Reklama

Reklama

V hlavní roli já

  • Irsko A Film with Me in It
všechny plakáty
Trailer

Černá komedie tragických rozměrů aneb Zubatá se nepřezouvá.
Irská komedie V hlavní roli já je černá a drsná. Drsnější a černější než většina černých komedií, které jste mohli doposud vidět. Jejím hrdinou je člověk, který má oprávněný pocit, že se ocitl na dně. Bohužel netuší, že dno může mít i sklep. Neúspěšný herec Mark (Mark Doherty) nosí permanentně uštvaný výraz, jemuž dominují psí oči. Není divu. Na konkurzech bývá většinou do počtu a navíc během nich zažívá mrazivá ponížení uštědřovaná nespokojenými režiséry (pikantní cameo rolička režiséra Neila Jordana). Opřít se navíc nemůže ani o přítelkyni (Amy Huberman), toužící po přívlastku „bývalá“, bratra (David O´Doherty), paraplegika upoutaného na vozík, ani o nejlepšího kámoše (Dylan Moran), který je sice budoucí slavný režisér a scenárista, ale zatím utápí svůj údajný talent v alkoholu a hazardních hrách. Jako pověstný Damoklův meč nad ním navíc visí hrozba vystěhování z pronajatého bytu, protože panu domácímu (Keith Allen) dochází trpělivost kvůli nesplácenému nájmu. Nějak takhle by mohlo vypadat peklo na Zemi. Jenže pod tenhle kotel absolutního zoufalství lze ještě přiložit. Kombinace blikající žárovky v kuchyni, špatně zavěšeného lustru, uvolněných klik u dveří a popraskaného stropu odstartuje sérii katastrof, které ústí v sérii mrtvol, jež se zoufalému Markovi hromadí před očima. Ten ve snaze zachránit situaci roztáčí kolotoč bizarních a absurdních situacích, které všechno ještě zhoršují. Komedie V hlavní roli já patří k filmům, u kterých se královsky bavíte, nicméně v hloubi duše se za to stydíte, protože v ní opravdu nic není k smíchu. Představitel jedné z hlavních rolí Dylan Moran patří k nejúspěšnějším britským komikům současnosti díky lehce anarchistickému britskému sitcomu Black Books, který volně vychází z poetiky Monty Pythonů. Ostatně i oni mají ve svém repertoáru slavný skeč, jehož hrdinou je muž, kolem něhož se sérií bizarních nehod kupí mrtví, aniž by on sám třeba jen hnul prstem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

3.4.2010 ~ Jak moc může být černá komedie černá, aby to ještě vůbec byla komedie? Tahle komedie je totiž tak černá, že už černotou zabíjí vtip. ~ Irové jsou asi drsný národ. Vyvozuji to z toho, že tahle drsná komedie pochází z Irska. Hned na začátek podotknu, že mě moc nepobavila. Na můj vkus totiž moc černá. ~ Setkáváme se tu s několika postavami. Ani jedna z nich před sebou nemá šťastný život. Většina dokonce ani dlouhý. Ústředními postavami je Mark, neúspěšný herec, a jeho přítel režisér, sázkař a ochlasta. Oba dluží na nájmu a hlavně Mark s přítelkyní a psem bydlí ve sklepní špeluňce. Mark potřebuje roli, jeho přítel scénář. A netrvá dlouho a život jim díky několika neuvěřitelným morbidním náhodám jeden takový scénář přichystá. A bude jen na nich, jak tenhle "film" skončí. ~ Jak už jsem napsal, obávám se, že tohle bylo na můj vkus moc. Nějak mi nepřišlo moc vtipné, když umírají ti, kteří příkoří života snášejí jen díky tomu, že mohou být s někým blízkým, nebo ti, kteří se do dané situace dostanou jen díky tomu, že jsou ve špatnou chvíli na špatném místě a potkají dva blby. ~ Stejně, jako u akčních filmů neskáču a neřvu "zab ho, dodělej ho, vystřel mu mozek z hlavy", tak u téhle komedie jsem se nesmál. Jednou, jedinkrát jsem se usmál a to je pro uchování si tohohle filmu v hlavě příliš málo. ~ Takže, co že jsem to vlastně viděl....??? Ále, to je jedno... ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je nejvíc vtipné, že je samotný jako kdyby ho napsali na koleně dva ztroskotalí pitomci bez talentu, což je zároveň z části jeho téma. Kdo má rád Dylana Morana a jeho opilecké eskapády, bude pravděpodobně trochu zklamán jako já, protože jeho alkoholizmus má ve filmu pouze vedljší roli a jen ilustruje jeho postavu. Zápletka je ohraná a ničím nepřekvapí. Čekal jsem více humoru a lá Black Books nebo Dylanovy one man show. Nudu ke konci filmu ukončilo očekávané, málo nápadité vyústění. Bohužel, film nemůže zachránit ani dobře zachycená depresivní atmosféra, ani charisma herců, ztvárňujících titulní role. ()

Reklama

VasaX 

všechny recenze uživatele

Černá komedie ve které dominuje Dylan Morano, který se drží své životní role a charakteru. Možná ani tak černá jako absurdní, každopádně britská dosti podle představ. Minimalistická stylizace (co se týče výpravy a tak dál) dovoluje se zaměřit na postavy a děj tak, že diváka nic neodvádí (a také o to méně divák odpouští). Zde ale škobrtnutí nejsou, úroveň se drží. I když k zábavnosti třeba Moranových stand-upů, to má ještě pořádný kus, přeci jen je to z jiného soudku s jiným metrem. Z osobní preference jsem nakonec přihrál jednu hvězdičku navíc za Morana, protože tady byl schopný si celou jednu hvězdičku ukrást pro sebe. ()

Krustyburg 

všechny recenze uživatele

Předestírám, že Blackbooks nesleduji, takže jsem nebyl předem ničím poznamenán... Ještě nikdy nebylo umírání tak originální a vtipné jako s touhle černou komedií. Zanechala pozitivní dojem a nebyla to žádná tuctovka. Ale stejně to chtělo obsadit nějaké známější (a kvalitnější) herce, možná trochu zpestřit to prostředí a taky aby ten závěr nebyl tak bezradnej (ne: "Policie na všechno skočila!")... Takže hezké ***. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Absurdná, cynická, trošku morbídna a veľmi vtipne rozohraná konverzačná komédia na tému "keď sa darí, tak sa darí", ktorá v podstate neopúšťa priestor štyroch stien jedného potemnelého bytu...do toho štandardne vynikajúci Dylan Moran držiaci sa zubami-nechtami svojho zanedbaného výzoru, herecky i výzorovo vyrovnaný Mark Doherty a okolo nich barák plný mrtvol a suchých asfaltovo čiernych hlášok.... mám chuť dať plný počet, ale za ten trošku ospalý úvod jedna hviezda dole.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v irském Dublinu. (Terva)

Reklama

Reklama