Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

wosho 

všechny recenze uživatele

Občan Havel ukazoval Václava Havla jako politika, co dělá i chyby. Zatímco Občan Havel přikuluje ukazuje Václava Havla jako velkého muže s pevným charakterem a velkého dramatika. A všichni kolem něj mluví o tom, jak byl bolševik zmrd atd. Tudíž nic nového a převratného. Co však tento dokument v mých očích povyšuje na lehčí nadprůměr, je obsazení i o názory a osudy z té druhé strany. Tím myslím obyčejné STBáky, co jej hlídali a plnily rozkazy z vrchu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Promo trutnovského pivovaru zkřížené s dokumentem o vzniku Havlovy Audience, k tomu pár dobových historek více či méně souvisejících. Obávám se, že pokud by člověk o té době a konkrétních lidech spoustu věcí už nevěděl, tak je z tohoto filmu nepochopí. Což prostě není vizitka dobrého dokumentu (50%, o třetí hvězdičku se zasloužila jen Jiřina Bohdalová). ()

Reklama

Sista 

všechny recenze uživatele

No..možná ten dokument mohl být trošku kratší. Téma přikulujícího prezidenta je zajímavé, ale dost rychle se vyčerpá a pak už sledujeme mix známý z tolika jiných dokumentů o životě disidentů v totalitním státu - alibistické řeči bývalých estébáků a vzpomínky špiclovaných, směs fotek a dokumentů, to celé prokládané úryvky z hry Audience, která na základě zážitků z práce v pivovaru vznikla. Celé to na mě působilo dost roztříštěně a v druhé půlce (díky tomu) i trochu únavně. Přestože hodnotit dokument citací poslední věty z Audience by bylo moc přísné, přišlo mi, že je určen pro ty, kteří už o životě Havla něco ví - těm ale nepřinese nic moc nového. Naopak ostatní se v něm trošku ztratí... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno dost nuda. Nic moc jsme se nedozvěděli krom toho jak Václav Havel pracoval, aniž by musel, že Lanďák je větší hovado, než jsme čekali a že i Havel umí říct sprosté slovo, ale stydí se u toho. Bohužel, jsou mezi námi i lidé jako uživatel BradleyT, kteří věří jakémukoliv blábolu. Bohužel jsou mezi námi blbci. Bože, jakkoliv v tebe nevěřím, dej, aby blbci už nedostali šanci. ()

PanPes 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání - zvlášť po nedávném shlédnutí filmu "Občan Havel" ze kterého sem byl nadšen... Už po pár minutách mi připadalo , jako by se se tu na začátku snažila spousta zúčastněných lidí vykecat z toho co dělali a nedělali a že takhle přemýšleli všichni... to je sice hezké ale točit o tom filmy pořád dokola... Možná by se chtělo posunout v myšlení trochu dál a uvědomit si , že je to pryč... Pana Havla obdivuji a jako jednoho z mála českých , byť ex-politiků uznávám - ovšem tohle mi připadá jako neustálé omílání tématu , které už nám nemá ani co říct. Nechápejte mě špatně - všichni víme , kde byl problém a jaké to tu bylo ( teda pokud si to chceme přiznat , že FujDabing! a BradleyT) na druhou stranu , když už chci točit dokument tak by to mělo mít nějakou úroveň... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Uvedení filmu se bohužel nedočkal Arnošt Šerkézy, který kdysi Havlovi přikulování usnadňoval tím, že za něj koulel sudy plné. Bývalý boxer zemřel loni po natáčení na krvácení do mozku. [distribuční list] (POMO)
  • Podobnost názvu se starším dokumentem Občan Havel (2007) je ze strany Jana a Adama Novákových nezáměrná. Jejich snímek Občan Havel přikuluje měl totiž své jméno vybrané již několik let předtím. Název totiž navazuje na film Občan Václav Havel jede na dovolenou (2005) stejné autorské dvojice. [distribuční list] (POMO)

Reklama

Reklama