Dokumentární film přináší prostřednictvím osudu Kamila Pixy, posledního žijícího spoluzakladatele Státní bezpečnosti, netradiční pohled na klíčové momenty nedávné české (československé) historie. Informace, zprávy, dokumenty a osobní svědectví ve filmu jsou zároveň absurdním dokladem ničivé i sebedestruktivní síly jedné z nejnebezpečnějších ideologií lidské historie: komunismu. (oficiální text distributora) -
Film Josefa Císařovského je zpovědí uhrančivé osoby Kamila Pixy. Bývalý vězeň nacistického koncentračního tábora, následně v 50. letech člen komunistické rozvědky "se sklonem ke kovbojským praktikám" a nakonec dlouholetý ředitel Krátkého filmu zde poskytuje svůj poslední rozhovor. Jeho oči nám tak nabízejí neobyčejný pohled na rozložení moci v totalitním režimu a jen sám divák musí rozhodnout, v čem bude místy až démonickému Pixovi důvěřovat a v čem se jedná jen o fabulace někdejšího zakladatele Státní bezpečnosti a vyšetřovatele známého svými tvrdými výslechy. V každém případě je však pohled na strukturu komunistického režimu, který zpověď Kamila Pixy přináší, nevšední záležitostí. (jakub.uck)
boblig
Výslech - to je umění aneb Paměti starého estébáka. Ten člověk, pardon lidská zrůda, by si zasloužil, aby o něm byl natočen hraný film.(10.12.2011)
Peß
Velmi zajímavý dokument, škoda že tak krátký... 70%(3.3.2011)
sator
Hrozná doba ,hrozní lidé...(19.6.2009)
fragre
Pojem "démonický stařec" zní jen jako již mírně směšné klišé z pokleslé literatury počátku 20. století, ale u pana Pixy by se dal použít bez těch úvozovek. Žádná lítost, maximálně trapné mlžení, když došlo na případ ubití vězně, na němž měl nezanedbatelnou účast, a hlavně chlubení se svou (naštěstí bývalou) mocí a důležitostí.(5.9.2010)
jakub.uck
Z pohledu filmového fanouška je zajímavou informací skutečnost, že Kamil Pixa se jako ředitel Krátkého filmu stal jednou ze zásadních postav české kinematografie. Z pohledu historika je zas fascinující Pixovo vyprávění o rozložení moci v komunistické totalitě. Z pohledu psychologa můžete žasnout nad Pixovým démonickým charakterem. A našla by se mnoho dalších rovin, které Josef Císařovský (i přes poměrně krátkou stopáž) zachytil. Nemůžu než doporučit.(1.4.2009)
Všežrout
Pixa: "Já už nevim ani co jsem si vymyslel a co je pravda."(6.5.2009)
tomkat
Zásadní dílo - faktograficky i umělecky. Faktograficky proto, že poprvé ukazuje na velké ploše, velmi autenticky a z pohledu jeho představitele, jak fungoval státně-represivní aparát při vzestupu komunismu v Československu, se všemi jeho ohavnostmi a paradoxy. Umělecky pak díky totálně povedeným, "švankmajerovským" animovaným předělům. Ty, stejně jako kompozice klasických režisérových záběrů, často řeknou víc než jakýkoli autorský komentář. Film dostupný online na stránkách ČT!(14.5.2012)