Reklama

Reklama

Do samoty v tanci

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2008, 56 min

Obsahy(1)

Hudební a dokumentární kompozice o největší české hrdince 20. století Miladě Horákové, odsouzené totalitním režimem k smrti.
V současné době se opět oživilo bolavé téma novodobé české historie - osud národní hrdinky, odpůrkyně nacistického i komunistického režimu, doktorky Milady Horákové. Jediné ženy, která byla popravena ve vykonstruovaných procesech padesátých let v režii zločinného komunistického režimu. V divadle Kolowrat od konce roku 2007 do dubna 2008 zkoušel režisér Jiří Nekvasil novou operu Aleše Březiny o procesu s Miladou Horákovou. V hlavní roli Soňa Červená. Libreto je složeno výhradně z úředních textů (vyšetřování, obžaloba, proces, rozsudek) v kontrastu k dopisu Milady Horákové na rozloučenou a žádosti o milost, napsanou otcem a dcerou, adresovanou prezidentu republiky Klementu Gottwaldovi. Film je hudební a dokumentární kompozicí na téma největší české hrdinky 20. století, odsouzené oběma totalitními režimy k trestu smrti. Zatímco nacisté trest nevykonali, komunisté vytvořili vykonaným rozsudkem smrti nad nevinnou a statečnou ženou pomník mučednice a zároveň obžalobu své zrůdné ideologie. Její nebezpečnost a všudypřítomnost je třeba neustále připomínat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

belldandy 

všechny recenze uživatele

Pokud máte zájem sledovat dobové dokumenty z procesu s Miladou Horákovou, pak doporučuji desetidílný "Proces H" Martina Vadese. Pokud chcete vidět podle všeho velmi zajímavou inscenaci-operu Aleše Březiny "Zítra se bude ...", Hřebejk udělal její záznam. Proč se tedy koukat na tohle? Co je tu navíc? Zbývá docela zajímavý pokus o rozhovor s bývalou dělnickou prokurátorkou Ludmilou Brožovou-Polednovou. Ten sám o sobě by mohl být velmi zajímavý a popravdě si myslím, že by se do toho měl ještě někdo seriózně pustit než nám ta paní zemře případně zesenilní. Třeba právě Olga Sommerová, proč ne?. Nicméně spojení výpovědi paní Brožové s divadelní inscenací nepovažuji vůbec za šťastné. Použité záběry bych viděla raději spíš ve Vadasově nebo nějakém podobném dokumentu. Přece jen je nacvik představení něčím jiným než holá realita. Spíš si ale myslím, že výpověď paní Brožové by si zasloužila vlastní dokument, kde by byl prostor pro pochopení a interpretaci toho, co nám ta paní vlastně říká. (Nejlépe bez toho, že by někdo diváky naváděl, co si mají myslet. ) To je úkol nesnadný, ale zajimavý. Zde rozhodně nebyl naplněn. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přesně tak. Koho zajímá osud Milady Horákové, ať si pustí Proces H (naprostý souhlas s bellandy). Pro všechny ostatní bude toto podání jen děsivě odstrašující! Paní Červená možná umí zpívat, ale herecky se tu předvedla na úrovni provinčních ochotníků... No a sama opera? Jsem konzerva. Tomuto umění nerozumím... Je to nejen blbé, ale je to i trapné a pokud to mělo vyjádřit úctu a připomenout popravenou (65 let od popravy) pak já to tak rozhodně nevnímám. Jen doufám, že nebude následovat opera Toufar, Palach, Patočka ad... Hvězdu za snahu připomenut, nicméně se obávám, že zde zvýtězila snaha o ,,art'' za každou cenu nad důstojným připomenutím této statečné ženy. * ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama