Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zajímavý debut Elia Petriho vypráví příběh ambiciózního středostavovského starožitníka, miláčka žen, který je neprávem obviněn z vraždy své milenky. Okolnosti jej donutí k zamyšlení nad svou minulostí: začíná si pomalu uvědomovat ubohost svého života. Petri zde kriticky pohlíží na metody italské policie. Již ve Vrahovi vystupuje do popředí téma, které dominuje i v jeho dalších filmech: vztah občana a orgánů moci aneb sociálně-kritický pohled na naši společnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mastroianni ako stredostavovský starozitnik -obchodnik zo starozitnostami, navyse nespravodlivo obvineny .... Elio Petri sa rezisersky len hladal, ale uz tam vidno rezisersky talent. Jo s komentovanim mainstreamovych filmov nemam problem, su tam 100 -ky ba mozno tisice komentarov a fakt nie je problem. Horsie je to ale pri starsich kuskoch, Taky LiVentura konkretne komentuje ubohym stylom : "Mastroianni perfektni" - a nic, ani slovo, dojmy, pocity, zazitky z filmu ...... no roste nic, nula. Petri bol pre mna hlavne artovy reziser, preto ho dost uznavam, a zda sa mi, ze natocil aj jedno polizzioteschi, tusim sa to volalo Kazdemu, co mu patri. Ako debut vsak zaujimave, jo a Petri nejde na modnej talianskej amerikanofilii, Dej filmu sa odohrava v Italii, a to ja moc rad. Mastroianni to napokon raz aj povedal : Co by on robil v Hollywoode, jemu bohate staci Europa. 69 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mastroianni táhne nahoru drama, ve kterém Petri coby debutant ještě neumí vytáhnout ty nejsilnější okamžiky. Později mu jistá efektní přetaženost nevadila, proto škoda, že se tu drží při zemi - zrovna tady bych ji uvítal. ()

Reklama

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Svojí atmosférou a provedením mi Petriho Vrah připomněl Kafkův Proces v adaptaci Orsona Wellese. Zaujalo mě především, že po technické stránce je snímek dokonale prostý, celkové působení filmu je však až rafinovaně komplexní. Nemohu také opomenout skvělý výkon Marcella Mastroianniho v hlavní roli. 6/10 [KVIFF 2014] ()

Jellini 

všechny recenze uživatele

Se zkušenostmi v roli scénáristy a asistenta režie (především u filmů Giuseppe de Santise) se v roce 1961 Petri odhodlal k debutu na postu režiséra. Podle vlastního scénáře natočil film Vrah, v němž se mladý a pohledný starožitník Nello Poletti (Marcello Mastroianni) dostane do podezření z vraždy své milenky, přičemž divák od počátku tuší, že Poletti je nevinný. Celá krimi-zápletka je tu pouze prostředkem, díky kterému se dostáváme Polettimu pod kůži, neboť vyšetřování, výslechy a následně i předběžná vazba ho nutí vzpomínat na svůj vztah k zavražděné milence. Divák tak má skrze vypointované flashbacky možnost nahlížet na Polettiho minulost, ve které vystupuje nejčastěji jako sobecký, necitlivý a do sebe zahleděný jedinec. V konfrontaci se smrtí milenky dochází Poletti k reflexi svého já a otevírá se tak prostor pro změnu. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama