Reklama

Reklama

VOD (1)

Valerie (Naomi Watts) pracuje jako vysoký důstojník CIA v oddělení proti šíření jaderných zbraní. Během vyšetřování irácké zbrojní strategie zjišťuje, že navzdory přesvědčení vlády USA nemá Irák program na výrobu jaderných zbraní. Valeriin manžel Joe (Sean Penn) je mezitím vyslán do Afriky, aby ověřil pravdivost dohadů o prodeji obohaceného uranu do Iráku. Žádné podezřelé obchodování však neodhalí a o výsledku své mise píše článek do The New York Times. Jeho zjištění však rozpoutá vlnu diskuzí a kontroverze. Brzy nato je důležitými novináři odhalena Valeriina utajovaná identita. Jde o pouhou náhodu, nebo je to dobře promyšlený tah proti jejímu manželovi? Po úniku informací se Valeriina kariéra i manželství začínají hroutit. Rodiče i přátelé jsou pobouřeni, objevují se anonymní výhružné dopisy, firma jejího manžela se dostává do problémů. Valerie - manželka, matka a bezúhonná důstojnice sloužící vládě 18 let - se nyní snaží zachránit svou reputaci, kariéru i manželství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (195)

POMO 

všechny recenze uživatele

Režisér Liman odviedol slušné konverzačné remeslo a chémia medzi Naomi Watts a Seanom Pennom od 21 gramov nestratila nič na cinematickom drajve. Čím ma ale má zaujať / pobaviť riešenie jednej manželskej krízy na pozadí komplikovaných politických udalostí v okolí Bieleho domu, na ktoré už pravdepodobne zabudli i samotní Američania?? Ukážkovo nedivácky, nevzrušivý a nudný film. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

"Našli, rádcové moji, zbraně hromadného ničení v Iráku, našli?" ptá se znovu prezident Křoví své administrativy. "Nenašli, kurva, nenašli!", konstatuje s úšklebkem snad už po desáté administrativa. A my už po tolikém omílání dobře víme, že američtí soudruzi nevtrhli do Iráku proto, aby vypáčili ze ztuhlých Saddámových prstů první vydání Pohádek tisíce a jedné noci, nýbrž proto, aby mohlo BP spolu s Exxonem způsobit nějakou tu ekologickou katastrofku také v Perském zálivu! Od té doby, co je v Černém domě Bílá síla (nebo naopak???), nezná jejich sebemrskání hranic! A abychom duševně trpěli stejně jako oni, servírují nám to své trauma jako na běžícím pásu co možná nejnudněji a s patřičným patosem. Jako například v téhle unylé, kancelářské žvanivce! Jen se divím, že v duchu trendu posledních let "Za málo peněz spoustu dolarů" nevtrhl ještě do Iráku nějaký ten zneuznaný amatérský nadšenec a nenatočil tam na hájosmičku za pár šupů například "Záhadu Bagdádského džina" nebo "Paranormal radioactivity", abychom už konečně totálně chcípli nudou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

O zbraně hromadného ničení v Iráku nešlo. A nejde o ně ani v tomto rodinném dramatu, tvářícím se jako thriller. Dlouhou oklikou, která nás nechává na vážkách, jaký žánr nakonec převáží, dochází Fair Game k banálnímu vyzdvihnutí důležitých hodnot (svoboda, rodina, Bůh) na úkor několika prohnilých lumpů v Bílém domě. Jinými slovy: Bush je zlý, Amerika dobrá. Scénář sice vychází ze skutečných událostí, ale svou povrchností budí dojem díla napsaného nepoučeným člověkem zvenčí, nikoliv „insiderem“. Vyzněním neskutečně naivní film budí jistý respekt svými režijními a hereckými kvalitami. Liman dokázal bourneovsky nervní kameru využít ve prospěch konverzačních scén, které tak působí mnohem napínavěji a závažněji, než dle obsahu sdělení skutečně jsou. Když má tu možnost, rozmáchne se trochu víc a film oživí okázalejším záběrem, který ale ve scénách z Iráku či Nigérie slouží více pro okrasu než coby nositel informace. Nejspolehlivější je Fair Game díky Wattsové a Pennovi nakonec jako drama o rozvráceném manželství. Naomi nepřehrává, Sean trochu (jinak hrát neumí). Spolu, nebo spíše bez sebe, protože rodinná idyla je vždy velmi prudce utnuta střihem na pracovní separaci, tvoří sympatickou dvojici, které budete přát, za cokoliv už bojuje, ať zvítězí. 60% Zajímavé komentáře: Isherwood, Cervenak ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak znám Seana Penna, tak tohle by zahrál i bez nároku na honorář. Jasná obžaloba nejfatálnější lži ve 21. století, která měla za následek oboustraně zákeřně vedenou válku bez kapky úcty k životům obyčejných lidí. Ještě horší než tenhle hnus je fakt, že má víra v demokracii a mezinárodní právo dostalo přes držku, je to přesně tak, stačí si vybrat tu správnou stranu a pak smíš kulometem určovat právo. Přesně po tomhle jde Fair game a dělá to moc dobře. Jeho síla není v nějak dynamickém ději nebo snad akčních scénách vůbec ne, jeho síla je v dialozích a v myšlenkách ("a když na tebe budu křičet, hodně křičet, když tě překřečím, tak to znamená že mám pravdu?"). Právě tahle složka filmu zvedá emocím závoru, kterou pomáhá zvedat naprosto dokonalej výkona Seana Penna. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V skutočnosti nie veľmi férová hra s divákom. Druhá polovica, ktorá je o osobnej dráme, je takmer vynikajúca, s prvou mám problém, hlavne línia s iránskymi vedcami je smerom k divákovi značne manipulatívna ("Aha, vyzradenie Valerie stálo tých sympaťákov životy!"). Druhý problém sú herci, ktorí išli väčšinou na pol plynu. Prekvapivé to je hlavne u Penna, ktorý je síce ľavičiarsky kretén, ale ako herca ho vysoko uznávam, preto ma prekvapuje, že si práve túto postavu poriadne nevychutnal. Inak veľmi precízne zrežírované a šikovne zostrihané. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zelená zóna byrokracie. Po skokanské tragédii se Liman vrátil k efektivní režii, která plně slouží příběhu, přičemž tenhle boduje hlavně v momentech, kdy jsou oba manželé vystaveni maximálnímu tlaku odevšad. Skvělá Watts, výborný Penn. Takhle chytré, nedávná politická rozhodnutí rezolutně komentující filmy se dneska moc netočí. Palec nahoru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mně to teda jako fér hra na diváka nepřišlo vůbec. Doug Liman možná točí libivý filmy, ale tenhle se mně nelíbil skoro v ničem. Thriller mě musí v něčem trknout. Ne, abych dostal na milionkrát vypranej nápad s naprosto průměrnou akcí. Možná jsem už rozmazlenej, když ale chci thriller na takové téma, chci aby byl originální. Jinak to nemá smysl sledovat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $9,540,691Tržby Celosvetovo $24,188,922Tržby za predaj DVD v USA $2,833,974 //počet predaných kusov 188,848║ Psychologický thriller bez kúska akcie pre Douga Limana asi trošku mimo latka, dej je prevažne strašne statický s množstvom kecov, ktoré v danom podaní nijak nestrhnú, chýba tomu rázna svižnosť, ako samotný námet pre film to nebol zlý výber určite zaujímavá etapa z invázie do Iraku, herci fajn hrajú na doraz. /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film bez priorit, který jedno téma zazdívá druhým, vzrušující otázky po podstatě demokracie nenechá naplno vyznít (vždycky je eklekticky přebije další nezáživnou odbočkou) a tak ke své škodě namísto provokativnosti sklouzne k typický frázím o neexistující alternativě k současnému (dozajista problematickému) systému vlády - vinni jsou ti mocní, občan vítězí, protože se svých práv vždycky nějak dovolá. Vlastně by mi ten smířlivý podtón nevadil, kdyby film nebyl svými ustavičnými změnami perspektivy nudný. Liman není Greengrass a i Powellův doprovod působí hodně unaveným a bezkrevným dojmem. S konverzačními thrillery problém nemám, ale tohle je prostě salónní debata, která si těch pár svých provokativních tezí zase rychle omluví nějakým tím přičinlivým patriotismem. Vlastně je to úplně zbytečný film, který se pokouší kritizovat něco, co se snaží jedním dechem hájit a zachovat. Z toho prostě nemůže než vzniknout šeď s náznaky zajímavých míst. Skoro tvůrce podezírám, že to udělali úmyslně, aby téma nevyznělo tak kontroverzně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opravdu fér hra. Doug Liman a jeho důraz na dynamický střih, změnu lokací doprovázenou nezvyklými pohledy kamery, dobré tempo a výborné herce z velké části vynahrazuje naprostou nepřítomnost akce. Nejdříve mě to mrzelo, protože CIA, Blízký východ a hledání pravdy v prolhaném systému si zaslouží aspoň jednu přestřelku, ale nevadí. Film využívá místo střelby a soubojů boje slovy a činy. Hlavně dvojice manželů vytváří atraktivní pohled na soudobý život v utajení. Manžel jako "hledač pravdy" a jeho manželka jako členka Ústřední zpravodajské služby, která celý život musela mlčet o své přísně tajné práci. Jejich vzájemná interakce, především po odhalení manželky, působí díky herectví Seana Penna i Naomi Watts opravdu skvěle a věrohodně. Krom toho obličej Seana Penna mi občas připomíná obličej antické sochy:). Škoda je, že půlka filmu vytváří povědomí o pozadí a teprve v druhé se začne opravdu něco dít s tím, že závěr je poměrně jasný předem. Proto pokud ale chcete zajímavější (ne)vládní konspirace s trochou akce, radši bych volil International nebo (tématicky a chronologicky navazující) Green Zone. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

CIA získala informaci o prodeji 500 tun uranového koncentrátu mezi vládami Nigeru a Iráku..... Naomi je mamča agentka a Sean taťka politik. Oba jsou jen nepatrnými kolečky v obrovském stroji. Což ale zatím neví..... Film dle skutečného příběhu VALERIE ELISE PLAME WILSON se umně ,,motá“ kolem eféry a kombinuje fakta o válce v Iráku s doporučením, že být proti své vládě se nevyplácí. Politika v (téměř) každým filmovým okýnku a je škoda, že Pennovo dramatické herectví dostane prostor pouze v rodinné roztržce. Snaha o morální či politický apel na diváka - ,,hleď v Americe je to stejný jako v Sierra Leone“ či ,,správný Američan by měl umět držet hubu“ je proti jeho nasranýmu taťkovi ubohá! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Makám v centru pro kontrolu zbrojení. 2.) Ještě pořád mě zajímá pozadí války v Iráku. 3.) Jsem obchodník z hliníkovýma trubkama. 4.) Nevěřím, že by mě dokázala moje vláda psychicky zlomit. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé na nejvyšších místech zničili kariéru tajné agentky jen proto, aby potrestali mě za to, že jsem řekl pravdu." Okolnosti vzniku Bushovy pohádky o jaderným Saddamovi jsou dostatečně známy, ale nikdy se příliš nedoporučovalo o nich mluvit nahlas. Proto jsem rád, že se příběh Valerie Plame a Joe Wilsona vyšplhal až na filmový plátno, kde však trošku promrhal svůj potenciál. Zejména mne zamrzelo závěrečný vychvalování demokracie, protože v tomto případě rozhodně nedošlo k selhání jednotlivců, ale k nechutnýmu zneužití systému, jehož důsledkem byla hromada mrtvejch a zbohatnutí sponzorů prezidentský kampaně. Ano, jsem velkej fanda současnýho typu demokracie "Zvolte nás a držte hubu!", kterej, bohužel, nefunguje jen v "nejsvobodnější" zemi světa. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ten film je těžký paradox... Na jedné straně stojí neuvěřitelně a úmorně utahaný děj, navzdory neustále se pohybující kameře naprosto absentující jakékoliv tempo a film při papírově střídmé stopáži 104 minut působí jako dvou a půl hodinovka. Na druhé straně je tu pak ale špičková režie, zajímavé téma, které mě stále znovu a znovu nakopávalo k tomu, aby se soustředil a neusnul a v neposlední řadě také špičkové herecké výkony. Je to paradoxně asi nejnudnější film, který jsem od Limana viděl, ale zároveň jeho nejzajímavější a filmařsky pravděpodobně vůbec nejvyzrálejší... A já nevím, co s ním... ()

choze 

všechny recenze uživatele

"TLAČÍ NA TEBE, DOKUD SE NEZLOMÍŠ. ALE MĚ NEZLOMÍ. NEMÁM BOD ZLOMU." Je zajímavé, že poté, co skončili s Bournem, se oba jeho režiséři rozhodli odhalit, jak to tedy bylo s těmi zbraněmi hromadného ničení v Iráku. Greengrassova akční ZELENÁ ZÓNA i Limanova konverzační FAIR GAME jsou kvalitní politické thrillery, které mi přišly nečekaně k duhu. U FAIR GAME musím speciálně vypíchnout výkon Seana Penna, ze kterého intenzivně sálá charizma a herecká bravura. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A máme tady další film o Spojených státech a jejich svérázném zahradničení za plotem vlastní zahrádky. Pokud občas na cizím pozemku nenasadí přímo semínko, tak alespoň pomáhají zavlažovat, či hnojit tu rostlinu, která se jim zdá prospěšná. Ale ejhle! Z některých rostlin náhle přestanou padat plody do jejich bedýnek, stíní jim ve výhledu, či dokonce začnou vylučovat pylové částečky, na které jsou alergičtí. Hmyzu na své zahrádce pomocí médií naženou strach a vyhlásí, že je nejvyšší čas plevel, co byl kdysi užitečnou rostlinou, zlikvidovat. Ostatně, garáž mají přecpanou herbicidy, tak nač čekat.. Liman se mi v průběhu Plame/Wilson biografie zdál mnohem jistější ve druhé půli, kdy se ze zákulisí špinavých špionážních her přejde k hutnému rodinnému dramatu a u něj si pak mimo krizi loajality, či boje o pravdu můžete vychutnat drobné životní nuance jako třeba rušivé dotazy dětí v průběhu vypjaté manželské diskuze. Nutno podotknout, že pro tyto účely měl pan režisér v týmu hráče, na které je spolehnutí (Watts, Penn).. Suma, sumárum, texaský kovboj to zase schytal. Chudák. A to jen řekl: „Co se týká Iráku, musíme najít ZHN.“ Znamenala snad ona zkratka „Záminku Ho Napadnout“, tak jaképak lhaní národu? ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jez Butterworth, John Butterworth | Hudba: John Powell | Produkcia: Jez Butterworth, Akiva Goldsman, Doug Liman, Bill Pohlad, Jerry Zucker, Janet Zucker | Distribúcia: Summit Entertainment (USA), E1 Entertainment (UK), SND (France) | Štúdio: River Road Entertainment, Participant Media, Imgenation Abu Dhabi, Hypnotic, Weed Road, Zucker Pictures | Rozpočet: 22 miliónov $ | Tržby: 24,188,922 $ || ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak by neměla vypadat politika, a to na všech úrovních. Diskuze rodinných přátel mi svou zasvěceností připomínaly komentáře k politickým článkům na novinkách.cz, a když pan chief of staff of VP pronášel svou řeč na téma 99%, měla jsem chuť praštit ho něčím po hlavě, protože kdyby se rozhodnutí státníků řídila podle pravděpodobnosti pod 10%, můžou si všechny státy navzájem vyhlásit válku rovnou. K tomu všemu trailer lehce klame, protože nějaké napínavé drama o životě agentky, jejíž totožnost byla veřejnosti odhalena, se nekoná a tato část příběhu dochází na řadu až v druhé polovině filmu. Což je asi tak stejné jako říct, že první díl Kmotra vypráví o klukovi, který převzal mafiánské impérium po smrti svého otce a rozhodl se urovnat problémy rodiny. Ano, byla by to pravda, jen prostě přichází trochu později, než by člověk čekal. A v případě Fair Game její předvoj bohužel není nikterak zábavný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem alespoň jednu chladnokrevnou akční čističku bez kompromisů. Nakonec jsem ji nedostal. Liman režíruje ultra úsporně, bez zbytečných teatrálních eskapád a rádoby cool záběrů. Fair Game je férový příběh podle pravdy, který si nehraje na něco víc, než je. A je to v podstatě průměrná story o falešném obvinění, kde se střetáváme s celkem ožehavými tématy minulosti nedávné a faktem, že Liman si velmi šikovně hraje s událostmi let minulých a tak nějak po očku pomrkává na členy bílého domu. Trochu jak Oliver Stone, schovaný za akční kamerou a minimalistickou hudbou. Nadstandartní, leč neakční. Watts strhující, Penn až na jednu scénu standartně dobrý. ()

Související novinky

Na Hromnice o mrtvolu více

Na Hromnice o mrtvolu více

26.08.2010

Akční military sci-fi není nikdy dost. A tahle by mohla být zajímavá – studio Warner Bros. zakoupilo práva na bestsellerový román japonského autora Hiroshiho Sakurazaku All You Need Is Kill. Hrdinou… (více)

Reklama

Reklama