle filmu však patří stejně dobře, jako celý fantastický svět. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bohužel neznám knižní předlohu, ale jistě je skvělá jako většina Verneových knih. Nemohu tedy soudit, jak se filmová adaptace drží či nedrží románu, avšak jako film je Cesta do středu Země sympatická. Je samozřejmé, že se na snímku výrazně podepsal zub času, nejvíce v oblasti triků a prostředí, ovšem stále jde o příjemnou dobrodružnou sci-fi podívanou, ve které není nouze o sympatické herce, úsměvné scény, mírné napětí a romantiku. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Povedený, chytlavý dobrodružný film, který je velice zajímavý. Remake z 2008 už nedosahuje takové kvality jako tento předchůdce. Velice dlouho čekám až ho zase budou vysílat, dočkám se někdy? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak sa naivita rovná roztomilosť, tak v nej dosiahol vrchol práve tento film. Z dnešného hľadiska maximálne naivné, ale napriek tomu sa stále jedná aj po polstoročí o veľmi solídnu zábavu plnú trikov a svižného deja. Ten trvá 132 minút a nepamätám si, že by som sa v nejakej jeho pasáži začal nudiť. Rôzne neskoršie remaky dokazujú, že tomuto verneovskému subžánru a jeho naivite svedčalo práve toto obdobie, keď divákom absolútne prevrátená logika vôbec neprekážala. Dôkazom sú aj diela Karla Zemana. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ mňa táto cesta extra nebavila a ešte aj profesor Lindenbrook mi hodnú chvíľu liezol na nervy. Vďakabohu za madam Carlu a slečnu Gertrude. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Tady musíte počítat s omezenými triky a výpravou do ateliérů. Takže v rámci žánru a možností padesátých let jsou triky super (nelíbila se mi ta přední projekce v knihovně, proboha) a James Mason tomu dodává charisma, zatímco ostatní jsou velcí sympaťáci (Pat Boone takový Berdych s velkými svaly, jeho moc pěkná nevěsta Diane Baker, Arlene Dahl jako MCBP a Islanďan Peter Ronson). K tomu solidní dabing dělaný v launching roce TV NOVA v Brně (Lakomý, Běhůnek, Dítě, Brož). Mnoho a mnoho umělých skal, hodně umělých. Ten závěr jestli takhle Jules popsal, pak asi taky nevěděl, jak z toho ven... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Klasika zostane klasikou a žiadne nové verzie ju neprekonajú. Starosvetsky farebné, trochu naivné, poctivo natočené. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Poslední ze tří velkých amerických adaptací Julese Vernea 50.let - před tím 20 000 mil pod mořem a Cesta kolem světa za 80 dní. Na rozdíl od obou jmenovaných je Cesta do středu Země asi nejméně ambiciózní, ve své jednoduchosti možná až béčková. I když jistě ne rozpočtem, protože rozlehlé dekorace Atlantidy, houbového lesa a dalších prostředí jistě nebyly z nejlevnějších. Filmu dominuje fantasticky tísnivý soundtrack Bernarda Herrmanna (hlavně útoky ještěrek působí vážně démonicky). I přes svou délku Cesta do středu Země příjemně ubíhá, a občasné logické kotrmelce a naivní momenty se snadno odpustí. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Technická stránka je stále celkom pekná. Hlavne keď viete oceniť triky vzhľadom na dobu vzniku. Ale strašne ma srali hlavné postavy. Nesympatický profesor Lindenbrook a jeho idiotský poskok Alec. Aspoň na Jenny sa pekne pozerá. Vďaka postavám ma ale celé to dobrodružstvo vôbec nebavilo a samotné situácie a nástrahy tým pádom pre mňa postrádali napätie. Škoda. Bežne si aj takéto staré dobrodružné sci-fi vykopávky užijem. 4/10. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Dobře zvolení představitelé a pěkné kulisy opravdu získaly filmu hodně bodů a po této stránce nemám absolutně žádné výtky, ale to klasický hodinový rozbíhání příběhu mi tentokrát moc nesedlo. Prostě se to nějak moc táhlo. A k tomu ještě onen fakt mé nelibosti příšer "vytvořených" z namaskovaných leguánů, ale možná jsem si to zkazil svým až moc velkým očekáváním. P.S. - Chci kachnu ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe efektná, ale predsa málo okázalá hitovka s dobovými trikmy ( populárny Slurpasaurus - skutočný jašter ´´oblečený´´ do kože dinosaura ) a naivným scenárom. Tento námet sa ešte zatiaľ nedočkal dôstojného spracovania. Peter Jackson where are you? ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DOBRÝ BOŽE, KRÁĽ NEBIES A ZEME...!" ,,NEVYMEDZUJTE HRANICE JEHO KRÁĽOVSTVA." __ Ja skrátka nepochopím o čo horšia je piplavá Harryhausenova stop-motion animácia od zopár ,,premaskovaných" a zväčšených jašteríc (napr. aj One Million B.C, Stratený svet...), ktoré si aj tak pred kamerou (ne)robia čo chcú, že ten nebol nikdy nominovaný na Oscara narozdiel od tvorcov tohto filmu. Juj, komplikovaná veta, že? :-) Samozrejme v tých trikoch je aj po rokoch vidieť kvalitu, avšak len čo sa týka ako (optického) doplnku výpravy. Záber z chameleónovej papule je fantastický. Film je to však aj po rokoch dobre pozerateľný, síce tých 130 minút by potrebovalo prestrihať, no napr. ani pri tak prehnane dlhom zostupe do útrob Zeme sa zainteresovaný divák úplne nenudí. Potešilo ma, že aj sympatická kačička nakoniec neskončí podľa šablóny rodinného filmu. Hudba? Herrmann herrmannovsky najherrmannovskejší. O rozporoch medzi skutočnou vedou a ilúziami uja Verna sa na tomto webe nemá rozprávať, takže týmto komentár uzatváram. (328. hodnotenie, 16. komentár k filmu). ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování mé oblíbené verneovky. Film byl natáčen mj. v Carlsbadských jeskyních v Novém Mexiku, které z hlediska jeho působivosti sehrály stejně důležitou roli jako bez výjimky výborní herci (a samozřejmě i Gertrude :). ()

Reklama

Reklama