Reklama

Reklama

Osvobození Osvětimi

  • Západní Německo Die Befreiung von Auschwitz (více)
Západní Německo, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Postupující ruské jednotky osvobodily v lednu 1945 největší vyhlazovací tábor Třetí říše - Osvětim. Ruští kameramani vypovídajícím způsobem zachytili strašlivé životní podmínky vězňů, jejich žalostný fyzický i duševní stav a další hrůzy tohoto koncentračního tábora. Z důvodu zachování autentičnosti nebyly závěry upravovány. (borsalino)

(více)

Recenze (10)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív musím předeslat, že dokument opravdu nedoporučuji slabším náturám. Při scénách u masových hrobů, pitvání ('!!) anebo spáleniště, kde se ještě povalovaly lidské lebky, jsem měla také co dělat... Dokument mluví asi výstižně sám za sebe, bylo to zkrátka svinstvo, které zanechalo lidem šrámy na těle i na duši. Pro mě stále i v dnešní době NEPOCHOPITELNÉ svinstvo. Popravdě nechápu, jak dokument někdo může označit za propagandu, protože u scény, kde osvobození objímají členy ruských jednotek s úsměvem na tváři bylo jasně řečeno, že ty záběry byly pořízené nějakou dobu po skutečném osvobození a jsou nerealistické a nepravdivé. Ale kdo chce psa bíti.. ()

Va33ek 

všechny recenze uživatele

Dokument, který by měl vidět každý. Dokonce si myslím, že by měl sloužit jako učební pomůcka o holocaustu ve školách ikdyž je to opravdu drsné a vše je to podáváno v pravdivém světle. Realisticky poukazuje na zvěrstva, která se v třetí říši páchala a je jen na nás, aby jsme nic takového nedopustili! ()

Reklama

frantad odpad!

všechny recenze uživatele

Pravdĕpodobnĕ jsem vidĕl jiný film, než moji předrecenzenti i když ho mám na DVD. Je tedy pravda, že použitá sovĕtská propaganda ve zvuku a to, co ve skutečnosti soudruzi natočili, se hodnĕ liší. O čem tedy zábĕry vypovídají ? Vĕtšina vĕzňů po osvobození se jednoduše sbalila a odešla nebo odjela, výjimku tvořili ti, kteří byli určeni pro použití v sovĕtské propagandĕ a nemocní. Nechutné například bylo to, jak takto určené lidi (v tomto případĕ ženy) po nĕkolika dnech po osvobození nahnali zpĕt do baráků na pryčny, aby si mohli udĕlat zábĕry nebo jak s dalšími točili frašku, kde soudruzi otevřeli bránu v hlavním táboře, ze které vybĕhli (na první pohled dobře živení) vĕzni a okamžitĕ se se soudruhy objímali. Tristní bylo taktéž objevení dvou "masových" hrobů, kde bylo jen pár mrtvol vĕzňů zemřelých především na skvrnitý tyfus. Ještĕ, že soudruzi mĕli tĕch nĕkolik vĕzňů vychudnutých následkem nemocí, aby nevyšli úplnĕ naprázdno. Celkovĕ je to tedy film určený k sovĕtské propagandĕ, ačkoliv toho moc ukázat nemohl. Ještĕ, že britové natočili ty dnes tak známé zábĕry tyfem sužovaného tábora Bergen Belsen a je celkem jedno, že vĕtšina tĕch vĕzňů zemřela až po osvobození. Jinak by ani nemĕli co ukázat na soudní frašce, které se říká norimberský proces. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Osvienčime máme toho v kinematografii v rámci dokumentov až až. Tento dokument vyčnieva dobovými necenzurovanými zábermi, z ktorých tuhne krv v žilách. Je naozaj poľutovaniahodné, že exisujú popierači holocaustu. Tvrdia, že sa to vlastne nikdy nestalo. Rád by som počul, ako tieto dobové snímky vysvetlia, všetko je snáď podvrh? Slabým bol len rozprávač, ten bol príliš suchý, akoby bol nejakým sprievodcom po výletnej lodi, takmer bez záujmu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Během postupu spojeneckých vojsk směrem k Třetí říši, osvobodili Rusové největší vyhlazovací tábor v dějinách – Osvětim. Ruští kameramani natáčeli hrůzy holocaustu, zubožené již spíše siluety vězňů, příšerné životní podmínky, které navíc podtrhovala zima. Ještě dlouho po osvobození umírali vyčerpáním další lidé. Natočený materiál nebyl významně zpracován a byl ponechán v surovém a syrovém stavu, proto je jeho vypovídající schopnost obrovská. Myslím, že by tento dokument měl sloužit jako základní osvětový materiál, především při výuce ve školách. Slabší nátury by asi měly vyfasovat kýbl… ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama