Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 6
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 6

Recenze (133)

Drom 

všechny recenze uživatele

Ach ta stará vražda! Bohdalová. Česká televize se pustila do nelehkého úkolu, jak naložit s penězi ze všudypřítomné reklamy a od hloupých koncesionářů. Na Kavčích horách už se povalují naprosto všude a není tam k hnutí, tajná konta všech tunelářů přetékají a už to nikdo ani nesbírá. Stovky tisíc se sice podařilo utopit v nápadech jako přímé vstupy do vysílání odkudsi z dálnice, ve kterých postava s chabou představou o české gramatice konstatuje, že jezdí auta. To však nestačí. Proto nejaká osvícená hlava vymyslela neoriginální seriál plný hloupých dialogů ve stylu To je vražda, napsala a zpracování německé detektivky. Ač se někdy s omezenou nápaditostí autoři trochu pohecují a dokonce to vypadá zajímavě, vše spolehlivě utne strašné obsazení a slabé výkony nesympatických aktérů. I když hlavní hrdinka při předříkávání naučeného textu nefuní jako v tom pořadu o vaření, má zas v seriálu dvojroli a točí se kolem ní, skoro bych řekl, výběr mnou neoblíbených herců. Cucáky co neznám, nepočítám. Když se pak přidá nedůsledná režie, je vymalováno. Naštěstí to, zdá se, zařízli, tak se z toho úplný odpad nestihl vyvinout. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Bohdalka, na kterou se dá dívat. Není to ale moc její zásluhou. Při minimalističtějším hraní je celkem fajn, ale při přehrávání je to děs. U ostatních herců je to ale spíš naopak. Docela zajímavé jsou vyprávěné příběhy, ale styl vyprávění je hodně diletantský. Nedělní večer je holt určen celé rodině a tak se serie snaží být tímto směrem použitelná. Jenže detektivka pro mladší, pro dospělé a i pro seniory se natočit nedá. ()

Reklama

rodo 

všechny recenze uživatele

Tento seriál měl opravdu velký potenciál, protože se mohl stát příjemnou komediální detektivní sérií. Bohužel zůstalo vše na půli cesty. V první řadě mi vadí přílišná doslovnost a předvídatelnost jednotlivých případů. Všechno je tu vysvětleno a skoro nic není ponecháno na diváka. Dalším aspektem, který mně přímo irituje, je neuvěřitelně infantilní humor. Pitvoření Jiřiny Bohdalové, kterou jinak jako herečku hodně uznávám, tady získává v některých pasážích až obludných rozměrů. Dále nechápu tu spoustu nelogických a nereálných situací. Jen za dva díly už je nestačím ani počítat. Mrzí mě to, protože jsem se docela i těšil na příjemné odlehčené detektivky a místo toho nám režisér Zelenka servíruje polopaticky vysvětlované případy s nepříliš povedeným komediálním střihem. Škoda ... ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus byl záměrně natáčen s určitou dávkou nadsázky a já tak k němu taky přistupoval. Během sledování jsem se pak nedivil, proč se určité postavy chovali tak jak se chovali a proč se něco událo tak jak se událo. Kdo nadsázku a ironii nepochopil, škoda mluvit. Ale i v záhlaví je možné se dočíst, že se jedná o krimi komedii a ne o drama podle skutečné události. Ale i mně pár věcí lezlo na nervy, především odhalení pachatele hned na začátku, myslím že čeští diváci jako věrní kriminálkaři (v televizi v podstatě nic jiného není) by unesli větší zátěž na mozek a odhalení pachatele až na konci (jako např. v Poirotovi nebo Marplové) by bylo daleko atraktivnější a záživnější. Ono se to ale lehce řekne, ale napsat něco alespoň vzdáleně příbuzného s genialitou závěrečného rozuzlení v podání Agathy Christie, je věc druhá. A Zdeněk Zelenka a většina dalších na to prostě nemá, proto zvolil snadnější a bohužel méně napínavou cestu. V tom případě měl ale také zvolit kratší a únosnější stopáž, což by jen prospělo. A ještě musím napsat, že mě vytáčela ta přemíra telefonování a focení atd. Obzvlášť ve 4. epizodě jsem měl dojem, že hlavní roli měl mobil:-) Z hlediska filmařského je to natočené bezchybně, kamera, střih, zvuk, hudba - bez námitek a z hlediska televizního nadstandard. Herecký ansábl našich předních herců v čele s královnou je úctyhodný a hezky se na to dívá. Však kdy pak si takový Kostka, Němec, Štěpnička i samotná Bohdalová zahráli v pěti celovečerních filmech? Dále si na své přišli Viktor Preiss, Josef Dvořák, Jiří Plachý ad. Samozřejmě k dokonalosti tomu chybí dost, chtělo by to větší spád, vychytanější scénář, méně křečovitosti atd. Ale která z našich televizí dokáže vytvořit něco takového? Já oceňuji nápad a energii s jakou se tento cyklus vytvořil a další 2 díly se tvoří. Jak se lze dočíst i většina diváků dala raději přednost této neobjevné starofilmařině před objevenými a posléze zase zapomenutými zjevy v talentových estrádách. Objektivně bych hodnotil třemi *, ale za Jiřinku 1 přidávám. Za nejvíce povedené díly považuji Hřích profesora Sodomky a Vraždu poštovní doručovatelky. ()

epoh 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný překvapení. Od Zdeňka Zelenky už jsem se naučil nic nečekat, a přiznávám, že on i Jiřina Bohdalová pro mě dosáhli vrcholu Svědkyní, a pak už to byl jen sešup dolů, ale po prvních dvou dílech jsem mile překvapen. Jasně, není to žádné veledílo, ale ani být nemělo. Děj plyne, je to obratně natočené, pěkně zahrané (samozřejmě hlavně tou starou partou Bohdalová-Kostka-Němec aj.), a pár těch chyb (pokus o dusnou atmosféru a některé rádoby herecké výkony) se tomu dá odpustit. A ještě jednou plus - pěkné titulky (tedy ta animovaná část). ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Vražda se stala na zámku Jirny. (sator)
  • V čase 1:28:25 lze vidět, že slova matky Filipa (Markéta Hrubešová) „Do čeho ses to zapletl?“ byla dodabována, jelikož její hlas neodpovídá tomu, jak v danou chvíli otevírá ústa. (David7)
  • Ve čtvrté epizodě se Kamil zmiňuje o muži, kterého našli v sudu s louhem. Tímto se inspirovali Orlické vraždy, podle kterých byl natočen film Sametový vrazy. V tomto filmu hrál Jan Dolanský (stejně jako i v této epizodě seriálu). (vyfuk)

Reklama

Reklama