Ecphronia

Krátkometrážní / Drama / Horor

Česko, 2008, 10 min

Hrají:

Jana Podlipná

Zajímavej a technicky povedenej hororovej kraťas. Vypadá to (viz třeba Seance), že v Čechách konečně nastupuje generace hororových fanoušků-tvůrců, tak jako se tomu stalo před pár lety v severní a západní Evropě. Pánbůh za to zaplať.(28.11.2009)

Tyjo paráda. Neustále čekám, kdy Češi natočí pořádný horor, jenom se nedívám správně. V celovečerácích si budeme muset nějaký ten rok asi ještě počkat, než přijde dobrý kousek, avšak v kraťasích už mají hodně co nabídnout i studenti filmových škol. Není to na maximum, ale jsem velmi mile překvapený.(17.5.2011)

Ač je to Osvícení zkřížené s Kruhem, hodnotím vysoko. Baví mě, když na filmu vidím, že si s něčím autor vyhrál. Příběhově je to slabé, s nikým se nemůžeme ztotožnit, myšlenku to zřejmě nemá a pokud ano, tak skrytou za prvoplánovým poselstvím: "Nezavírejte své rodinné příslušníky do skříně na příliš dlouho.." Opravdu velmi se mi libí ten zpomalený záběr ke konci a idea, že malá holčička podtrhne věšícímu se tatínkovi židli jen proto, aby sama dosahla na plyšáka na skříni. Teď je na čase, aby začal Mikoláš přemýšlet, jak užitečně naložit se svou schopností zajímavě vyprávět, aby začal točit nejen zajímavé, ale i dobré filmy. Jestli vznikne další film ala Ecphronie, budu v hodnocení přísnější.(10.3.2009)

Taková jednohubka, která ale skvěle vypadá. Navíc mám vždycky malé plus u filmu kde je hlavní hrdina pisálek, jelikož vím, jak nám, literátům, dokáže jebat.(13.7.2011)

• Cloud

FIlm je možno vidět na: http://vimeo.com/15530604 případně v lepší kvalitě a ke stáhnutí na: http://www.film1.cz/index.php?cs/filmy/mikolas-orlicky-ecphronia-2008(4.9.2009)

• ghatos

Dvě hvězdy za snahu. Ničím zvláštním to nezaujalo. 37%.(5.10.2010)

• bellicek

Nechci Ecphronii shazovat; technicky a filmově je výborná. Ovšem prostě prosté horory, které mi nenabízejí nic jiného, než pseudo pocit strachu a vzrušení odsuzuji.(8.3.2009)

Nesouhlasím s kolegou Kbelíčkem. Ecphronia je jasným důkazem toho, že se i v českých končinách s minimálním rozpočtem dá udělat žánrový film, který ne že přímo děsí, ale navozuje velmi nepříjemnou atmosféru šmejdícího smirglpapíru na divákových zádech. Je tu jedna lekačka, která mě vyvádí z míry (v dobrém slova smyslu). Celá ta fajnová stylizace mi tak VELMI sedí.(9.3.2009)

Přesně jak trefně poznamenal Klobouček - Shining a Kruh z toho jenom čiší. Z prvního si autor propůjčil šílenství nad psacím strojem a z druhýho je tam přímej odkaz na oslizlý vlasy plazící se před kamerou a smrtelnej škleb holky ve skříni v jedný z nejlepších hororovejch lekaček všech dob. Přesto si tenhle žánrovej experiment rozhodně zaslouží respekt.(26.1.2011)

Tento krátký film hororového žánru se mi velmi líbí. Naprosto úžasně vystižené horové scény. Mohu se podívat po druhý, po třetí, po čtvrtý a pokaždé se leknu, pokaždé se bojím. Povedlo se ti mě vystrašit. Na začátku se mi líbí první dlouhý záběr, pak mne zaujal záběr, kdy holčička vyskakuje ze skříně a "suveréně" si jde pro svého králíčka. Tato scéna je naprosto úžasná, co se týká maskování, efektů a celkového dojmu. Též se mi líbí přechody z hořícího ohně do jiného záběru (například příchod manželky v poledním jarním čase). Dobrý výběr herců. Holčička je k tomu jak stvořená:) Té jsem se bála ze všeho nejvíce. A k tomu ten králíček, který tomu hororu dodává vtipný, ale zároveň děsivý nádech. Prostředí, ve kterém je tento horor natočený, je velice příjemný. Celkově je to dobře natočené (kamera výborná). Ještě bych trochu vylepšila zvuk, obšas mi přišel nevyvážený. Ale jinak to má velice dobrou hudbu a zvuky ke všemu dobře pasují. Režisérovi pokládám velkou poklonu:-)(13.3.2009)

kamera - Jan Drnek ...to si musím pamatovat:o)(23.7.2009)

U tohoto žánru je důležité, aby byl divák schopen přistoupit na pravidla hry, vytvořenou tvůrci. I když scénář nenabízí nic nového, tak snaha o atmosféru tu je. Solidně odvedené řemeslo.(30.12.2010)