Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

O Václavu Havlovi vznikly v poslední době hned tři dokumenty, nebo možná dokonce čtyři? Nic proti, ale nestačilo by to? Už vzhledem k tomu, že tyhle dokumenty vlastně o Havlovi jako osobnosti nic moc neříkají. Nikde jsem se nedoslechl žádný jeho světonázor, nic o vnitřních stavech duše, nějaké sebekritické sebezhodnocení uplynulých let... Spíše jde o oslavné pandány, a to mne na těchto snímcích štve nejvíc, protože čtyři dokumenty v řadě za sebou, to už vypadá jak agitace za dob komančů, kdy se podobně natáčely oslavné dokumenty o Klémovi a Husákovi a kdovíkom ještě. Podobně tento dokument, který se věnuje tomu, jak občan Havel kdysi manuálně pracoval... Každý, kdo někdy manuálně pracoval, si řekne, no a co? Makal stejně jen pár dní a pak zase filozofoval ve svém luxusním bytě nebo zahraničním autě, jež tehdy měl, díky podpoře ze zahraničí (že mu to nezabavili, co?). Pro pivaře je dokument zajímavý vhledem do dění uvnitř pivovaru. Celkově mi však důvod natočení tohoto snímku uniká. Nedává totiž prostor druhé straně. Jsou v naší republice tací, kteří za komančů taky byli pronásledovaní, ale navíc měli o hodně těžší kriminál a manuálně nejen pracovali, ale se i fyzicky a zdravotně odrovnali. Někteří odpůrci režimu byli popraveni. Sám netuším, kdo má, a kdo nemá pravdu, ale tenhle dokument mi prostě přijde jako neskutečné adorování a v tom případě i neskutečné tlachání o ničem. Zvlášť když tvůrci dokumentu bývalého prezidenta Václava Havla nutí, aby třikrát, čtyřikrát opakoval větu z konce své divadelní hry Aduience: "Je to všechno na hovno." Už napodruhé to i Havlovi evidentně přijde trapné. Dal bych jednu hvězdičku aspoň za ty vhledy do chodu pivovaru, ale nejsu pivař. :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Občan Havel přikuluje, vybavím si dva momenty. Šikana Havla od StBáků a vyprávění býválých StBáků v duchu "my nic, to oni". To je totiž přesný na tyhlety fízlovský rudý zmrdy, alibismus a bagatelzování svých prasáren. Ještě jedna věc mě zaráží i tady na CSFD. Nevadí mě politická kritika Václava Havla, sám mám k jeho polistopadové politice některé větší nebo menší výhrady. Ale to co se tady dočítám, "mercedes, prominent, jiní musí pracovat......" A co vy ?? Vy co jste zažili komunismus, když vedete takovýhle řeči, že jste před rokem 89 neukázali stejnou odvahu jakou máte v roce 2009 na CSFD. A Vám co jste ho nezažili - gratuluju a važte si toho, že můžete psát veřejně své názory, aniž by jste obávali perzekuce a mocenské šikany za případné "nesprávné" názory, protože to nebylo v naší zemi vždycky samozřejmostí. Škoda, že je tento dokumentární film složen víceméně z různých historek a nemá alespoň trošku nějakou časovou posloupnost, příběh nebo pointu. ()

Reklama

PanPes 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání - zvlášť po nedávném shlédnutí filmu "Občan Havel" ze kterého sem byl nadšen... Už po pár minutách mi připadalo , jako by se se tu na začátku snažila spousta zúčastněných lidí vykecat z toho co dělali a nedělali a že takhle přemýšleli všichni... to je sice hezké ale točit o tom filmy pořád dokola... Možná by se chtělo posunout v myšlení trochu dál a uvědomit si , že je to pryč... Pana Havla obdivuji a jako jednoho z mála českých , byť ex-politiků uznávám - ovšem tohle mi připadá jako neustálé omílání tématu , které už nám nemá ani co říct. Nechápejte mě špatně - všichni víme , kde byl problém a jaké to tu bylo ( teda pokud si to chceme přiznat , že FujDabing! a BradleyT) na druhou stranu , když už chci točit dokument tak by to mělo mít nějakou úroveň... ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Když se na začátku objevil titulek, že vznik filmu podpořil Ústav pro výzkum totalitních režimů, otřásla jsem se hrůzou. Ale nakonec to šlo. Historky jsou to moc zajímavé a vtipné, pokud je těm, kdo je vyprávějí zrovna rozumět, což není úplně vždycky. Ale zůstává to jen u těch historek a u "estébáka" trapně mezi dveřma. Nejvíc mě naštvalo to omílání pointy Audience v závěru filmu. Ne proto, že by to byl spoiler, ani proto, že by mi vadil ten vulgarismus, ale proto, že jsem to chtěla po projekci slavnostně vybalit sama. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Takové poctivé, chlapské, frajerské, ale moc jsem se toho nedozvěděl. Snesl bych dalších 20 minut hutnějších informací. V zásadě je celá optika na tu dobu strašně přednastavená. Kdyby člověk nevěděl, o co disidentům šlo, tak to z filmu nepozná. Je to hlavně taková hra na četníky a lupiče, nebo spíš exhibice klackování. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Uvedení filmu se bohužel nedočkal Arnošt Šerkézy, který kdysi Havlovi přikulování usnadňoval tím, že za něj koulel sudy plné. Bývalý boxer zemřel loni po natáčení na krvácení do mozku. [distribuční list] (POMO)
  • Podobnost názvu se starším dokumentem Občan Havel (2007) je ze strany Jana a Adama Novákových nezáměrná. Jejich snímek Občan Havel přikuluje měl totiž své jméno vybrané již několik let předtím. Název totiž navazuje na film Občan Václav Havel jede na dovolenou (2005) stejné autorské dvojice. [distribuční list] (POMO)

Reklama

Reklama