Černá srdce (...zem není gulatá)
Dokumentární
Česko, 2008, 86 min
Břetislav Rychlík, Monika RychlíkováObsah
Příběhy čtyř romských rodin ze zemí Visegrádské čtyřky zachytila režisérská dvojice Monika a Břetislav Rychlíkovi. Život v osadě na Slovensku, na maďarském venkově či ve městech České republiky a Polska je různý, přesto ho spojuje několik důležitých charakteristik. Tradice, rodinná soudržnost a víra v boha jsou pro všechny před objektivem kamery stejně nezbytné jako láska k hudbě a k dětem. Dokument přibližuje romskou kulturu i mentalitu etnika, jež si zakládá na své historii a které trochu s obavami hledí do budoucnosti, v níž by splývání kultur mohlo ohrozit jeho autenticitu. Černá srdce v sobě skrývají nejen současníky, ale také předky, kteří během druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Film doplňují černobílé fotografie Jindřicha Štreita a tragicky zesnulé Marie Zachovalové, které budou vystaveny v rámci doprovodných akcí Jednoho světa. [Jeden svět 2009] (oficiální text distributora)
agassi68
Vždy si rád pozriem niečo netradičné a pohľad do života rómov taký je. Aj keď si myslím, že vybrali tých lepších.. Ale otvorenosť a jednoduchú dedinskú logiku im uprieť nemožno. Aj na pobavenie aj na zamyslenie.(3.12.2009)
Biopler
Prekvapenie, outsider festivalu, ale ovela viac ma to zaujalo ako filmy, od ktorych som cakal velky zazitok. Dokument rozobera zivotne osudy Romov zijucich na uzemi V4. Jasne sa ukazalo: podla byvania, no hlavne podla stylu komunikacie, ze nasi Romovia su najbiednejsi. Ale boli na druhej strane aj zo vsetkych najsrandovnejsi - pribehy s pastorom, ktory sa vozi na polmilionovom, nie milionovom, nie dvojmilionovom aute,... alebo ukazka silnej viery v Boha na priklade vahy istej Romky, ktora kedysi za mladi mala 40kilo a pozrite sa kolko jej nadelil teraz panbozko(dobrych 130kilo). Sklzlo by to na 4*, ale slovenski Romovia boli hnacim mechanizmom dokumentu a vzdy ked sa objavili na obrazovke, tak bolo o zabavu a dobry dojem postarane. Vyborne im sekundovali Romovia z Madarska, ti zase so smutnym pribehom isteho vdovca. Zaujimavy snimok spod pultu.(9.11.2009)