Růžový panter znovu zasahuje
Komedie / Krimi
Velká Británie / USA, 1976, 103 min
Blake EdwardsHudba:
Henry ManciniPlakáty
Narazí-li kosa na kámen, lítají jiskry široko daleko. Není sice příliš jasné, kdo v případě těch dvou géniů - tedy vrchního inspektora Clouseaua a jeho bývalého nadřízeného vrchního inspektora Dreyfuse - je tou kosou a kdo kamenem, faktem však zůstává, že pro ně oba není svět dost veliký. Clouseauovy eskapády přivedly Dreyfuse do blázince a i když jeho psychiatr dělá, co může, i když se už už zdá, že ten nebožák je definitivně vyléčen, stačí jedno jediné setkání těch dvou - a všechno se zřítí jako domeček z karet. Může se někdo divit Dreyfusovi, že se rozhodl tuhle neudržitelnou situaci jednou provždy vyřešit? A jeho plán, jak se zbavit nenáviděného soka, je - jak jinak - ďábelsky geniální! (oficiální text distributora)
golfista
Komedie plná klasických "Clouseaovských" gagů, která mě dokázala vždycky rozbrečet smíchy. A to vážně :-)(14.2.2003)
Houdini
Oscar 1 nominace: Píseň - "Come to Me"(19.4.2004)
Galadriel
Spolu s "Inspektor Clousseau na stopě" nejlepší film celé série. Fantastický Peter Sellers, skvělé gagy,... prostě zábava pro všechny.(23.9.2004)
Tosim
SHRŇME SI FAKTA. VÍME, ŽE PROFESOR FASSBINDR BYL UNESEN, ZA DRUHÉ, ŽE HO NĚKDO UNESL A ZA TŘETÍ, ŽE MĚ PÁLÍ RUKA...(5.1.2004)
Radyo
Filmy s Růžovým panterem a Peterem Sellersem v roli pomateného inspektora Clouseaua patří mezi nejúspěšnější komedie všech dob. Také tato je přeplněná gagy a skvělými vtipy, které mohou někdy připadat někomu jako banální a neoriginální, ale Sellers je dokáže doslova povznést na vyšší úroveň. V jeho prezentaci se člověk směje skoro všemu, podobně jako tomu bylo kdysi u Charlieho Chaplina, který dokázal lidi rozesmát už jen svým zjevem.(22.12.2002)
Matty
Němé grotesce v její nejryzejší podobě je bohužel nejbližší titulková parodie Plavčíka na sladké vodě. Ve filmu jsou stále dobré gagy, dokonce i velmi umně rozvinuté, ale také je v něm větší kus nevkusu a mnoho minut, které ničím vtipné nejsou, což tentokrát bohužel platí i pro záběry se Sellersem (návštěva gay baru, první ze dvou laškování s ruskou agentkou). Edwards nezná míru, jak ještě zřetelněji vyjevují Velké závody. Neví, kdy přestat, aby vtip zůstal vtipným a nezačal působit velikášsky a trapně (nikoliv trapně tím zábavným formanovsko-papouškovským způsobem). Nemůžu si pomoct, ale scéna s rajským plynem mi i napodruhé, bez českého dabingu, přišla hrozná – nutno ovšem podotknout, že mne svého času neméně otrávilo, kterak s týmž plynem nakládali Laurel a Hardy. Čtvrtý Růžový panter se ještě víc než předchozí filmy naváží do bondovek, Clouseau je vlastně perfektní antitezí Jamese Bonda, jak nejlépe vynikne během scény na Oktoberfestu, kdy bez jeho přičinění pomře většina elitních zabijáků, jistě ne náhodou připomínajících padouchy, jimž čelil a jež likvidoval sám agent Jejího veličenstva. Ad absurdum je dovedeno taky typické bondovské finále, kdy 007 ulehává s krásnou ženou. Clouseau stěží sundá svršky. 70% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99(19.7.2010)
Djkoma
Nejlepší films Růžovým panterem. Skvělý Peters Seller.(11.8.2005)
Marigold
Neuvěřitelné. Úvod filmu představuje snad nejkoncentrovanější situační demenci, jakou si člověk umí představit, neředěnou klaunskou debilitu a rozpustilost obecních bláznů, vše tak sladce předvídatelné a vše tak dokonale zničující, že jsem se (opět) válel v křečích smíchu a kochal se přehledem, jakým Sellers udržuje grády i v těch nejstupidnějších eskapadách (v úvodní sekvenci v blázinci kupříkladu). Po famózní parodii na britské detektivky trochu var Růžového pantera zeslábne až kamsi do vlažných hodnot, slaboduchý příběh je skutečně do počtu a ani mnichovský October Fest se bůh ví jak nepovedl. Hradní závěr však vše napraví návratem pravé palby pokleslého humoru. Z hlediska skečů asi opravdu jedna z nejulítlejších krimi komedií, navíc ozdobená nebeskou komikou mistra Sellerse.(27.1.2007)
Radek99
I kdyby měl tenhle film mnohem více hluchých míst, než má, a i kdyby měl mnohem horší a naivnější scénář, scény trhání zubu pod vlivem rajského plynu či Sellersovo groteskní dobývání hradu přes vodní příkop alá němá groteska samy o sobě stačí na nadstandardní hodnocení... Je to jen komedie, ale skvělá...(29.1.2007)
║Rozpočet $6miliónov║Tržby USA $33,833,201║Tržby Celosvetovo $34,700,000║ Peter Sellers opäť mierne rozpačitý scenár svojimi niekoľkými vydarenými gagmi povytiahne, slušný priemer. /70%/(6.8.2005)
Oskar
Poslední film s inspektorem Clouseauem, na který se dá dívat.(22.2.2003)
Boss321
Tímto dílem Peter Sellers jen potvrdil, že je to jeho životní role a jeho komediální talent byl snad bezedný. Film, u kterého se nikdy nebudete nudit ba naopak budete řvát smíchy. Co ovšem musím pochválit je skvělý český dabing, Hrušínský s Fišerem byla opravdu trefa do černého......(11.12.2007)
tron
„Hryzie váš pes?“ – „Nie.“ – „Nazdar havo.“ – VŔŔ HAV HAV!!! – „Vraveli ste, že váš pes nehryzie.“ – „Toto nie je môj pes.“ Všetko začalo v roku 1963, kedy mal premiéru prvý Ružový panter - slabá kriminálka s Davidom Nivenom. Maniakálny Peter Sellers ako komisár Jacques Clouseau bol podpornou roličkou, ktorá pre príbeh nebola dôležitá, no len čo sa objavila, strhla pozornosť tak mocne, že si podobne „sám pre seba“ ukradol film až o X desaťročí neskôr Depp v PIRÁTOCH KARIBIKU. Ako on, i popletený francúzsky inšpektor si v nasledujúcich rokoch/dieloch privlastnil celú sériu. Dnes vieme, že bez neho by Ružový panter nebol ružovým panterom (ako dokazuje americký remake/2006 a jeho pokračovanie/2009). V roku 1961 nasledoval (ak nerátame "falošné" pokračovanie Inšpektor Clouseau s Alanom Arkinom) Komisár Clouseau na stope, 1975 to bol Návrat Ružového pantera a 1976 dnešný diel, RUŽOVÝ PANTER OPÄŤ ZASAHUJE. Séria sa v ňom definitívne stáva Sellersovou komiksovo nadsadenou one man šou, od šialených dialógov („Viete, čo to bolo za bombu?“ –„Nejaká výbušnina.“) a monológov („Toto je byť šéf-inšpektora Clouseaua. Pri telefóne šéf-inšpektor Clouseau.“) až po hlášky („Pozrite, horšie to už nebude.“) a povestné (podľa mňa skôr otravné a nezmyselné) prezliekacie scény (Quasimodo, zubár). P.S. Omar Sharif ako nájomný vrah „Egypťan“.(3.9.2010)
Kulmon
Patrně nejlepší z celé série. Geniální nešika Jacques Clouseau opět na scéně a zase šikovný jak hrom do police. Je zde patrná inspirace němými groteskami (dobývání hradu), neskutečné gagy. Navíc je ze asi nejlepší souboj s Katem a úvodní titulky s narážkami na významné filmy doby minulé potěší každého kdo se trochu ve filmu vyzná. Zajímavosti: První film, který má Růžového pantera v názvu, ale ve filmu se neobjeví. *** Filmový debut Deep Roye.(5.8.2009)
B!shop
Dalsi perfektni dil o Clouseauovi, kterej se radi mezi ty nejlepsi. Dreyfus tady uz definitivne zmagoril a stal se hlavnim zaporakem, takze se celej film toci kolem Clouseaua a Dreyfuse, coz je fajn, akorat obcas maj nektere postavy zbytecne moc prostoru na ukor Sellerse. Sellers je tu jako vzdy dokonalej, navic v souboji s Catoem uz pouziva tyce a ma tu asi nejuchylnejsi masku, dentistu. A dojde i na nekolik vcelku slusne zvladnutejch trikovejch zaberu. Dalsi skvela komedie.(2.5.2007)
novoten
Není moc filmových sérií, kde by nejlepším dílem byl ten, kde už tvůrci dovádějí gagy do absurdna a nechávají popustit fantazii do nevídaných výšin. Clouseau, Kato a Dreyfus v nejlepší formě, scény s Quasimodem, dobýváním hradu a rajským plynem patří do zlatého fondu komedie.(3.2.2007)
Brouk
Nejlepší Clouseovka, skvělé gagy.(5.2.2004)
Falko
,,Zavolejte Pentagon, FBI a CIA a zjistite kdo vyhral futbal !!!" K tomuto filmu snad ani netreba komentar. Proste bud vas to bavi alebo nie, v kazdom pripade mna to strasne bavilo a tak som sa s Madison dohodol, ze si pozrieme aj ine casti Pantera. Peter Sellers je skvely a reziser filmu RANAJKY U TIFFANYHO (1961) Blake Edwards mal pri Sellersovi stastnu ruku, ze prave tento herec sa stal nesmrtelnymi inspektorom Cluseauom. Taktiez bitka s Katom nemala chybu. Som rad, ze som si znovu mohol po tolkych rokoch tuto komediu zopakovat. _________ Peter Sellers - (Šéf Inšpector Clouseau) +++ Herbert Lom - (Dreyfus) +++ Lesley-Anne Down - (Olga) +++ Burt Kwouk - (Cato Fong) +++ Colin Blakely - (Drummond) +++ Leonard Rossiter - (Quinlan) +++ André Maranne - (Francois) +++ Omar Sharif - (Egyptský zabijak) +++ Produkcia: Blake Edwards +++(4.2.2012)
sud
Clouseau a Dreyfus znovu zasahují a zárukou je jedno velké ujeté komediální peklo. V tomto díle se asi nejvíc z celé série vyřádil Herbert Lom, Peter Sellers samozřejmě také, ale to je jaksi mimochodem. Zajímavé je, že komisař Dreyfus je v každém díle jiný. Od zoufalce se dopracoval až k šílenému internacionálnímu zločinci fantomasovského formátu. Ze všech megavtipných scének u mě vyhrává ta na Oktoberfestu. Nakonec je příjemným spestřením nádherná Lesley-Anne Down. A navíc jsem měl štěstí vidět film se starým dabingem, který jej povušuje o třídu výš (Couseau je vrchol dabingového umění Stanislava Fišera - promiň Vinnetou, Rudolf Hrušínský coby Dreyfus a Lesley-Anne Down nadabovaná sexy hlasem Aleny Procházkové). 85%.(26.9.2007)
Fr
psychiatrická léčebna. bývalý šéf inspektor Dreyfus je připraven opustit tento ústav. jeho fóbie na jméno a vše co připomíná Clousea je (zdá se) vyléčena. bohužel, největší zkoušku má však před sebou. Clouseau jde na návštěvu! čeká nás to nejlepší, co se dá v této sérii vidět: Kato -žlutá opice a jejich ,,tréninky", perfektní převleky (quasimodo) a šílený Dreyfus, který pokuď nedostane Clousea zničí cokoli. proto musí do akce vyrazit nejlepší světový zabijáci!!(23.3.2006)
| Na levném DVD od: | 20.12.2010 PB Publishing |
|---|
Související
- Růžový panter 2 (2009)
- Růžový panter (2006)
- Syn Růžového Pantera (1993)
- Kletba Růžového pantera (1983)
- Stopa Růžového pantera (1982)
- Pomsta Růžového pantera (1978)
- Návrat Růžového pantera (1975)
- Komisař na stopě (1964)
- Růžový panter (1963)