Jerusalema

Jerusalema

Akční / Drama / Krimi

Jižní Afrika, 2008, 120 min

Ralph Ziman

"Přizpůsobte se nebo zemřete!". To je přesně ten problém, se kterým se setkává kdokoliv, zvyklý na cokoliv, v odlehlých částech naší Země. Film se odehrává v té nejnebezpečnější čtvrti v Johannesburgu a naprosto fantasticky mi vypráví příběh Luckyho Kunene, kterému, ať už se choval jakkoliv, a dělal cokoliv, jsem od začátku do konce neskutečně fandil. Počkal jsem si na to na Cinemaxu od půlnoci, a rozhodně se mi to vyplatilo. Tahle výprava do Jížní Afriky, která se skutečně neděje každý den, měla svoje kouzlo. Zažil jsem totiž smršť názorů na zemi samotnou, člověkem, který mi může říct skutečnou pravdu. A je zajímavé jí slyšet, protože takové věci se k Evropanovy skutečně jen tak nedostanou. Jedním slovem: Bomba! Film plný nejen akce, ale i zajímavých myšlenek, které je potřeba řešit, i když se asi nevyřeší. Každopádně je potřeba je alespoň znát. Kam se hrabe Město bohů a zapadlá čtvrť v Rio de Janeiro. Tohle jsem si užil několikrát tak víc a dlouho na to nezapomenu. Je jednoduchý sledovat, jak někdo dělá špatné věci správně pro svůj lid, svojí neotřelou cestou. Jen je potřeba dívat se na to z té druhé strany, proč to dělá a za jakým účelem. Odpovědi už se pak najdou sami. Mimochodem, není drsný vidět tak precizně odvedený film, natočený kompletně pod patronátem JAR a uvědomit si jaký sračky se točí u nás?(8.3.2010)

Více než proklamované Město bohů, které při prvním setkání Jerusalema nejvíce asociuje, vidím sounáležitost v Americkém gangsterovi, tentokráte na hodně osobitý jihoafrický způsob. Režisér Ralph Ziman podle vlastního scénáře natočil skutečně hodně originální gangsterskou ságu o vzestupu a pádu Lucky Kuneneho z černošské čtvrti Johanesburku a snímek ozvláštněn jihoafrickými reáliemi skvěle pozvolna graduje i střídá tempo (rámec sociálního dramatu nenápadně přerůstá v kriminální příběh z prostředí jihoafrického slumu i předměstí tamního velkoměsta, přičemž je místy umně odlehčen scénami s humorným kontextem - nezapomenutelné je zvláště kradení prvního auta...). Vyzdvihnout nutno především mizanscénu, jelikož s ní stojí i padá autentický dojem z celého díla - a je vskutku povedená (navíc místy je film proložen patrně autentickými záběry přímo z ghetta, ovšem popisované scény nikdy nemají ryze dokumentární rozměr, spíše slouží k dotvoření koloritu) ... a jak už u exotických snímků bývá zvykem, skvostná je hudební složka filmu, která výsledný dojem taktéž utváří ne zrovna marginálně. Jerusalema je opravdová filmová jízda a měla by se dočkat stejných ovací jako třeba Boyleův Milionář z chatrče... Podobné filmy: Americký gangster, Město bohů, Milionář z chatrče(17.8.2009)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $414,299(18.9.2010)

Keď už sa toľko film porovnáva s presláveným 'Cidade de Deus', tak mal dostať tiež aspoň toľko priestoru a možnosť ukázať sa svetu, pretože si to rozhodne zaslúži. Veľmi sľubný gangsterský film, ktorý vám zaručí spokojnosť, pokiaľ už budete unavení od pozerania naháňačiek po newyorkských ulíc v starých fordoch typu T, či strieľaní z klasických thompsonoviek. Ale samozrejme aj vtedy, keď budete mať chuť vidieť film s dobrými hereckými výkonmi, dobrou prácou kameramana a so zaujímavým výberom hudobnej zložky. Film o tom, že gangstrom môže stať človek aj vtedy, keď chce pre svojich ľudí naozaj len to najlepšie, čo je oproti klasickým caponeovkám trošku irónia, a je o to smutnejšie, že pravdivá. 85%.(12.2.2010)

Africká perla, připomínající tu brazilskou jen náznaky. Srovnání s Městem bohů, nebo Americkým gangsterem je zbytečné. Tento film je totiž o něčem jiném, než o návodu, jak rychle a nelegálně zbohatnout, nebo jak se z ghetta dostat do vily. Trochu mě mrzí, že tento film začal, jak už to tak dnes bývá zcela klasicky a stereotypně. Začátek filmu popisuje konec příběhu. Bez flashbacku by byl film mnohem zajímavější. Nemůžu dát jinak, než za 90%. Samotný film je tak na 70%, ale když přihlédnu, z jaké země tento snímek pochází, můžu se jen v duchu zasmát sračkám, které produkuje o mnoho bohatší země, jako Česká republika. 90% 25.12. 2009(25.12.2009)

,, Co chcete?“ ,,Pravdivý příběh. Vezměte mě na začátek!“ ,,Začátek.... SOWETO 1994,.....svoboda...nová Jižní Afrika,...nový start...nový začátek. Měl jsem sny, že i my černí budeme součástí všeho......“ Více než otřepané: inspirováno skutečnými událostmi by sedělo: FILM PLNÝ PRAVDY! BŮH POMŮŽE TĚM, KTEŘÍ SI POMŮŽOU SAMI. A cesta z chudoby – poslouchejme všichni! – vede přes krádeže a AK 47. Zločin je totiž nejrychleji rostoucím odvětvím. (Pořád se bavíme o Africe!!) ČLOVĚK SKLÍZÍ TO CO ZASEL a ZLO PLODÍ ZASE JENOM ZLO. Tady to máte v praxi a všechno pěkně pohromadě. Bezchybně natočený příběh, kterému nechybí autentičnost, jenž měl inspiraci v ,,krádežích budov“. Jeho vypravěčem je Lucky Kunene, filmově stvořený (anti)hrdina, gangster a pro chudé Robin Hood. Africký samozřejmě. Hillbrow je totiž místo, kde žít jako křesťan je strašně složitý. PŘÍSPŮSOB SE, NEBO ZEMŘI! Oceňuji, že film citově nevydírá, obrázky nevinných chudých dětí tu nečekejte. Jen jednoduše a celkem zajímavě ukazuje, že ZA KAŽDÝM VELKÝM MAJETKEM MUSÍ BÝT ZLOČIN. ČÍM VĚTŠÍ MAJETEK...., ale o tom my u nás nic nevíme... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Poznám, k čemu je pro Afriku dobrý Hollywood. 2.) Byl jsem (stále jsem) vlastníkem nájemního domu v Johannesbourgu. 3.) Mám rád filmy ,,ze života“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *(12.10.2010)

Vynikající gansterka z Jižní Afriky s hromadou napětí, nabušenou režií, adrenalinovou akcí a rozpočtem české rodinné komedie? Nevěřil bych, kdybych to neviděl na vlastní oči. A je určitě zajímavé, že film se nesnaží prezentovat chudobu jihoafrických ghett nějakým drastickým způsobem, ani nelamentuje nad vykořisťovatelským bílým mužem, jenž může za všechny problémy místních černochů, ale naopak nechává svého černého (anti)hrdinu házet falešná nařčení z rasismu a "apertheidní politiky" na všechny strany a využívat je ke svému prospěchu. Film, který nechce, aby divák litoval hrdiny z politováníhodných poměrů má u mě vždycky plus. 85% ______ P.S: V okolních komentech chválená hudba mi přišla poněkud nezapamatovatelná. Asi proto, že hudebníci neangažovali žádnou vuvuzelu :)(16.6.2010)

Zpočátku jsem měl obavy, že to bude zase jeden z těch pravdivých, ale otřepaných příběhů o tom, že chudoba plodí zločin. Ale jak se děj nepředvídaně, ale logicky čím dál víc proplétal a hlavní hrdina si získával sympatie i přes všechny vraždy a podrazy, začalo svítat, že půjde o něco mnohem hlubšího. Moc pěkný film se širokým i hlubokým záběrem, řemeslně bechybný, drsný i úsměvný, člověk uvěří, že tak prostě šel život.(12.4.2009)

V mládí býval Lucky Kunene gaunerem. Pak ale zjistil, že zas tak moc zlý není, a dal se na poctivost. Docela dlouho to fungovalo, jenomže zločin okolo něj ho opět přinutil jednat na vlastní pěst. V klubech se ale pořád choval slušně a za drinky normálně zaplatil. Hodně si hleděl rodiny a tradičních hodnot, nesnášel dealery a děvky. V jeho "neziskové organizaci", kde pomáhal chudým a bílým bral a černým dával, se vypracoval až na hlavní hvězdu večerních zpráv... Fandil jsem mu. Škoda jen toho malinko zbrklejšího konce, čekal jsem, že na to vyzraje o trochu víc.(16.10.2011)

Druhé Mesto bohov z toho nie je, ale inak celkom parádne krimi.(20.1.2011)

American Gangster po jihoafricku. S Městem bohů bych to moc nesrovnával - to je zase jiná liga :), každopádně se jedná o mimořádně poutavou sondu do jihoafrické reality nejchudších vrstev, o které my v Evropě nemáme moc ponětí - o to je obraz tamního života ve slumech a ghettech pro nás zajímavější. Děj příjemně odsýpá bez nějakých větších výkyvů kupředu a dvě hodiny uplynou jak nic. Přestože vás film ničím výrazně nepřekvapí, tak pečlivě budovaná atmosféra snímku vás dokáže pohltit - být v něm víc silnějších momentů nebo nečekaných zvratů, šel bych na pět - takhle "jen" solidních 80 %.(23.1.2011)

Kdyby tvůrci ještě trochu víc promazali styčné plochy s realitou (chvílemi je to prostě příliš velká kovbojka), je to druhé Město Bohů. Ale třeba i proto, že mi to chvílemi stylem vyprávění připomnělo vybrané de Palmovky nebo ty nejlepší fláky od Scorseseho, jsem se do tohohle filmu zamiloval.(3.7.2011)

Velmi dobré krimi. Už to tady někdo zmínil - American Gangster na africký způsob. Chronologicky a detailně popisuje vzestup Luckyho Kunene v jihoafrickém podsvětí. Této části příběhu, jeho zpracování a pojetí nelze nic vytknout. Naprostá bomba. Bohužel mi ve filmu velmi chyběl detailnější pohled z druhé strany. Policisté se zničehonic objeví a mají potřebné informace a důkazy pro stíhání...jak je ale získali nevíme...chybí důkladnější rozbor jejich práce a vyšetřování. Také jsem nepochopil přemrštěnou nevražovost a nenávist ze strany hlavního (bílého) policisty...jednoznačné negativní vykreslení té postavy mi přišlo zcestné a trochu odfláknuté...Jako by se s tím scénárista nechtěl moc trápit. Přitom film by tím jistě získal na zajímavosti. Samotný konec mne taky moc nenadchnul. Řada podstatných věcí v něm zůstává nevyřčena a nedotažena. Ale i přesto doporučuji - velmi dobrá gangsterka, která fanoušky žánru určitě potěší! P.S Nechápu proč lidé tento film srovnávají s Městem bohů - ten je o stupeň výše.(16.5.2011)

Zajímavej filmek o chlapíkovi jménem Lucky Kunene, kterej teda moc lucky život neměl, i když oproti ostatním z jeho spoluobčanů asi jo. Dobrý je, že to je podle pravdy a v podstatě to není ani tak zločinec, jako spíš ochránce chudých, kterej na tom ale taky pěkně vydělal, a to nejen svou chytrostí, ale i zkušenostma z kriminální minulosti. Vše to je ve stylu "boj proti apartheidu" a takový filmy mám většinou rád. Nešetří se tady násilím a podsvětím. Pro někoho by mohlo byt zajímavý, že se mu taky říkalo Hoodlum of Hillbrow (násilník z Hillbrow), ale zajímavější je, že ve filmu ani pořádně nikoho nezabil a že to je prej výmysl bílejch, aby z něho udělali zlýho. Ale šak se na to koukněte a posuďte sami...(15.9.2010)

Alfou a omegou drtivé většině vznešených revolucí je zcela přízemní přerozdělení majetku. Černošský rádoby idealista Nazareth, jinak absolvent některé z moskevských politických fofrškol, nejdříve hlásá návrat moci a jihoafrického majetku černošskému lidu. Ke konci coby drogově závislý již nepokrytě přiznává, že chtěl jen Mercedes Cabrio a dům v luxusní čtvrti. Zjevná analogie s nástupem taťky Mandely, který svým negramotným voličům sliboval dům se šesti ložnicemi, jen jim zapomněl sdělit, že bydlet v něm bude on. Příběh týpka jménem Lucky Kunene považuji celkem za vedlejší. Lovíme-li floskule a poučení, vyzdvihl bych úvahu šesticípé dívky Leah: bohatí jsou svým způsobem chudobou fascinováni a přitahováni. Souhlasím; jak si jinak vysvětlit rozhádané členy evropských rodin na straně jedné a bezbřehou ochotu Evropanů kdykoliv adpotovat na dálku černé bejby z Ugandy na straně druhé. Je v tom nějaký mesiášský komplex, latentní sebevražedné sklony, nebo snad jeden z projevů kosmického zoufalství? Rozhodně však jde výhradně o záležitost europoidní civilizace. Přebohatí Japonci ani Korejci peníze cizím lidem jen tak nedávají.(30.12.2011)

prirovnavani k mestu bohu je dost mimo - film jede podle dost obvykle sablony, jista vyhoda je atraktivita prostredi. jinak filmarsky dost nevyrovnane. filmove jako odpocinkovy film funguje, i kdyz jsem mel ocekavani znacne vetsi...(12.10.2009)

Celistvě věrohodné, co se týče sociální problematiky současného JARu, ale špetka zhovadilosti, na kterou sem se díval skrz prsty, je evidentní...(10.12.2009)

V první řadě je třeba si uvědomit, že zvěst o tom, že je Jerusalema lepší než Město bohů je žvást a mohl to napsat jenom čirej retard. Město bohů je každým coulem lepší film a je demence to popírat. Nevidět Město bohů, tak bych šel o hvězdu vejš, ale tohle mě pěkně nasralo. Co se týče samotnýho filmu, tak se pokusim o nezaujatej názor a nesrovnávat s Městem bohů (všimli ste si, že v každý větě sem aspoň jednou naspal Město bohů, mazeec! :)). Zpočátku ve mně převládaly pozitvní pocity, protože Luckyho dětství bylo znázorněno poměrně zábavně a chvílema i vtipně (jak kradli to auto a zjistili, že to neumí nastartovat), jenomže jakmile dospěl, tak už tak skvělý nebylo. Ono by se dalo očekávat, že to bude pěknej drsňák (jak se probudil s průstřelem břicha a vidí jak budovu obkličujou fízlové - uplně první scéna), ale v tom je si zase podobnej Americkýmu gangsterovi - v průběhu filmu divák začne zjišťovat, že ten chlápe je úplnej měkota a tento fakt nezmění ani závěrečný vystřílení baru. Nevim, nevim, nevim, ale už v obsahu se píše o drsných podmínkách ghetta, ale ve výsledku to zdaleka neni pravda, on si nevydělával nijak moc nelegálně, nezabil skoro nikoho (až úplně na konci) a všechno se na tomhle filmu nějak moc přehání, ani žádných extra zvratů se nedočkáte. Ale jedno se mu musí nechat - přestřelky, ty byly udělaný na výbornou, když teda pomineme krev, která vypadá jako směs sračky s kečupem. Nakonec takových 70%.(13.4.2011)

A je to zde znova. Jak se z malého, řadového zlodějíčka stane šéf velké zločinecké organizace. Klasický příběh o vzestupu a pádu je zde okořeněn exotickým prostředím Jihoafrické Republiky.(19.10.2011)

Žádný "Milionář z chatrče" ani žádné "Město bohů", ale "JERUSALEMA" - ta je vrcholem slumového žánru!!! Skvěle kombinuje poměrně akční příběh s klidným dialogem, není to žádná bezmyšlenkovitá střílečka jako v Riu a rozhodně se nedá mluvit o indické pohádce. Výborný děj, skvěle zahraná hlavní postava. Realita Johanesburku je přeci jen jiná, než běžná realita Ria a z filmu to bylo jasně vidět. Co je ale naprosto nejlepší? hlavní postava je rozporuplná a nelze nikam zařadit, není to určitě kladná figura, ale do vyloženě záporných ji prostě šoupnout nelze!!! A v tom je to magické kouzlo, které neměly oba v úvodu zmíněné filmy. "Jerusalema" je opravdu skvělý počin jihoafrického kouzelníka Ralpha Zimana, snímku chyběla snad jen trochu chytlavější hudba. Osobně bych ho zařadil na stupnici mezi "Kmotra" a "City of God", což je opravdu, opravdu velmi vysoko, ale úplný "Everest" to zatím není....možná časem!!! A proto, těm z Vás, kterým se líbil alespoň jeden z výše zmíněných filmů, nemohu než s čistým svědomím doporučit tento!!! "ENJOY IT !!!"(7.11.2010)

<< předchozí 1 2 3