Reklama

Reklama

To já ne, přísahám!

(festivalový název)
  • Kanada C'est pas moi, je le jure ! (více)

Obsahy(1)

Na začiatku leta 68 sa desaťročný Léon Doré takmer náhodne obesil. Mama ho v poslednej chvíli zachráni, tak ako predchádzajúce leto v bazéne, alebo dva roky predtým v mrazničke. Léon je časovaná bomba predstavivosti. Samozrejme, sú tu ešte otec a mama, ktorí stále po sebe kričia. A sú tu ešte prekliati susedia a ich prázdniny pri mori. A samozrejme, je tu Léa, únavná susedka, ktorá má vždy pravdu. Keď sa mama rozhodne odísť od rodiny, aby začala nový život v Grécku, Léon urobí všetko pre to, aby táto bolesť vyprchala. Vykradne susedov dom, stane sa profesionálnym klamárom, aby získal peniaze na letenku do Grécka. Tiež, prečo nie, zaľúbi sa do Léi. Spolu sa jedno leto pokúsia prekonať bolesť starnutia, keď sa cítia opustení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Když začíná film slovy: "Ja nevím, ale podle mě na počátku nebylo nic. Jednoho dne Bůh zničil všechno. Život se ocitl na konci tunelu. Můj doktor řekl, že jsem normální chlapec. Já, Leon Dore, normální chlapec? Někteří doktoři by měli být zabiti popravčí četou.", tak je jasné, že to bude něco skvělého, netradičního a černohumorového. Hlavně když vzápětí je záběr na to jak se nechtě zasebevražďuje (jsem si vědoma, že to není slovo) na kruzích na stromě. Jeho "smrtelné nehody" jsou prostě báječné a to především proto, že je mu teprve 10. Ale co by člověk čekal, když ho jeho matka učí, že "Lepší je nelhat, ale nejhorší je lhát špatně." Popravdě ten klučina byl velice inteligentní i když si vymyslí kvůli špatným známkám ve škole, že vidí rozmazaně a otec mu pořídí brýle přes než vlastně nic nevidí. Založit oheň, aby se přestali rodiče hádat? Brilantní. Jeho lži jsem obdivovala... vážně, jak mu to všecko vždycky do sebe celé zapadalo. Jinak, kdo by nevěděl, tak rozvod je stejně špatné slovo jako vagína.. nemá se říkat:) Když vás chce napadnout obrovský vrčící pes, tak si prostě sednete v lese na cestu a hrajete piškvorky. "Leo, možná můžeme začít nový život. - Je nám jen 10, Leone. - Přesně, ještě není příliš pozdě." Prostě ta děcka tady byla naprosto skvělá... tak parádní herecké výkony kolikrát nepředvádí ani dospěláci. "Desperate times, desperate measures." Ten skoro konec byl brilatní, jako já měla pusu dokořán, slzy a zděšení v očích a husí kůži, k tomu ta veselá hudba.... "Začít znova je jako začít stavět domek z lega odznovu. Poprvé ho zničíš, přeměníš v suť. Potom je možné všechno.".... a tma.. tohle by bylo něco, čemu říkám dokonalý konec. "Život nebyl stvořen pro mě, ale zdá se, že já jsem byl stvořen pro něj." Jsem si vědoma, že tento komentář obsahuje velké množství quotes, ale já za to nemůžu... v tomhle filmu bylo tolik životního moudra.. tak se poučte milí zlatí:) P.S. "Jsi lepší než traktor. - Co to má znamenat? Posmíváš se mi? - Je to psychologická cesta, jak říct..... že tě mám rád. - Já se mám taky ráda. Nepřerušuj a poslouchej mě." Takže holky, až vám příště někdo řekne, že jste lepší než traktor, znamená to, že vás má rád:D ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Panu Lazarovi jsem vsadil (ale v podstatě se nechal nachytat) na kluka s perfektní historií pokusů o sebevraždu, ale dostalo se mi jen "nefreudovské" (neanalyzované) směsi sebedesktruktivity, agresivity, zmatené erotičnosti (především vzhledem k matce), klamů a sebeklamů. A podobně i autorský záměr (scénář režie) zůstal na této úrovni. Závěr se nám v tom sice snaží udělat pořádek, ale nedá se tomu moc věřit? ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Malému by som strelil zaucho, nakopal ho do riti, odšroboval hlavu, hlavu dal zožrať psom, psov zabil, rozkrájal, dal do kufra a kufor utopil v mori, tak ma sral! Ale potom prišiel koniec na bowlingu a ja som vymäkkol . Film je to vynikajúco natočený ( ani pivo tak nenatočia v mojom obľúbenom pohostinnom zariadení ) , ale skôr ako v bežný deň, doporučil by som ho kukať na tú takú náladu, kedy neviete, čo si chcete pustiť a pritom máte na niečo chuť. Alebo ideálny je na čas nedeľný, po víkendovej rozbíjačke, kedy len tupo čumíte do prázdna a chcete iba prežiť. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Smutná nostalgická ale zároveň trochu čiernohumorná a drsná komédia o jednom chlapcovi a jednom lete. Nádherná podmanivá atmosféra zaspatého mestečka kdesi v Quebecu a v nej tragikomické príhody Leona, chlapca, ktorý má akosi smolu. Film je vynikajúco nakrútený (perfektná hudba, strih, kamera, scenár...) a zároveň je vtipný a nepostráda šarm nezávislého filmu. Môj osobný víťaz jedenásteho ročníka Festivalu frankofónneho filmu v Bratislave. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dětství není ideální etapa lidského života. Ale nejen že v dětství všechno prožíváme intenzivněji, ale zároveň z něj po celý zbytek života čerpáme. C´est pas moi je le jure představuje třeba trochu neklasický dětský film s neklasickým dětským hrdinou, ale i tak si ho zamilujete. Prcka i film. Mimochodem jedna z nejlepších scén je ta, kdy Leon vyprázdní batoh kamínků na tu skálu, co maj před barákem. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama