Reklama

Reklama

Černá srdce (...zem není gulatá)

(TV film)

Obsahy(1)

Příběhy čtyř romských rodin ze zemí Visegrádské čtyřky zachytila režisérská dvojice Monika a Břetislav Rychlíkovi. Život v osadě na Slovensku, na maďarském venkově či ve městech České republiky a Polska je různý, přesto ho spojuje několik důležitých charakteristik. Tradice, rodinná soudržnost a víra v boha jsou pro všechny před objektivem kamery stejně nezbytné jako láska k hudbě a k dětem. Dokument přibližuje romskou kulturu i mentalitu etnika, jež si zakládá na své historii a které trochu s obavami hledí do budoucnosti, v níž by splývání kultur mohlo ohrozit jeho autenticitu. Černá srdce v sobě skrývají nejen současníky, ale také předky, kteří během druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Film doplňují černobílé fotografie Jindřicha Štreita a tragicky zesnulé Marie Zachovalové, které budou vystaveny v rámci doprovodných akcí Jednoho světa. (Jeden svět)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Doporučuji vynikající knihu Romové v české společnosti. Pavel Navrátil Nakladatel: Portál 2003. Jsou zde důvody, proč jsou u nás Romové sociálně vyloučená skupina a proč se od svého příchodu do Čech od 14. století (hlavní vlna po 2. světové válce ze Slovenska) sexuálně nemíchají s Čechy. Romské národnosti u nás mají svou hierarchií , z nich se někteří považují rasově za nadřazené, takže romskou fotbalovou jedenáctku byste asi nevytvořili. Romové jsou prorodinné založení , velmi si váží svých dětí a nechápou, proč se mnoho Čechů tak špatně chová ke svým dětem. V Praze dostala romská velkorodina přiděleny dva byty, ale sestěhovala se jen do jednoho a druhý nechala prázdný. Romové například neuznávají hodnotu vzdělání a o rodině nerozhoduje otec rodiny, ale vedoucí klanu, takže jediný způsob jak někoho asimilovat, či chcete li začlenit do většinové společnosti, je vytrhnout ho úplně z romské rodiny. Mezi mnoho kulturních rozdílů patři třeba horší hygiena, nebo romská pověrčivost. Typický Rom nechápe, proč se Čech nebojí jít v noci sám do lesa, nebo se neorientuje v možnostech sociálních dávek, takže je pořádně nevyužívá. Další je třeba romský společný postoj k vlastnictví. Když Rom něco někde uvidí ležet, tak to považuje za svou věc, protože někdo to evidentně odložil jako nepotřebné. Když mu věc půjčíte, půjčí ji zase někomu dál a už ji nikdy neuvidíte. Krádež slepice tedy podle nich nemusí být nic špatného. Sám dokument je se stopáží hodinu a půl opravdu trochu nabobtnale rozmáchlý. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Vždy si rád pozriem niečo netradičné a pohľad do života rómov taký je. Aj keď si myslím, že vybrali tých lepších.. Ale otvorenosť a jednoduchú dedinskú logiku im uprieť nemožno. Aj na pobavenie aj na zamyslenie. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokument rozoberá životné osudy Rómov žijúcich na území V4. Jasne sa ukázalo, že podľa bývania, no hlavne podľa štýlu komunikácie, sú naši Rómovia najbiednejší. Ale boli na druhej strane aj zo všetkých najsrandovnejší - príbehy s pastorom, ktorý sa vozí na polmiliónovom, nie miliónovom, nie dvojmiliónovom aute,... alebo ukážka silnej viery v Boha na príklade váhy istej Rómky, ktorá kedysi za mladi mala 40 kilo a pozrite sa koľko jej nadelil teraz Pánbožko (dobrých 130 kilo). Slovenskí Rómovia boli hnacím mechanizmom dokumentu a vždy keď sa objavili na obrazovke, tak bolo o zábavu a dobrý dojem postarané. Výborne im sekundovali Rómovia z Maďarska, tí zase so smutným príbehom istého vdovca. Slušný a zaujímavý film spod pultu. ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, škoda jen ta délka - poloviční stopáž by bohatě stačila. Věřím, že tvůrci měli hodně materiálu a těžko se jim vybíralo, co do filmu ne/zařadit, ale z pohledu diváka to bylo občas nezáživné a opakující se. ()

Reklama

Reklama