Reklama

Reklama

V hlavní roli já

  • Irsko A Film with Me in It
všechny plakáty
Trailer

Černá komedie tragických rozměrů aneb Zubatá se nepřezouvá.
Irská komedie V hlavní roli já je černá a drsná. Drsnější a černější než většina černých komedií, které jste mohli doposud vidět. Jejím hrdinou je člověk, který má oprávněný pocit, že se ocitl na dně. Bohužel netuší, že dno může mít i sklep. Neúspěšný herec Mark (Mark Doherty) nosí permanentně uštvaný výraz, jemuž dominují psí oči. Není divu. Na konkurzech bývá většinou do počtu a navíc během nich zažívá mrazivá ponížení uštědřovaná nespokojenými režiséry (pikantní cameo rolička režiséra Neila Jordana). Opřít se navíc nemůže ani o přítelkyni (Amy Huberman), toužící po přívlastku „bývalá“, bratra (David O´Doherty), paraplegika upoutaného na vozík, ani o nejlepšího kámoše (Dylan Moran), který je sice budoucí slavný režisér a scenárista, ale zatím utápí svůj údajný talent v alkoholu a hazardních hrách. Jako pověstný Damoklův meč nad ním navíc visí hrozba vystěhování z pronajatého bytu, protože panu domácímu (Keith Allen) dochází trpělivost kvůli nesplácenému nájmu. Nějak takhle by mohlo vypadat peklo na Zemi. Jenže pod tenhle kotel absolutního zoufalství lze ještě přiložit. Kombinace blikající žárovky v kuchyni, špatně zavěšeného lustru, uvolněných klik u dveří a popraskaného stropu odstartuje sérii katastrof, které ústí v sérii mrtvol, jež se zoufalému Markovi hromadí před očima. Ten ve snaze zachránit situaci roztáčí kolotoč bizarních a absurdních situacích, které všechno ještě zhoršují. Komedie V hlavní roli já patří k filmům, u kterých se královsky bavíte, nicméně v hloubi duše se za to stydíte, protože v ní opravdu nic není k smíchu. Představitel jedné z hlavních rolí Dylan Moran patří k nejúspěšnějším britským komikům současnosti díky lehce anarchistickému britskému sitcomu Black Books, který volně vychází z poetiky Monty Pythonů. Ostatně i oni mají ve svém repertoáru slavný skeč, jehož hrdinou je muž, kolem něhož se sérií bizarních nehod kupí mrtví, aniž by on sám třeba jen hnul prstem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

mm13 

všechny recenze uživatele

Zhrozil som sa sám zo seba, keď prišiel prvý výbuch nekontrolovaného smiechu. Do tej chvíle som si totiž myslel, že pozerám drámu s komediálnymi prvkami (niečo na štýl Aki Kaurismäkiho) a že až taký hulvátsky rehot teda asi nebude na mieste (a zvieratká mám rád). Príval nasledujúcich scén ma však vyviedol z preľaknutia, že či už som dočista zvrátený a i keď to ku koncu začalo strácať dych (upadať do jednotvárnosti), štýlový koniec nakoniec k celkovému nadpriemernému dojmu výrazne dopomohol. Hail to Britain! ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Určité situace se opravdu blbě vysvětlují kupříkladu když zavrže gauč zrovna když z něj vstáváte, nebo když čekáte v trenýrkách a tílku ve skříni na tramvaj (kdo zná vtip ten pochopí) co se ale vysvětluje úplně nejhůře je situace, kdy máte byt plný mrtvol a fakt za to nemůžete. Krásná černá komedie o tom, že ne každý, kdo má v bytě mrtvoly je masovej vrahoun. Dylan Moran opět famozní (scéna se spoutáváním policistky izolepou mě dostala) a jak film plyne, tak si říkáte, že z tohodle už se prostě nemůžou naši hrdinové vykecat a rovnou je postaví ke zdi nebo na šibenici. Parádní cynická jízda a jediné co mě odradilo byl začátek. Prostě prvních patnáct, dvacet minut se budete celkem nudit a třeba to budete chtít vypnout...NEDĚLEJTE TO !!! Připravíte se o hodinu skvělé zábavy a to by byla škoda. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Vtipné, neuvěřitelné, napínavé, akorát dlouhé, s nejasným koncem. Perfektní černá komedie s Dylanem Moranem v jedné z hlavních rolí. Film o strašlivých nehodách, které se stanou během dvou hodin života jednoho chlapíka. Film pro každého kdo se odreagovat a pobavit. "Ale musím to hrát já..." ()

bukowski83 

všechny recenze uživatele

Pěkně černá komedie, jen jsem ten humor ocenil pořádným smíchem až po skončení filmu. Nevím čím to bylo, ale v jeho průběhu se mi vzniklé situace nejevili jako obrovská prča, ale když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že ten borec má opravdu smůlu! Herecké výkony geniální, Moran opět parádně ulítlej a Doherty je prostej smutnej týpek. 75% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Slabinou sitcomově koncipovaného (většina scén probíhá v prostoru jednoho bytu a jeho dvorku) filmu je obsazení Dylana Morana a jeho vnějškového stylizování do proslulé figury Bernarda z "Black Books", což vytváří neadekvátní očekávání. Toto není film Dylana Morana, nýbrž herce a scenáristy Marka Dohertyho, přičemž fakt, že se jedná o jeho první celovečerní scénář, staví film do pozice zjevení. Takto pečlivě promyšlené a dramaturgicky precizní dílo, navíc ještě černá komedie, se v Evropě jen tak nevidí. Krom toho je potřeba ocenit chytrou sebereflexivní hru, kdy se evidentně laciný film stylizuje jako klasické thrillery hitchcockovské éry, zatímco dialogy odůvodňují užití příslušných postupů a reflektují současné trendy žánrové kinematografie. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v irském Dublinu. (Terva)

Reklama

Reklama