Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humorná pohádka o dvou bratrech, kteří dokázali přemoci obra i čarodějnici, ale opravdové hrdinství na ně čekalo až doma... Pohádka vypráví o jednom královském páru (J. Schneiderová a L. Vaculík), který touží mít potomky. Nakonec se jim jejich sen splní, a to hned v míře dvojnásobné! Narodí se dvojčata. Když chlapci vyrostou a jeden z nich by měl převzít vladařské povinnosti, vynoří se doslova neřešitelný problém: má to být Vojta (F. Tomsa), nebo František (V. Kotek)? Mladíci se tedy vypraví do světa s úkolem – ten, který dokáže vykonat větší hrdinský skutek, se stane králem. Vojta hodlá vykonat hrdinský čin a probudit jedno království ze spánku, František je vyslán královskými rodiči (L. Šafránková a J. Abrhám) vysvobodit jejich dceru Zlatovlásku (M. Šoposká). Netuší, že princezna ani tak nepotřebuje vysvobozovat, jako spíše naučit se dobrému chování. Jenže zatímco princové bloudí světem, u nich doma se usadilo zlo – čaroděj Herdek (P. Zedníček) se svojí povedenou dceruškou Laudónií (B. Hrzánová)! Dokáží princové zachránit rodiče a své království i tváří v tvář soupeři, který vládne těmi nejmocnějšími kouzly? (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že pro značnou část posluchačstva a diváctva této databáze se postupně do nenávratna vzdaluje povědomí o vymezení kvality v pohádkové a vůbec mládežnické tvorbě. Lze-li mít výhrady k hereckým výkonům významné části představitelů rolí dívek a princů, zanikají vedle nápaditého scénáře, lehounkého a přitom třaskavinově recesního humoru i režie, která z daných okolností vytěžila maximum. Vlídná babička nestárnoucí Jitky Molavcové (zanedlouho jí bude šedesát let), vyrovnané výkony obou královských párů i sličná ježibaba v poněkud konvenčnějším, ale jinak přesvědčivě zvládnutém podání Radka Holuba dávají zapomenout na zklamání způsobené štědrovečerní pohádkou KOUZLA KRÁLŮ. Po delší době bylo možno zhlédnout vděčné dílko pro děti všeho věku, které se výrazně přiblížilo úrovni předlistopadové tvorby. Zdá-li se to někomu být málo, musím připomenout, že pro poučenější a zkušenější bylo naopak nabídnuto něco, co ve všech ohledech překonalo jejich nejsmělejší očekávání. Očekávání směřující rovněž například ke klasické pohádkové tvorbě Boženy Němcové, bratří Čapků nebo Josefa Lady. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo vytvářel paruky k téhle pohádce snad hulil podrážky od bot, jinak si to neumím vysvětlit. Paruky dospělých princů a Markétky byly příšerné - to by byl eufemismus století, když by paruky neměli princové i coby miminka, to už byla variace na neskutečno. Zlatovláska, kterou poznáte tak, že má vlasy z ryzího zlata. Vlasy do pasu. Pojďme počítat, při váze zlata, kdy Zlatovlásce upadla hlava, tohle by lidský krk nezvládl. Příběh je ale výborný, vtipný, dobré jsou i dialogy a hlášky jednotlivých postav. Ani vážné a důstojné královské páry nejsou dvojka sucharů. Jenom ta zápletka u Zlatovlásky (ne ta část s obrem, ale tam musím vytknout nesoulad písničky s dalším dějem) byla vzatá trochu moc zběsilým tempem. Písničky byly výborné, až na tu poslední, která byla v kontrastu k ostatním songům pohádky naprosto příšerná. Hodně štěstí, hodně lásky - auvaj auvajs, jste mimo tón všichni a ani dva stejně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velká bída. Sice jsem si říkal, na samém začátku, že námět může být zajímavý, ovšem brzy se ukázalo, jak celá pohádka upadá a nezachrání to ani sympatičtí herci z řad velice známých i těch začínajících. Paruky obou bratří byly zcela otřesné, to si nemusíme nic namlouvat, ovšem to není zdaleka ten největší problém tohoto počinu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jažibaba Šlamastyka Radka Holuba neměla chybu. Písničky od dua Chalupa/Uhlíř se povedly. Příjemná pohádková komedie s královským obsazením a netradičně nápaditým stylem. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Sympaticky podvratná variace na klasické pohádkové motivy. Nic extra objevného sice nepřináší a hudební výstupy by tam opravdu být nemusely... Ale kvalitní obsazení a pár docela vydařených fórků z toho dělají celkem roztomilou podívanou. 5/10. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jedno z méně povedených dílek Dušana Kleina - příběh plný podivných zápletek, "překvapivých" zvratů a troškoidního ječení a pitvoření, jemuž dominují buznovsky vyhlížející Kotek s Tomsou v otřesných parukách. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Napravení princezny v podání Šoposké docela ušlo, a Abrhám se Šafránkovou si to evidentně užívají, ale jinak mi celá ta parodie přišla nedotažená. Jak na spícím zámku, kde chudák Radek Holub je nucen předvádět nejtrapnější hereckou kreaci ve své kariéře (i když se toho zhostil se ctí, jeho věta: No, moc ses nesnažil, ta je pronesena se skvělou dikcí), tak u obra, kde to šlo možná trochu vzít drsněji nebo vtipněji - jinak samotný letargický obr je opět skvěle herecky ztvárněn. Trochu jsem nepobral ta jablíčka (ono to totiž posléze navádí k určité myšlence na incest, když tu máme zrzavého prince i zrzavou kuchařinku, jen blonďák princ si musí zlatovlasý protějšek teprve najít), a celá situace se Zedníčkem a Hrzánovou mi přijde, že scenáristce došly nápady, jak dál tuhle historku rozvíjet, tak tam prdne nějaké deux ex machina, dvě postavy, které kdoví odkud se vzaly. A ty písničky, oj!, ty tahaly za uši! Méně je někdy více. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaká novodobá pohádka, která se celkem povedla :). Veselá pohádka, pěkná hudba, výborné obsazení a kostýmy. Moc se mi líbil obr, čarodejnice byla trošku slabší. Perfektní dvojku vytvořili Pavel Zedníček s Bárou, ti byli naprosto luxusní. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po těch filmech, ve kterých Vojta Kotek hrál, bylo jen otázkou času, kdy si ho někdo vybere do nějaké pohádky a když už si ho tedy vybrali, tak mu měli v maskérně vybrat alespoň tmavou paruku a ne tu zrzavou. V té vypadal opravdu příšerně. Netušila jsem, že Dušan Klein umí taky natočit takovou bláznivou pohádku. Z Pavla Zedníčka by mohl být český Jack Sparow. Skvěle mu sekundovala Bára Hrzánová. Ta se v podobných rolích snad přímo vyžívá. Ovšem, Radek Holub se těm dvěma v pohodě vyrovnal. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Hovadina, která sice byla celkem koukatelná (díky dobrému hereckému obsazení), ale naprosto neposlouchatelná (vzhledem k příšerné hudbě a nehudebnímu talentu hlavních představitelů). Proč se proboha dneska musí v každé pohádce zpívat? Vždyť by to klidně šlo i bez toho. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Po úvodním šoku z práce maskérny u princů jsem se zakoukal do milého a celkem zábavného děje, přestože se vlastně nic moc nedělo. Do krátké stopáže bylo ale nahustěno tolik různých scén, dokonce na dvou frontách, že mi pohádka hezky ubíhala. Navzdory hodnocení jsem byl příjemně překvapen i díky zajímavému obsazení. Nejlepší byl ovšem Bjelacův obr. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom doufat, že to tvůrci nemysleli vážně, protože tak stupidní pohádku jsem už dlouho neviděla. Kotek a Tomsa v rolích princů s otřesnými parukami a otřeným projevem. Kotek jako princ působí jako pěst na oko. Celkově všechny paruky byly nemožné. Dát miminkům na hlavu umělé kudrlinky, za to by se měly stínat hlavy. Příběh je slepenec všemožných "komických" situací (princ se bouchne do hlavy) do natolik chatrného příběhu, že i šestileté dítě by se muselo za takový výtvor stydět. Potěší snad jen Vaculík, Plánková a Udatný, kteří jsou natolik civilní, že nepůsobí trapně. Obr je jen smutnou upomínkou na Igora Karkarova. Závěrečné vystoupení s písničkami dotvořilo celkovou apokalypsu, která začala už "přemožením" zlého kouzelníka. Šafránková, Abrhám ani Schneiderová prostě neumí zpívat a pokud ano, zdatně to maskují, vůbec jsem se nedivila, že Vaculík odchrčel jednu sloku a zdrhal. Písničky s infantilním textem sakra do pohádek nepatří. Prominu je S Čerty nejsou žerty a pár dalším četným vyjímkám. Tohleto opravdu nejde. Nejvtipnějším vystoupením byl Radek Holub alias ježibaba. Ortel: Z humorné pohádky vznikla pohádková zoufalá zhovadilost s děsnými princi, hroznými parukami a hrůzunahánějícím zpěvem. Sebehezčí Sychrov zaskakující za tři místa (pokaždé z jiného úhlu) tu absenci příběhu zachránit nedokáže. Pár jakžtakž vtipných okamžiků zachraňuje tuhle záležitost před odpadem. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vcelku neškodná, takže vlastně úplně zbytečná pohádka, která má mizerný scénář a navíc je i blbě zrežírovaná. Nepřirozený vzhled většiny postav, kterým někdo plácnul na hlavu divné paruky, byly asi to jediné, čím jste se mohli pobavit. Postava, která působila aspoň vcelku normálně, byla pouze Zlatosrstá princezna. Pokud máte v hlavě světýlko, které vám rozbliká asociace D. Klein - Básníci, klidně ho ignorujte. Buď za něj tenkrát Básníky natočil někdo jiný, nebo se chvíli poté, Klein silně praštil do hlavy. Ta nekvalita podle mě padá na jeho vrub a když se podíváte na jeho tvorbu za posledních 20 let, tak to ani nepřekvapí. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Mile praštěná televizní pohádka, která navazuje na staré tradiční hudebně-veselé pohádky především s Petrem Nárožným. Oproti starým pohádkám má však tato jedno velké plus - byla natáčena ve skutečných exteriérech (zámek Sychrov a Hrádek u Nechanic) a ne ve studiu, tak jako většina dřívějších. Nejde samozřejmě o žádné umělecké dílo, ale jako zábavná pohádka drží nebývale vysoký level a neznám podobnou novodobou pohádku, se kterou by se dala srovnat. K záporům určitě patří podivné paruky, přehnané barvy a poněkud stupidnější text písniček, na druhou stranu na tohle se děti ptát nebudou a ocení zábavnost, výběr příjemných herců i do vedlejších rolí a vynikající chytlavé písničky od Jardy Uhlíře. Prostě super pohádka nejen pro nedělní odpoledne. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tohle byla trochu prapodivná pohádka, jejímž trnem v patě byla až moc krátká stopáž, během níž se prakticky nestihlo nic stát. Po takové odmlce si z toho pozitivního vybavuju už jen Filipa Tomsu a to ještě hodně matně. ()

ZkuKol odpad!

všechny recenze uživatele

Dušan Klein potvrzuje pověst člověka co cca 20 let nenatočil nic koukatelného a buduje pravidlo; čím více známých tváří pod ním hraje, tím je to horší! Mimochodem sebeznámnější ksicht nezakryje lacinné exeriéry, trapnou kameru a otřesnou hudbu, která je navíc naprosto nezpěvná (a ani pohledá interpretka ji nezachrání!). Závěrem bych rád dodal, že původním záměrem, byla nejspíš pohádková parodie, žel není to ani vtipné ani pohádkové a jsem rád, že vím na jaké sračky se vyhazují naše koncesionářské poplatky. Tolik slavných nebylo zadarmo a Dušan by si od "své" Ulice taky jen tak neodskočil. Nechutná ostuda za veřejnoprávní peníze... 5% (za to že nevidím mikrofony v záběru a šlo to přepnout :-) ()

Reklama

Reklama