Reklama

Reklama

Barmský videožurnál

  • Dánsko Burma VJ: Reporter i et lukket land (více)
všechny plakáty
Trailer
Dánsko / Švédsko / Norsko / Velká Británie, 2008, 84 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1988 byl Joshua jako malý chlapec svědkem brutálního zásahu barmské vojenské junty proti demonstrantům, během něhož byly zabity více než tři tisíce lidí. Od té doby se rozhodl bojovat za demokracii. "Vyzbrojen" malou kamerou a mobilním telefonem se společně s třemi desítkami dalších odvážných mladých Barmánců ze skupiny Democratic Voice of Burma rozhodl podrobně zachytit protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné surové potlačení. Záběry dramatických událostí z kamer těchto reportérů se objevily ve zpravodajství všech významných světových médií a byly po určitou dobu jedinou možností, jak se svět mohl dozvědět o skutečné situaci v Barmě. Strhujícím způsobem sestavený dokument nabízí podrobný a navýsost autentický záznam tehdejších událostí, kdy Barmánci po devatenácti letech překonali svůj hluboce zakořeněný strach z vládních represí a vyšli za mohutné podpory buddhistických mnichů do ulic Rangúnu. Skrze detailní záznam práce Joshuy a jeho kolegů, kteří svou činností riskovali život, film ukazuje nepopiratelný význam nezávislých médií v boji proti totalitní moci. Barmský VJ získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech, mimo jiné hlavní cenu na dokumentárních festivalech CPH: DOX v Kodani a IDFA v Amsterdamu. (Jeden svět)

(více)

Recenze (72)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Barma je země, o které se toho ve světě příliš neví. Také je to jedna ze zemí, kde stále vládne teror a velké mocnosti světa s tím nic nedělají, zatím. Nicméně i v této zemi se našlo pár odvážlivců, kteří protiprávně začali natáčet záběry věcí, co se u nich dějí. Mrzí mě to o to víc, když si uvědomím, jak je Barma nádherná země. Tenhle dokument ale nechce diváka jenom informovat, on mu chce taky ukázat chtíč lidí něco změnit a zmar, který následně bohužel následuje. Přeju jim, ať s tou prací neskončí a ať každý ve světě ví, jaké hrůzné věci se u nich dějí. Snad se jednou dočkají změny. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Brilantně sestříhaný a dramaturgicky pojatý dokument, který mně svým zobrazením zklamané lidské víry ve vítězství nad totalitou přivedl až k slzám. Očistný zážitek, který dokáže člověka naučit úctě nad tím, co má. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Skrytá kamera po Barmsku nehodlá bavit, nýbrž ukázat světu, že v dnešní době ještě existují lidé, kteří věří v to, že rychlým cupitáním, spontánními výkřiky a prázdnýma rukama svrhnou vojenský režim. Nemohu napsat, že mne to nezaujalo, ale ono hrůzné násilí reprezentuje spousta rozhořčených slov a kamera pouze skromně přidá jednu kulku a jednoho, z nevysvětleného důvodu, leklého mnicha. Bylo to sice hodně zajímavé, ale pohled z jedné strany barikády nikdy nemohu považovat za zcela objektivní. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Mezi sugestivními záběry se našel i vtip o tom, jak se pozná v cizině/Barmě Japonec. Má bílou košili a khaki kraťasy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokumentární kvalitka tohoto dokumentu je neexistující. Výpovědní je o mnoho lepší. Lidé se gándhího způsobem snaží změnit situaci ve své zemi. Neustálý život ve strachu vede zoufalé lidi k zoufalým činům. Někteří místní odvážlivci se za pomocí kamer s velmi špatným rozlišením snaží světu předávat zprávu o situaci v jejich zemi. Moc se jim to nadaří. Celý svět, včetně mě, na ně zatím pořádně sere. 2* ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Problém mojej generácie, alebo možno môj osobný je, že si niečo takéto nedokážem predstaviť... jasné vidím to v tomto prevedení na vlastné oči, ale reálnu predstavu o niečom takomto vážne nemám... nepoznám situáciu natoľko aby som mohol posúdiť, prečo sa tak deje, dané politické rozpoloženie, taktiež možno nejaká pomoc (hlavne tu "pomoc" nechápem, keď US by bola rada všade - námet na konšpiráciu...) aj napriek tomu, že som sa snažil zachovať si chladnú hlavu 8/10 ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Ľudia sa vo všeobecnosti správajú ako pomaly varené žaby. Dlho sú spokojní, čičíkaní falošným pocitom bezpečia a keď sa spamätajú, je už neskoro. Všetky diktátorské krajiny, v ktorých mocipáni dokázali prekročiť bod, za ktorým už niet návratu, dopriali ľuďom dlhodobú diktatúru a teror. A je úplne jedno, či to boli Castrovci na Kube, Pol Potovci v Kambodži, Kimovci v Kórei alebo báťuška Stalin s nasledovníkmi v Rusku. Aj recept bol vždy rovnaký. Vodcov pozabíjať, ostatných zastrašiť a po vytvorení atmosféry, v ktorej sa boja aj príbuzní navzájom to majú vyhraté. Nejaké pochody, upálenia alebo krik novinárov na tom nič nezmenia. Ani spoliehanie sa na zahraničnú pomoc a solidaritu. Osobitne, keď v krajine nielenže nie sú zásoby ropy, ale ešte aj cena pohonných hmôt zo dňa na deň stúpne na dvojnásobok. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že v dnešní době ještě existuje stát, kterému vládne pár generálů. Stát, ve kterém nikdo nemyslí na jeho lid. S podivem je, že do všeho nezasáhnou snaživí Aeričané, jako v případě Íráku. I když pravda, z Barmy se jim do kapes neposypou peníze. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

hm, tak myslim že do barmy na prázdniny nepojedu,,,příliš mnoho kulek na můj vkus..popravdě, do včerejška sem o barmě věděl akorát to, že je tam poměrně dost kvalitních barmanů..no nic, do politiky já se zásadně nemíchám, to všichni víme, takže vám budu klucí za těch dalších 19 let aspoň držet palce,,tentokrát bych ale zkusil začít tímhle: krok 1 - větší organizovanost; krok 2 - zničení všech tlampačů; krok 3 - dostat armadu na svoji stranu; a krok 4...pořídit si už doprdele pořádnej kvér..tady to totiž budha poněkud nedomyslel..vona demonstrace je príma věc, ale cedulí nikoho nezastřelíš ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Úprimne neviem čo mám k tomuto filmu napísať. Rozhodne sa jedna o veľmi silný dokument, ktorý rozpráva o neľahkej situácií v Barme bez toho aby skresľoval a zavádzal. Podáva materiál a pohľady v znútra štátu, prepojené z úvahami člena DVB, ktoré sme nemali možnosť vidieť, ani počuť, v žiadnej televízií. Je veľmi obdivuhodné ako film narába zo strachom, ako ho dokáže vďaka strihu a hudbe preniesť aj na divákov a hlavne ako dokáže vzbudiť obdiv a úprimnú nádej - ktorá je zachytená v pochode mníchov. Nepamätám si, že by ma nejaký podobne ladený politický dokument takto zasiahol. Rozhodne sa jedná o obdivuhodný filmový počin, ktorý patrí rozhodne k tomu najlepšiemu na poli politických dokumentov, čo boli natočené na podobne ladenú tému . Hlavne preto, lebo kameramani boli na hrane života a smrti, keď sa snažili zachytiť to.. čo bolo zakázané zachytiť. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Skvělý reportážní snímek s obrovskou mírou autenticity. Jako velký klad bych uvedl jeho čistou informační funkci, bez zbytečných a patetických útoků na city. Jasných 5* (téma, "příběh" i zpracování). ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

Minulý rok byl na dokumenty opravdu hodně štědrý. Oproti Cove, kde je znázorněná nesmyslná krutost člověka na zvířeti, je v Burma VJ znázorněna nesmyslná krutost člověka na člověku. Vůbec si nedokážu představit žít v takové zemi ale díky tomuto dokumentu si dost dobře dokážu představit ten strach, který má každý občan žijící v Barmě. ()

sta 

všechny recenze uživatele

důkaz, že i v dnešní době lze natočit dokument, který něco skutečně říká..paráddní práce ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hodně závažné téma, které nikoho nemůže nechat v klidu. A právě ten obsah je jediný důvod, proč se na Burma VJ podívat. Z filmového pohledu jde totiž o spíš podprůměrný dokument. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dokument je to zajímavý, ovšem místy to kazí dramatizované pasáže a dotáčky. Jako nahlédnutí do reality rangúnských protestů je to poučné (a uživateli L_O_U_S při tom dojde nesouměřitelnost starostí jeho a lidí v jihovýchodní Asii, zejména když si vzpomene, co přesně v těch posledních zářijových dnech roku 2007 dělal a že o nějaké Barmě ani neměl tušení, protože se nenamáhal sledovat zprávy). Co se dá dělat, myanmarský lid nemůže počítat s tím, že mu někdo přijde v jeho boji za svobodu na pomoc, protože největší světové demokracii leží u prdele (Bushův projev působí naprosto směšně). (671., 4. IX. 2011) ()

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama