Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Recenze (133)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Gerontofilní kratochvíle (to by se odpustilo, páč ti starci mají pořád herdek energii) s absolutně senilním scénářem (což se neodpustí, protože to celé připomíná Agathu Christie po dvojité lobotomii). Chápu, že je třeba důchodcům vysvětlit, jak se z mobilu vyndává baterie, ale opravdu je jim nutné předkládat nesmyslně řídkou kaši v podobě detektivní zápletky, která je komplikovaná jako splachování záchodu? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ach, ty české seriály! Původní seriál z dílny České televize pod taktovkou osvědčeného rutinéra Zdeňka Zelenky mohl dopadnout jistě hůře i lépe, zatím ale spíše vyznívá do ztracena. Dobře prošlapanou cestou skloubení humoru a kriminálního žánru dochází Zelenka tak trochu k neutrálnímu vyznění. Na jedné straně příliš prvoplánové, neškodila by trochu rafinovanější zápletka a chytřeji s větší mírou tajemství vystavěný scénář, na druhé straně rutinérská režie a slušné herecké výkony osvědčených hereckých stálic. Snad jen představitel mladého kriminalisty podal výkon silně nepřesvědčivý. Jelikož je dějová linie velmi předvídatelná, seriál chvílemi trochu nudí. Nemohu se ale ubránit dojmu, že tenhle seriál je až příliš povrchní a že tvůrci rezignovali na jakýkoliv pokus o ozvláštnění a originalitu (vždyť už sám formát, neb jde o pokus natočit jakousi českou variantu Slečny Marplové či seriálu To je vražda napsala, sám originální není a chtělo by to k němu přidat cosi osobitého). Takhle bylo patrně natočeno něco, co bude v brzké době hnedle zase zapomenuto. Nevím, jestli jestli je seriál v intencích dnešní zrychlené doby určený jen k jednomu zhlédnutí, ale mne tedy k dalšímu sledování nijak zvlášť nemotivoval... Velmi slabé *** ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Největším kladem tohoto počinu je, že mě přiměl dohnat dlouhodobý rest a pro srovnání se podívat na čtyři slavné britské filmy, v nichž komička Margaret Rutherfordová hrála slečnu Marpleovou. Ach, ty vraždy! z tohoto srovnání očekávatelně vycházejí jako poražené, i když rozdíl není zdaleka tak propastný, jak bych si myslel. Hlavní chyba je dívat se na Zelenkovu sérii prismatem diváka Sherlocka nebo jedné z těch mnoha zaměnitelných "Kriminálek Bůhvíodkud". Zelenka zde i ve svých starších hrách vychází spíš z tradice nadsazených žánrových hříček Josefa Škvoreckého nebo Jana Zábrany a přizpůsobuje je konkrétní cílové skupině. Televizi sledují převážně starší lidé, častěji ženy. Tak to prostě je. To, že jsou Vraždy (nebo souběžně vysílaná Cukrárna) přizpůsobeny jejich žebříčku hodnot a způsobu chápání světa, nepovažuji za chybu, ale za vědomí, komu je výsledek primárně určen. Že se na něj dalo přesto dívat, je malý zázrak. A teď, po pokusu o mírnou obhajobu, přejdu k výhradám. Hrozně nerad to říkám, ale Jiřina Bohdalová předvedla tak nekonzistentní výkon, že seriálu ubližuje. Není to jen její vina. Zelenka jí vtiskl do ruky dvojsečnou zbraň převleků a falešných identit, které se jedna za druhou podobají jejím šaržím z minulosti a v každém díle rozloží jinak míru nadsázky nebo poměr komediální a detektivní stránky případu. Abychom mohli se zájmem sledovat různá převtělení doktorky Kalendové a fandit jí, aby nevypadla ze své role, musel by být jasněji definovaný ten základní charakter, který se za ostatní převléká. Civilní doktorka Kalendová dostala dvě berličky - zkušenost s ochotnickým divadlem a bývalou kariéru obhájkyně. Jenže není snadné věřit, že tahle nedovtipná důchodkyně, která bůhvíproč v civilu nosí okatou paruku a nedokáže přesvědčivě obelhat ani slabomyslného vnuka, někdy v minulosti vyhrála nějaký případ. Víc než co jiného jí v případech pomáhá náhoda a strategicky rozmístěné postavy drben, které jí na požádání recitují zřejmě předem připravené životopisy podezřelých. Právě tyto momenty seriál naneštěstí nezahrnuje pod proklamovanou nadsázku, právě zde se tváří vážně a právě to silně snižuje kredit hlavní postavy jako respektuhodného detektiva. Jinak musím říct, že případy samy o sobě mi nepřipadají tak pitomé, jak jsem si přečetl v několika komentářích, Zelenkovo obsazení kompletního ansámblu všech jeho her (Preiss, Němec, Postránecký, Kostka a další obvyklí podezřelí) stále šlape jako hodinky a kupodivu mi nepřekážel ani tolik proklínaný Václav Jílek. Jeho štěněcí vyjukanost a průzračně naivní projev jsem se rozhodl považovat za obětování se předepsané roli za cenu vlastní sebeúcty. :) Celkově jde o mírný nadprůměr. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je-li kriminalista vyšetřující vraždy myšlení neschopný, tak by měl mít babičku, která si zpestřuje důchod objasňováním případů. Poručík Kamil Kalenda takový samozřejmě je a jeho judrbabka je pro něj jistě větší štěstí, než pro mne, který se na to rozhodl dívat. Od útlého dětství totiž nesnáším duchodkyně, které mají geniální nápady a instinktivně vedou vyšetřování směrem, který by profíka pouze upřímně rozesmál. A této paní bych její předchozí právnickou kariéru nevěřil ani kdyby mi ukázala červený diplom, na který celý týden poctivě dřela na plzeňských právech. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První díl jsem neviděl, druhý celkem ušel a třetí napsala Halina Pawlowská. Markéta Frösslová je pěkná holka, Václav Jílek oproti tomu je asi nejhůř obsazenej policajt filmový historie. Vzdálená připomínka TV filmu Paní Piperová zasahuje, který je ovšem na podstatně vyšší úrovni. S jiným scénářem, někým jiným místo Jílka a bez Pawlowské by to možná šlo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od jiných zastávám názor, že český pokus o slečnu Marplovou se vydařil a na světlo světa se proklubala zdařilá česká detektivka nadaná slušnou invencí scénáře, dobrou dramaturgií Hustolesové a zasvěceným odborným poradenstvím plukovníka Komorouse. O polistopadovém Česku to vypovídá mnohé stejně jako o košatém herectví Jiřiny Bohdalové. Za vyzvednutí stojí i František Němec jako noblesní šéf kriminální policie. Jednotlivé díly jsou i fabulačně, i dialogicky dobře ztvárněny a celkově s úspěchem balancují mezi příběhovým a epizodickým seriálem. Dílčí kolísání nepřesahují únosnou mez. Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Tentokrát ale šťastně a vydařeně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přepálená stpáž, špatný Jílek a Bohdalová nemající brát z čeho. Vedlejší role jsou sice obsazeny atraktivně, ale celé je to naprostá zoufalost. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jen málo seriálů mě při sledování dokáže takhle moc vzbouřit žaludeční šťávy. Vlezlá baba není zrovna nejlepší typ hrdiny, ale např. Marplová funguje, protože je nejen uvěřitelná, ale taky zasazená do kvalitního příběhu. Bohdalka tady spíš trpí stařeckou zvědavostí a strkáním nosu do všeho kolem (špízuje vnuka kamkoliv se hne, hned musí začít pátrat, převklíká se do ultraděsnejch převleků apod.). Vyšetřování samozřejmě spěje od začátku přesně k pachateli, kterej byl podezřelej od první minuty. Vraždy bez nápadu a inovace, pořád ty samý herci dokola, ty nový zase podávaj výkony horší než ochotníci. Obohaceno o tzv. české vychytávky, např. vraždící lupičskej fantom Obermaierová převlíkající se za bohabojnou ženu, to jak se Kostka ochotně strapňuje a vozí Bohdalku kde se jí zlíbí, když má zrovna chuť šmírovat, co její vnuk dělá, natvrdlost policajtů (i když to je v takovejch detektivkách dost obvyklé) apod. Zkrátka a dobře, tenhle seriál nemůžu, opravdu nemůžu vystát. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Doktorka Kalendova ( Jiřina Bohdalová ) řeší zapeklité příběhy vražd na vlastní pěst. Menší překvapení a nečekal bych celkem poutavé díly, jelikož se jedná o sedm x 1,5 hodinové filmy, tak čas utíkal jak voda a napětí působilo dost solidně.¨ Zabijáci doktorky Kalendové ( Hodnocení: 4/10 ); Hřích profesora Sodomky ( Hodnocení: 8/10 ); Tajná mise docentky Rybkové ( Hodnocení: 5/10 ); Smrt lobbisty Mansdorfa ( Hodnocení: 6/10 ); Vražda poštovní doručovatelky ( Hodnocení: 7/10 ); Archiv Felixe Burgeta ( Hodnocení: 6/10 ); Proces doktorky Kalendové ( Hodnocení: 7/10 ); / Viděné epizody *7.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 6/10 ) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tak po několika částech prvního dílu jsem spíš skeptický, ale snad mě budoucnost překvapí. Jinak námět slabý, promleli tam páté přes deváté, chyběl snad jen zahradník a černý sluha, postavy jsou nevěrohodné, výkony slabé, celkově slabota. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Nemám rád tisíc a jeden škleb Jiřiny Rákosníčkové, nesnáším přechytralé babky detektivky, takže jsem sám sebe vychytrale zaskočil tím, že jsem se při prvním díle docela bavil. Pak již následoval přestup na očekávané koleje. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Prevleky Jiriny Bohdalove jsou fajn a svym herectvim obcas i pobavi, ale na tom to konci. Jeji "vnuk" se ma jeste hodne co ucit, protoze to, co predvadi, se hrani ani vzdalene nepodoba. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Námět i obsah a scénář šustí papírem žáků poškoláků. V momentech, v nichž si divák jakž takž téměř zvykne na to, že tu jsou alespoň některé příznaky místy zvládaného filmového řemesla, je knokautován násilně nakopnutým dějovým zvratem, který VRAŽDÁM propůjčuje ráz hodně nastavované a čím dál bezchutnější kaše. Samozřejmě bez diskuse je nezpochybnitelný herecký výkon fantasticky nestárnoucí první dámy Thálie Jiřiny Bohdalové, která se s očividným elánem a energií chopila své převlekové role; to samé veskrze platí o dalších skvělých hercích (Dvořák, Schmitzer, Preiss, Kostka, Štěpnička, Postránecký, Němec, Postlerová, vynikající Jiří Plachý a další). Říká se, že pršet nemusí, stačí, když kape. Ale co si počít, když se jazyk lepí na patro a v nedohlednu je i ta efemérní občasná kapička nápadu, záblesku, vtipu, vytržení z pouště stále bezbřežejší nudy? ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Když člověk vypne zvuk, otočí se zády k televizi a v průběhu přemrštěné stopáže cca 3x jedním okem mrkne na předvídatelný, naivní děj, tak má pocit, že vysílají oddechový seriál. Hvězdička za metamorfózy Jiřiny Bohdalové a za vykreslení Viktora Preisse jako Vyššího principa věku mobilních telefonů. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Starý herci hrajou aspoň snaživě. Mladí ani to ne. Scénář tragickej. Zbytečná věc. Jako spousta dalších, co ČT produkuje. Čert ví proč. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po prvním dílu. Námět je zajímavý, i když k originalitě má daleko. Ale zase je to příjemné odlehčení, a když to člověk bere spíše jako komedii, odpustí i ty nelogičnosti (a nedořečenosti), které z toho přímo bijí do očí. Na druhou stranu mi to přijde až příliš rutinérsky zpracované, což není pochvala - až na Jiřinu Bohdalovou a Pepu Dvořáka hrají všichni ostatní tak nějak unyle, jako by se jim nechtělo, podobně nemastná neslaná je režie i kamera. ()

Reklama

Reklama