Jasná hvězda

Velká Británie / Austrálie / Francie / USA, 2009, 119 min

Jane Campion

Mark Bradshaw

• Houdini

Oscar 1 nominace: Kostýmy .. .. .. .. Zlatá Palma - výběr(7.6.2009)

Scénář: Jane Campion(24.1.2010)

Rozpočet $8,5miliónaTržby USA $4,444,637Tržby Celosvetovo $12,000,000(11.3.2010)

Člověk by čekal, že film o jednom z největších anglických poetů v podání jedné z nejpoetičtějších režisérek bude když už ne poetický nebo inovátorský, tak aspoň osobitý. Bright Star je ovšem kupodivu zcela obyčejná a tradiční nejen na Campionovou, ale i na žánr romancí z 19.století, i přes hezký vizuál je zaměnitelná s kterýmkoli průměrným snímkem na dané téma a budí dojem, že jednotlivé scény za sebe byly poskládány zcela náhodně. Navíc to, že otravného Charlese Browna hraje jinak miloučký type_B, je poněkud rušivý element. Chce to znova Gemmu Arteton v Tess z d'Urbervillu.(10.3.2010)

Křehký příběh lásky Johna Keatse, velkého básníka, oceněného až po jeho smrti a dívky od vedle. Už jen za tu kameru a překrásné záběry si zaslouží vysoké hodnocení.(7.3.2010)

Pro beznadějné romantiky velice výživné sousto. Campion samozřejmě stále umí, ale ve srovnání s Pianem tu obrazy ani zdaleka nemají takovou sílu a hudba se rozhodně nestane kultovní. Film si protentokrát vystačí "jen" s kvalitními herci a silnou dávkou poezie. 7/10(22.1.2010)

Dobové romantické filmy sa vždy dajú natočiť dvojako - buď ako sentimentálne diela plné patetických spevov, alebo ako diela utopené v manieroch chladnej anglickej spoločnosti, nepripúšťajúcej si žiadne záchvevy osudovej lásky. Nevyhýbam sa ani jednému a napriek tomu, že Bright Star spadá skôr do druhej varianty, rozhodne sa ho nedá považovať za film bez citu. Strohá forma anglického chladu je chvíľami nádherne kompenzovaná prírodnými obrazmi a o čo menej je ľúbostných pochabých vzplanutí, o to viac je nežných pohľadov, krehkých dotykov či nesmrteľnej poézie. Jane Campion považujem za veľmi vyspelú režisérku, ktorá dokázala skrz ženský nadhľad vložiť do ponurého deja úprimné hlboké city, priečiace sa dobovej konzervatívnosti. Pochybovala som o Abbie Cornish, ale musím uznať, že bola vynikajúca a v závere ma úplne odrovnala rovnako ako Ben Whishaw. O triedu lepší film ako Pokoj s vyhlídkou (ktorý vo mne napriek vyobrazeniu pravdivej spoločnosti nevyvolal vôbec žiadne emócie) a zas o niečo slabšie ako Pýcha a predsudok s cukríkovo romantickou výpravou - čomu som osobne podľahla viac.(21.6.2011)

• Falko

BAFTA Awards - 1 nominacia: Kostymy(6.5.2011)

Nejlepší film Jane Campionové. Láska ve své nejčistší podobě. ___ Nejspíš jsem chytla Edovu nemoc, ale Abbie Cornish je prostě nádherná.(6.2.2010)

Nádherný úvodní obraz s detailem jehly a látky, podbarvený krásnou hudbou. Na můj vkus celkově dost unylé, přestože krom oné nešťastné lásky a nelítostného souboje kamaráda básníka a jeho vyvolené, se nic nedělo, přesto mi chybělo vysvětlení některých reálií (např. proč najednou bydleli všichni ve stejném domě a zase najednou tam básník bydlet nemohl, pak padl do záhonu a zase tam bydlet mohl).... Básníkův hrob v Římě má zajímavý nápis ZDE LEŽÍ TEN, JEHOŽ JMÉNO BYLO NAPSÁNO NA VODU.(6.2.2010)

Rozevřená duše cínového vojáčka se rozprostřela po pokoji, neb současné tempo fejsbůků a němé změny slov v symboly, zajistilo neblahý pocit vojáčkův, že tahle doba lásce nepřeje, že ji hubí. Bright Star je otevřenou knihou pocitů. A můj pocit je skrz na skrz pozitivní, leč osud mě naučil, že nemám věřit dokud nedojdu konce. Trnitá cesta fialkovým polem a typickou symetrálou zamilovanosti (kontakt - nebe - pád) mi zavdala myšlenku, že člověk blbne a nemusí být v evidenci Bohnických složek. Zamilovanost je jako leporelo. Snadno se rozloží, ale těžko dává dohromady. Fanny se dostala do stavu "opilosti", ale madam Campion ji zasadila tvrdou ránu. I cínovému vojáčkovi, mě. A básník, který navzdory osudu zpíval (fantasticky uhrančivý B.W) rozžhnul pohasínající plamen víry v reinkarnaci vztahů a já mu za to zřetelně poklepal na rameno, jakože mu za to fakt děkuju a šel žít...(11.4.2010)

• Payushka

Jak je mozne, ze jedny z nejvroucnejsich, nejromantictejsich versu plnych lasky jde pretvorit v chladny film bez "kouska citu"? Fail.(11.3.2011)

Film o velké Keatsově múze pracuje s procítěným scénářem, malebnou kamerou, krásnou hudbou a především strhujícími hereckými výkony. Vztah Keatse a Fanny je zobrazen velmi něžně a intimně. Dost riskantní krok na dnešní dobu. Ben Whishaw recituje Keatsovy básně s takovým klidem i zanícením, že byste ho mohli poslouchat hodiny. A Abbie Cornish předvádí doslova oscarový výkon. Jane Campion dokázala na dnešní poměry vytvořit netradiční, poetický a neskutečně podmanivý film.(13.1.2010)

Krásná kamera. Campionová obrazy umí. Snad jen zamilovaná Fanny by nemusela být co scénu v jiných šatech. Příběh věčné lásky je to vlastně tuctový (anebo už cyničtím?), na jeho pozadí však tím spíš vynikne nádhera Keatsových veršů. Škoda, že ve středu téměř nedějového vyprávění stojí více ona se svou vášní než on a poezie. Výsledkem je nuda. Hrdinčin vzpurný individualismus navíc pramálo odpovídá počátku 19. století. V tehdejších pevně daných společenských hranicích by nebyl možný, zdá se mi spíš říznutý duchem 60. let 20. století. Na druhou stranu je potěšitelné , že se básníkův přítel pan Brown ujme odpovědnosti za nemanželského syna a že sám Keats miluje svou Fanny natolik, že se s ní odmítne milovat vědom si možných následků. Místy tedy filmem, který se jinak - až příliš - soustředí na krásnu záběrů a slov, prosvitne i krása charakterů.(14.7.2010)

• Chrustyn

Herci, kostýmy, výprava, vše v pořádku ale přesto jsem se děsně nudil a ani jedna z postav si nedokázala získat mou přízeň.(20.1.2012)

Ze začátku sem byla zklamaná, ale jak se film rozjížděl dostával se mi hloubš a hloubš a nakonec hodnotím čtyřmi hvězdičkami. Především díky skvělé Abbie Cornish.(26.5.2011)

Ani Keatsovy verše tomu nedodaly punc romantiky. Celý film byl plný patosu a prázdných slov, zrození jejich lásky se mi zdálo hodně neuvěřitelné. Nadprůměrné byly v podstatě jen scény s motýly, Fannyiny oděvní kreace a záběry na rozkvetlou zahradu.(15.9.2010)

Ačkoli si zde lidé stěžují, že jde o zaměnitelný historicko-romantický snímek, přijde mi, že naopak jeho jinakost může dráždit. Do reálií Austenové a Brontëových přináší Jane Campionová osobitou poetiku a nevšední naraci. Hlavními devizami jsou samozřejmě originální kostýmy, minimalistická výprava a magické obrazy zachycující kamera. Ale herci nezůstávají pozadu – jsem rád, že tu nejsou žádné 'profláklé ksichty'. Nadchla mne i hudba (popřípadě její vhodná absence), zkrátka k dokonalosti chybí jen málo.(23.5.2011)

Natočiť BRIGHT STAR chcelo absolútnu slobodu. A tvrdohlavosť autorky. A nebyť jej príznačnej osobitosti, rukopisu, citu pre detail (a tej tvrdohlavosti), šlo by o sentimentálne presladenú love story. Lenže z takej na Vás nedýchne LÁSKA v tej najčistejšej podobe, krehká, intímna, krásna. Cez slová málo chápané, cez chvenie v očiach, cez náznaky v dotykoch, cez pocit len tak si ľahnúť do trávy a dýchať slnko, cez vánok v záclonách..Veľké plátno a žiaden popcorn (nachos) okolo sú nevyhnutnosťou. P.S. Vyjadruje percento (aktuálne 73%) mieru romantického naladenia užívateľov tejto databázy ? A myslí si niekto po 2hodinách s Abbie Cornish, že Oscar za najlepší ženský herecký výkon roka 2009 je v správnych rukách ? "THERE IS A HOLINESS TO THE HEART´S AFFECTION" (a tí, ktorí si to nemyslíte, myslím tým UŽ a nie ešte, pre tých Bright star nie je).(11.4.2010)

Z tohohle námětu šlo udělat takový film aby moje srdce plesalo aby se mi oči zalévaly slzami a já se nechtěla hýbat abych tu krásnou atmosféru, která mě obklopila nezrušila. No a nestalo se. Mohla to být vizuální, poetická dechberoucí podívaná na lásku dvou lidí, kteří se milují a milují se opravdově. A ta láska tam byla a dokonce byla opravdová, ale nebylo to dechberoucí ani poetické. Jen občas. Mrzí mě to. Taky opravdově..(13.11.2010)

<< předchozí 1 2 3 4