Reklama

Reklama

Růžový panter

Trailer

Obsahy(1)

Inspektor Jacques Clouseau se snaží dopadnout zločince světového formátu, zvaného „Fantom“, který inspektorovi stále uniká. Inspektor je přesvědčen, že Fantom tentokrát udeří v lyžařském středisku, kam se pravidelně sjíždí společenská smetánka. Do střediska zamířila i princezna Dala, která je majitelkou jednoho z nejslavnějších diamantů světa, zvaného Růžový panter. Inspektor Clouseau jede do lyžařského střediska i se svou manželkou Simone, která se tajně stýká se sirem Charlesem Lyttonem, jenž je ve středisku také. Sotva inspektor Clouseau přijede, dozvídá se, že někdo ukradl psa princezny Daly, což jej přesvědčí, že je na správném místě. Inspektor podezírá všechny, kteří přijeli do střediska, neboť Fantom může být kdokoliv z nich. Všichni návštěvníci střediska se zúčastňovali vyhlášených večírků pořádaných Angelou Dunningovou a na každém večírku Fantom kradl klenoty. Když je Clouseau informován, že únosce psa byl Artoff, který je zaměstnancem sira Charlese, považuje inspektor sira Charlese za Fantoma. Simone varuje Charlese před svým manželem, ale Charles si dělá více starostí s tím, že jeho synovec George objevil jeho tajný kufřík s nástroji lupiče a rukavicí, kterou zanechává Fantom na místě činu. Inspektor Clouseau varuje princeznu Dalu a ta povolí přítomnost policistů ve svém domě na maškarním večírku. Sir Charles se opravdu pokusí Růžového pantera ukradnout, stejně jako jeho synovec George, ale najdou jen prázdný sejf... (TV Prima)

(více)

Recenze (272)

Matty 

všechny recenze uživatele

Stylová zlodějská krimikomedie, která ale nemá zdaleka tolik vtipu jako šarmu. 60% Zajímavé komentáře: Oskar, Lucas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl z celé série poslední a hodně mě zklamal. V podstatě postelové historky nemají co říct a typicky růžovopanterovské gagy jsou řídké a nevtipné. Na naprosto dokonalý snímek Komisař Clouseau na stopě, natočený ve stejném roce, nemá tento ani náhodou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,878,107Tržby Celosvetovo $11,100,000║ Prvá hodinka je až nechutne príbehovo planá, našťastie potom dostane o niečo viac priestoru Peter Sellers a hneď sa to rapídne zvýši na grádoch vďaka jeho vydareným gagom a tak zachráni film aspoň k tomu slušnému priemeru. David Niven je vo svojej úlohe otravní a absolútne sa do nej nehodí. /55%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dost vkusně promíchaná směs panterovské přiblblé komiky a kriminálky na vyšší úrovni, kterou tu drží především skvělý David Niven. Stejně je však nejsympatičtější postavou pochopitelně Peter Sellers, jehož mi bylo kvůli té mrše manželce celý film nesmírně líto. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně taky viděl první díl téhle klasiky. Peter Sellers dodal vtip. David Niven šarm. Claudia Cardinale sex appeal. Blake Ewdards filmařský um a Henry Mancini nesmrtelnou titulní znělku. Je to takové vkusně vtipné a Clouseau byl opravdu chudák, když ho manželka podváděla až tak moc. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Úvod série mi nikdy k srdci nepřirostl a to protože prostě do Clouseauovské série nepatří. Jedná se jen o mírně podprůměrnou krimikomedii s nevýrazným obsazením, kde na sebe veškerou pozornost strhává Peter Sellers, kterému se ani tolik nesměju, jako že mi ho je líto, že si na prsou hřeje takovou mrchu. Vtip přijde až v závěru, honička v autech společně se zebrami je nezapomenutelná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolí to, miláčik?“ Ak je reč o filmoch, ktorých vedľajšie postavy si pre seba ukradli celý film, zvykne sa často skloňovať napr. Johnny Depp z prvých Pirátov Karibiku, ale desaťročia pred ním to bezprecedentne urobil už šialený 38-ročný Peter Sellers v jednotke Ružového pantera. Už tá síce disponuje trademarkom nasledujúcich dielov (= animovanými titulkami), ale Sellersov mimoriadne inteligentný imbecil inšpektor Jacques Clouseauov je tu naozaj ešte len podpornou postavičkou a prím hrá nonšalantný a okúzľujúci, ale zároveň nesmierne nudný David Niven. Hoc bol Niven v tom čase už držiteľom Oscara, proti živelnému tornádu menom Peter Sellers nemal najmenšiu šancu. Je to ako porovnávať útok čivavy s atakom veľkého bieleho. Rovnako druhé (ak nie piate, šieste) husle hrá Claudia Cardinale. I kvôli tomu sa však vo filme bijú dva štýly: decentná kriminálka a bláznivá komédia s absurdným vyvrcholením (ktoré sa mi vlastne vôbec nepáčilo) a naopak s famóznou autonaháňačkou. Zápletka o ukradnutom diamante je fajn, ale pamätám si moje obrovské detské sklamanie. Keď som to videl v 9O. rokoch, mal som načítané semic-slovarťácke komiksy, kde Ružový panter naozaj bol reálny panter (ružovej farby) a nie „nejaký blbý šuter“. Takže si asi viete predstaviť moje sklamanie, keď som videl v rámci možností realistickú komediálnu kriminálku. Dobrou správou je, že Sellers je tu síce naozaj vedľajší, ale aj tak je na plátne často a jeho šialenosti sú proste parádne (glóbus, husle). Samozrejme treba oceniť nezameniteľný ústredný hudobný motív. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tady se Sellers teprve zahriva, takze to jeste neni tak skvela komedie, jako dalsi dily. Taky je to tim, ze ma v podstate vedlejsi roli, vetsi pozornost je soustredena na Nivena, kterej je sice dobrej, ale jakmile je na scene Sellers, tak Niven nema sanci. Sice se tu najde par klasickejch Clouseauovskejch forku, ale stejne je videt, ze si to Sellers teprve vse osahava. Navic je film spis krimi komedie, nez nejaka blazniva komedie, ale i presto to je fajn zabava, ktera ale na pozdejsi dily zdaleka nema. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní paradox, když je prví film série vnímán negativně optikou dalších, úspěšnějších dílů. Došlo totiž k žánrovému posunu. Blake Edwards neusiloval o nic víc než natočit starosvětskou společenskou veselohru s Davidem Nivenem a Claudií Cardinalovou, ale většího úspěchu nečekaně dosáhla vedlejší postava inspektora Clouseau. Původně ho měl hrát Peter Ustinov, několik dní před natáčením ale odstoupil od smlouvy a musela se překotně hledat náhrada. Peter Sellers měl pověst velkého improvizátora a své pojetí Clouseaua - grotesknější než ve scénáři - byl schopen dát dohromady během cesty letadlem do Říma, kde se točilo. V průběhu natáčení už bylo zřejmé, že se Sellers stane další hvězdou filmu, což mu vyneslo druhé místo v titulcích a pohotově připravovaný spin-off Clouseau na stopě. Teprve v něm se rozjelo to, co si s Pantery jakožto sérií spojujeme. Já mám ale rád i ten první film, kde je hlavní hvězdou David Niven (nelze si nevšimnout, že i animovaný Panter v titulcích má jeho mimiku) v typické roli šarmantního lupiče gentlemana a duchaplného společníka. Pak je tu nádherné režijní aranžmá, rozmáchlé přes celou šíři širokoúhlého formátu a hudba geniálního Henryho Manciniho. Nejen titulní melodie, i píseň Neglio Stasera je moc hezká. 80% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Film, který položil základy stále populárním krimi komediím. Určitě to není nejlepší snímek série, ale i tak jsem se u toho dost dobře pobavil. Sympatický Peter Sellers si rolí inspektor Jacques Clouseau vytvořil životní rolí, které se už nikdy nepřiblížil. Navíc v tomhle díle mi vyloženě chyběl Herbert Lom jakožto komisař Dreyfus, který filmu v ostatních dílech dával moc. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Růžový panter byl v mém srdci zapsán jako skvělá podívaná. A po mnoha letech při dnešním zhlédnutí musím uznat, že tomu tak skutečně je, i když jsem možná čekal trochu více. Peter Sellers je zde sice jen vedlejší postavou, ale jeho pojetí nemotorného inspektora dalo vzniknout hned několika pokračováním. A pro tu nenadálou genialitu jej mám z celé série nejraději. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nenápadný nástup inspektora Clouseaua na scénu je brilantní. O co se dá zakopnout, o to se zakopne, co se dá přehlédnout, to se přehlédne a vychvalování vlastní inteligence je nekonečné. Troška debility tomu ještě chybí, ale postelové scény manželů Clouseaových jsou vynikající, Fantomův brilantní styl zavání příjemnou ironií a co se týká princezny Daly, tak s tou bych byl ochoten zažít postelové dobrodružství snad i zadarmo. Já se zkrátka bavil, i když poněkud jinak než při o něco méně serióznějších pokračováních. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, de z toho poznat, že si tenkrát Peter Sellers teprve chystal scénu a prostor pro toho správného Jacquesa Clouseaua, jak ho všichni známe z dalších dílů. Hlavní pozornost je tu věnována Davidu Nivenovi, který sice jako (skoro) nepolapitelný zloděj a lamač ženských srdcí proplouvá scénami s neobyčejným šarmem a elegancí, ale zároveň toho moc k smíchu nepřináší, a tak se o zbytek humoru musí starat Sellers, a to ještě s malým prostorem a bez svých neodmyslytelných parťáků Herberta Loma a Burta Kwouka. Přesto je z toho ve výsledku slušná krimi komedie a já se bavil, takže to bude za 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ještěže Blake Edwards, libující si ve veselohrách, co utápějí vtip ve škrobené eleganci, nakonec našel svého Fantoma. Je mi líto, inspektore Clouseau, k obvinění se přidává i krádež filmu z pozice vedlejší role.. Kromě neřízené střely jménem Sellers stojí za pozornost i Manciniho proslulý song „Meglio Stasera“.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ač jsou mnozí tímto filmem zklamáni, já bych jej s klidem označila za jednu z nejlepších britských komedií. Je to možná díky tomu, že nemám srovnání s ostatními "Panterovkami", ale tenhle film je svižný, vtipný, Peter Sellers okouzlující nemotora, Claudia Cardinale má přesně to, co současným herečkám tolik chybí (elegance, šmrnc, dívčí roztomilost snoubící se se ženskou smyslností a šarm). Moc jsem se u tohoto filmu nasmála, moc se mi líbil. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Specifický humor a doprovodná historická pověst možná činí z tohoto filmu víc, než co opravdu znamená. Řada poměrně "řídkých" partií je vyvažována opravdu špičkovými scénami a od věci není ani pohled na dobový komfort pověstných horních deseti tisíc. Že podobný "lehčí" komediální žánr lze natáčet lépe a nadčasověji, prokazují např. některé soudobé filmy Audrey Hepburnové. ()

Související novinky

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

18.05.2023

Před časem jsme zde psali zprávu o tom, že studio MGM nyní spadající pod Amazon pracuje na rebootu několika svých slavných značek. Patří mezi ně i Růžový panter, a právě tento projekt se nyní začíná… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Růžový panter se vrátí

Růžový panter se vrátí

21.11.2020

Režisér Jeff Fowler, jehož Ježek Sonic byl jedním z nemnoha filmů, které jsme v letošním roce mohli ještě vidět v kinech, a Chris Bremner, scenárista úspěšného letošního akčňáku Mizerové navždy,… (více)

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama