Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 3
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 3

Recenze (133)

otík 

všechny recenze uživatele

Díly: 1. Zabijáci doktorky Kalendové - příjemná kriminálka, ve které Bohdalka jako dr. Kalendová pomáhá svému vnukovi Michalovi s pátráním po zadavateli vraždy a následné vraždy vlivné hlavy podsvětí. Do toho ještě příběh s dvěma bezdomovci, láskou a výpovědí v práci, 60 %. 2. Hřích profesora Sodomky - herecký koncert Preisse a Bohdalky. Velice dobře stavěný příběh, ve kterém se nejdříve stane nešťastná smrt studenta, kterou však zúčastněné strany ze svých důvodů kryjí. Bohdalka tak přijíždí jako profesorka na Gymnázium, aby svému vnukovi pomohla s pátráním, 80 %. 3. Tajná mise docentky Rybkové - hodně vykonstruovaný detektivní příběh s od začátku zjevným vrahem, zbytečně dlouhé, místy však příjemně komplikované. Bohdalka v sanatoriu pro tlusté pátrá po podrobnostech o Michalově přítelkyni a zároveň řeší smrt budoucí ženy majitele sanatoria, 60 %. 4. Smrt lobbisty Mansdorfa - strašně pomalý, nudný a nezajímavý díl, místy dokonce otravný. Na začátku je Michal vyhozen od policie, pak se stane podezřelým z vraždy vlivného lobisty a je nutno zapojit babičku, aby něco vypátrala a našla skutečného vraha. Směs náhodných a uboze vykonstruovaných skutečností. Špatný díl. Jediné dobré je, že Bohdalka líčí Postlerové scény z filmu Ucho, kde sama hrála, 20 %. 5. Vražda poštovní doručovatelky - tento díl se velmi povedl. Napínavý, místy i strašidelný, výborně scénáristicky i režisérně zvládnutý. Bohdalka pátrá po vraždě své kamarádky - poštovní doručovatelky, a tak sami bere na sebe oblek pošťačky a zaplétá se do událostí kolem ztracené výherkyně milionu korun, hrozného smradu v ulici a neustále štěkajícího psa. Michal nachází novou přítelkyni, bohužel měl zase špatný výběr. Ale aspoň se vrací k policii, 80 %. 6. Archiv Felixe Burgeta - dr. Kalendová se odjíždí léčit na venkov, místo ní se jede do Prahy její jednovaječné dvojče teta Stáňa. Samozřejmě se zaplete do procesu a vražd kolem dříve zavražděného a velmi vlivného Felixe Burgeta. Tetka ale spíše vše kazí a tak je načase zavolat do pátrání doktorku Kalendovou. Spíše vtipně laděný díl, který je zbytečně dlouhý, na druhou stranu je ale také docela příjemný. Oddychovka se třemi vraždami za 60 %. 7. Proces doktorky Kalendové - poslední díl pěkně a příjemně uzavírá celý cyklus. Kalendová přijme do svého bytu mladíka, kterému někdo zabil matku a nevlastního otce. Časem se však ukáže, že není vše, jak se na první pohled zdálo a že i první dojem může klamat, 60 %. Celkově jsem s cyklem spokojen, nemám s ním problém, jen v posledních dvou dílech natočených v roce 2012 už je vidět, že i Bohdalka stárne. PS: Poslední dva díly (Archiv Felixe Burgeta, Proces doktorky Kalendové) jsou na rozdíl od pěti předchozích dílů natočeny až v roce 2012. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První díl jsem neviděl, druhý celkem ušel a třetí napsala Halina Pawlowská. Markéta Frösslová je pěkná holka, Václav Jílek oproti tomu je asi nejhůř obsazenej policajt filmový historie. Vzdálená připomínka TV filmu Paní Piperová zasahuje, který je ovšem na podstatně vyšší úrovni. S jiným scénářem, někým jiným místo Jílka a bez Pawlowské by to možná šlo. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po prvním dílu. Námět je zajímavý, i když k originalitě má daleko. Ale zase je to příjemné odlehčení, a když to člověk bere spíše jako komedii, odpustí i ty nelogičnosti (a nedořečenosti), které z toho přímo bijí do očí. Na druhou stranu mi to přijde až příliš rutinérsky zpracované, což není pochvala - až na Jiřinu Bohdalovou a Pepu Dvořáka hrají všichni ostatní tak nějak unyle, jako by se jim nechtělo, podobně nemastná neslaná je režie i kamera. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od jiných zastávám názor, že český pokus o slečnu Marplovou se vydařil a na světlo světa se proklubala zdařilá česká detektivka nadaná slušnou invencí scénáře, dobrou dramaturgií Hustolesové a zasvěceným odborným poradenstvím plukovníka Komorouse. O polistopadovém Česku to vypovídá mnohé stejně jako o košatém herectví Jiřiny Bohdalové. Za vyzvednutí stojí i František Němec jako noblesní šéf kriminální policie. Jednotlivé díly jsou i fabulačně, i dialogicky dobře ztvárněny a celkově s úspěchem balancují mezi příběhovým a epizodickým seriálem. Dílčí kolísání nepřesahují únosnou mez. Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Tentokrát ale šťastně a vydařeně. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Doktorka Kalendova ( Jiřina Bohdalová ) řeší zapeklité příběhy vražd na vlastní pěst. Menší překvapení a nečekal bych celkem poutavé díly, jelikož se jedná o sedm x 1,5 hodinové filmy, tak čas utíkal jak voda a napětí působilo dost solidně.¨ Zabijáci doktorky Kalendové ( Hodnocení: 4/10 ); Hřích profesora Sodomky ( Hodnocení: 8/10 ); Tajná mise docentky Rybkové ( Hodnocení: 5/10 ); Smrt lobbisty Mansdorfa ( Hodnocení: 6/10 ); Vražda poštovní doručovatelky ( Hodnocení: 7/10 ); Archiv Felixe Burgeta ( Hodnocení: 6/10 ); Proces doktorky Kalendové ( Hodnocení: 7/10 ); / Viděné epizody *7.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Zdeněk Zelenka a Jiřina Bohdalová spolu pracovali na více než patnácti filmech (seriálech). (vyfuk)
  • Ve třetí epizodě si Kalendová (Jiřina Bohdalová) obleče kostým tlusté sedlačky z jedné z divadelních her a vydává za docentku Rybkovou. V epizodě „Smrt poštovní doručovatelky“ se divák dozvídá, že postava tlusté sedlačky se také jmenuje Rybková. Kalendová potom postavu sedlačky Rybkové hraje místo své kolegyně. (dmk)
  • Odborný poradce JUDr. Jiří Komorous, který byl vždy jedním z prvních, kdo měl možnost číst scénáře Jiřího Zelenky, prozradil, že ačkoliv ho režisér přesvědčoval o neokopírování skutečných kauz, v každé epizodě našel nějaký reálný případ. (Olík)

Reklama

Reklama