Ony (festivalový název)

• Francie

Elles

Francie, 2011, 99 min

[FFF 2012, Sydney] Aby som tu nespoileroval, tak to napíšem nie v širšom, ale užšom slova zmysle-nový film Malgorzaty Szumowskej je v nosných aspektoch tematologického šírenia až vianočne štedrý. A to z psychologického, fyziologického a nečakane aj zľahka filozofického náhľadu, i keď v tomto prípade nejde o žiadne zenové rozumkárstvo, ale o vyrieknutie prostej (no bezmála priam principiálnej) otázky "a čo ďalej." Veď dotyčný ma isto pochopí keď sa do tohto morálne degenerovaného marastu s jemne sarkastickým podtónom ponorí a s Juliette sa zoznámi. Mimochodom tá svojími elegantnými výstupmi opätovne žiari a do ďalšieho, spoločnosť kritizujúceho úryvku neodmysliteľne patrí. "Elles" pokladám za príhodné vystihnutie hrozivo dozrievajúceho sociálneho úpadku/výchovnej absencie, ktoré do viacrozmerného prúseru nás všetkých síce len (po "novinársky") chaoticky šťúra, ale i tak úlohu spĺňa a neľahostajného diváka zámerne rozrúša-kde tu i rozosmieva. V jadre súhlasné so Stevenovým "Studom", len s výnimkou rozpínania nielen vlastného, ale aj cuzdieho utrpenia/ponižovania ktoré je tu prvoradým krokom-zrkadlom na uvedomenie si seba-zapojenia, seba-kázne, seba-bezbranosti. Mohol by som ešte niekoľkými vetami pokračovať, avšak pre tentokrát postačí už len krátka parafráza. Matka: "Dohodli sme sa predsa, že mu nebudeš kupovať tie videohry". Otec: "A ty máš čas s ním hrať Scrabble?" P.S. "Pass this on."(28.3.2012)

Francouzsko-polský přístup tématu prostituce vysokoškolaček svědčí. Kontrast nejlepších pařížských okrsků s těmi lidovými. Neschopnost Francouzů vyšších tříd pochopit život mladé generace z předměstí či z dalekého východu. Srovnání modelu nezávislosti žen střední generace s generací mladší: není prostituční nezávislost studentek jen vedlejším produktem nezávislosti jejich matek? A paradoxně: nezávislá francouzská novinářka tráví valnou část svého času vařením. Vyvařováním. Orgiemi francouzského kalibru. I přes vážnost tématu jsem se musel skoro pořád smát. Francie ve své plnosti. Non, je n'ai rien oublié...(28.3.2012)

Středostavovská novinářka si v poklidu žije ve svém nefunkčním manželství. Při shánění materiálu pro článek o prostituci studentek se setká s jinou realitou: sex stále ještě existuje. Chce to vyzkoušet s manželem, ale ten si na díry pořídil nejnovější model vrtačky. Čekal jsem moralizování ve smyslu "prostituce je špatná" a "za to může dnešní společnost", dočkal jsem se spíš zobrazení mezigeneračního a hlavně mezitřídního neporozumění. Hodnocení někde mezi 3-4*(30.3.2012)

Mnohovrstevnaté.(12.5.2012)

Syrové filmařské pojetí, záznam civilizačního hnusu. Situováno do města, které má zidealizovaný snad každý - Paříž. Film se mnou zamával víc, než jsem čekala. Také skvělá Binoche (v některých scénách naturalistická až na kost).(31.3.2012)

Režisérka diváky nešetřila. Syrové. Autentické. Kolik žen středního věku muselo ve filmu vidět okamžky ze svého života...J.B. jako vždy úžasná, přesvědčivá, kouzelná a jedinečná....Obě mladé herečky jí zdatně sekundují.(30.3.2012)