Život za časů války (festivalový název)
Life During Wartime
Drama / Komedie
USA, 2009, 96 min
Todd SolondzPlakáty
To, co se může tvářit jako banální vztahové drama, získává v rukou neortodoxního scenáristy a režiséra Todda Solondze zcela jiný rozměr. Ač hrdinky jeho filmu řeší problémy, jaké by mohly snímek směrovat k naprosté melodramatičnosti, režisér dokazuje, že maximální přímočarost v dialozích ještě nemusí znamenat, že všechno pochopíme. Přestože v jeho podání jsou mezilidské vztahy omezeny zejména na konverzace o nich, je jejich pochopení o to komplikovanější, čím více se dozvídáme. Konverzační situace jsou pojaty ve vší formálnosti, díky tomu se odhaluje pokrytectví, neupřímnosti i bizarnost v nich obsažené, a film tak přináší leccos, co bychom od komedie o vztazích nečekali. Režisér své postavy staví do zlomových situací, ale nejen tím se snaží dopátrat toho, co vlastně hrdinům přes jejich naprostou upřímnost chybí. Život za časů války je úhledně komponovaný film, který se snaží udělat v životech svých protagonistů pořádek. (MFF Karlovy Vary) -
Príbeh o hľadaní cesty k riešeniu problémov v rodinných či mileneckých vzťahoch, keď je snaha o posun vpred, no popri tom na chrbát stále dýcha nie veľmi vydarená minulosť a jej náročne odlúčiteľná ťažoba. (T2)
Houdini
Zlatý Lev - výběr(18.12.2009)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA ║Tržby Celosvetovo $356,473║ Ten suchý humor tam sadne, ostré nadávky a dialógy nepobúria, aj keď je tam toho až príliš, skôr miestami dosť pomalé vyprávanie príbehu to zbytočne brzdí. /videl v kine: 55%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010)(19.6.2010)
bassator
45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - HORIZONS - Horizonty (Life During Wartime / LIFE DURING WARTIME / Život za časů války) - Tak TROCHU mimo mne... - 5. 7. 2010 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 35%(16.7.2011)
jhrasko
Solondzova cesta od 10 k 5, resp. aký je rozdiel medzi šťastím a láskou. Čo v Šťastí kompaktne fungovalo, tu pôsobí ako divácke naschvál. Mozaiku frustrovaných, uplakaných a afektovaných postáv doplnil autor poukazovaním na terorizmus, globalizáciu a opakovane na pedofíliu, čím sa v mojich očiach definitívne zaradil do skupiny režisérov prvých (a jediných) filmov, ktorí sa vracajú k obľúbeným témam, nikam ich ale neposúvajú a točia sa na jednom mieste. Prečo má byť divák autorovým terapeutom? Ja nechcem, v tomto prípade určite nie!(7.7.2010)
Pishin
45. MFF Karlovy Vary. Kdo ma rad film Stesti(1998) at rozhodne tento film vynecha - prebraly postavy, opisuji nektere sceny a rozvijeji nektere postavy!! Oproti originalu je toto vrchol trapnosti a drzost pokracovat parodicky ve skvelem Stesti by zaslouzilo kastraci..(5.7.2010)
Wolodja
Klasicka Solondzovska mozaika nekolika pribehu, ktere spojuje tema odpusteni. Paradni prace s hudbou.(11.7.2010)
CISTICZ
napada me srovnavat se Stestim, podobne se odvijejci film, typicky solondz. Je tam trosku vychovny prvek, Stesti je proste lepsi.(12.7.2010)
sochoking
Ja milujem čierne šoufky, ale nemôžu byť s tak nesympatickými držkami v hlavných úlohách! Aspoňže Charlotte Rampling ukázala kozy!(4.10.2011)
frings
Todd opět nezklamal, jsem spokojený!(18.8.2011)
kusper
45. MFFKV Jedna z mála komedii, kterou jsem na letošním MFF viděl. Ovšem značně černá.(10.7.2010)
markuc
Bizarnost filmu Davida Lynche z tohoto snimku opravdu kouka vsude. Ale zaroven je zde pritomna melancholicka marnotratnost a prijemne zpracovani (hudba, prolinacky, titulky). Bohuzel to kazi scenar a nepresvedcive herecke vykony.(10.7.2010)
d-fens
ocenenia : MFF Mar del Plata 2009 - Najlepšia herečka (Allison Janney)(2.1.2012)
kisha
Nechápu nadšení lidí v sále a největší ovace, který sem na mff kv 2010 zažila. Průměrná komedie s nesympatickym humorem, která se snaží mravoučit.(12.7.2010)
BaronX
Podivuhodný příběh o "divných lidech". Některé postavy jsem nepobral, a celkový rámec filmu se také úplně nepovedl. Kladem je určitě matka malého zrzavého klučiny, která má dost dobré hlášky!(6.7.2010)
billyador
(videno na 45. IFFKV) Komedie, kde vas par momentu srazi do kolen, ale celkove tomu trosku neco chybi.... presto jsem se hodne dobre bavil a urcite jsem to nevidel naposled.. a Allison Janney je proste maserka ;o)(7.7.2010)
janouch
Benátky 09 - ocenění za nejlepší scénář (Todd Solondz)(18.9.2009)
inutihar
Pokračování osudů hrdinů ze Štěstí s úplně jinými herci - čím více Štěstí znáte, tím více si vychutnáte některé odkazy. V jednotlivostech výborný film - naprosto absurdní černý a politicky nekorektní humor (pedofilie, Izrael), několik fantastických hlášek (Are you seeing someone? - No, I have more focused on China. Everything else is history.) a výborně vybraní (looserští) herci. Ale bohužel v celkovém efektu ne tak dobré jako Štěstí.(13.7.2010)
spelunka
me to bavilo, hele. myslete si o mne, co chcete :) po serii silene vaznejch a hlubokomyslnejch filmu prijemnej absurdni relax na mff kv 2010.(9.7.2010)
Houli
Já dávám ***. A to díky výborného hereckého obsazení, které očividně vyšlo a taky díky úžasné hudbě, na které spolupracoval Devendra Benhart a Beck. Jinak co se týče příběhu to byl hodně slabý odvar Happiness (1998), jehož je pravděpodobně volným pokračováním...(11.12.2011)
MíšaDlouhý
Nesouhlasím s negativními komentáři. Film byl jak vtipný (hned první scéna s Michael K. Williamsem a Shirley Hendersonovou nebo rozmluva syna s matkou o tom, jak je matka "wet" po prvním setkání realizovaným přes inzerát), tak zajímavý kontroverzní přítomností pedofilního otce v jinak spořádané rodině. Setkání sester, ve kterém sobě i divákovi ujasnili, že si navzájem vůbec nerozumí naznačilo, jak moc se mýlíme, když vnímáme druhé lidi svýma očima, protože oni sebe vnímají úplně jinak, a my jsme v jejich očích někým jiným jakbysmet. Za vtip obecně, za systémového analytika, za magičnost scén taky a za skvělou Shirley Hendersonovou dávám 5 *.(6.7.2010)