Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inscenace byla natočena podle románu Eda McBaina. Pětiletá Anne Sachsová si v pokoji hrála s panenkou Treperendou, když z vedlejší místnosti zaslechla křik. Někdo ublížil její mamince. Aniž to dívenka tušila, stala se svědkyní vraždy. Detektiv Steve Carella (J. Abrhám) je pachateli na stopě, ale v klíčovém okamžiku spadne do pasti. Vyšetřování přebírají Mayer (M. Kopecký) a jeho vzdorovitý pomocník Bert Kling (S. Skopal). Oba musejí objasnit zmizení Carelly a zjistit, kdo a proč zabil Karin Sachsovou. Její bývalý manžel Denis, otec malé Anne (E. Cupák), přitom úzkostlivě tají problematickou minulost páru. (whenry)

(více)

Recenze (61)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Na americkú kriminálku to bolo veľmi divné, a na českú zase príliš americké. Určitá dávka napätia sa našla, ale prospelo by o niečo menej osobných problémov, alebo boli tie problémy slabo späté s prípadom. Kráska Jana Šulcová ako brutálna trýzniteľka so striekačkou bol zásah úplne vedľa, pri tých scénach chýbalo už len to, aby jej Abrhám zašepkal do ucha S tebou mě baví svět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S ohledem na to, že jde o studiovou televizní hru, je výsledek víc než dobrý. Ed McBain je zárukou vysoké kvality, takže scénář, který vyšel z jeho předlohy stojí za to. V porovnání s tehdejším průměrem detektivního žánru představovaném dlouhou řadou stereotypně natáčených televizních filmů o kriminalistech bdících nad lidem v socialistickém Československu je to hotové veledílo. Inscenace má kvalitní obsazení, vedle tradičně dobrého Josefa Abraháma je zajímavě obsazená Jana Šulcová, tkerá si zahrála sadistickou psychopatku. Je to patrně jediná vyloženě záporná role, ve které si ji vybavím. Velmi dobrý je rovněž - a to opět není překvapením - Miloš Kopecký jako jeden z detektivů. Svatopluk Skopal si zahrál labilního chybujícího člena policejního týmu, který způsobí vážný problém svému kolegovi. No a v malé roli se vyskytne i Naďa Konvalinková coby koketující nymfomanka. Hra snese srovnání i s dnešní produkcí z Kavčích hor, ba ji v mnohém předčí. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nezapírám, že přestože jsem záhy začal tušit pointu, byl jsem až do poslední chvíle napnut, zda ten sympatický detektiv přežije? Režisér ani pohotová scénáristka ovšem na mém neklidu neměli sebemenší podíl. Mám za to, že naopak udělali vše, aby „syrovou“ „západní“ podívanou zneutralizovali. Postavy jsou schematické jako z agitek padesátých let, svou duši vyjevují ponejvíce křikem a příběh „odsejpá“, aby se vešel do programového schématu. Nutno také upozornit, že celek nezaměnitelně obludným televizním zněním podkreslil Ladislav Štaidl, jenž málokterý film nedoničil (o žádném takovém nevím). Sledování „drsné“ kriminálky se tedy - v mém případě - proměnilo v čekání na vzkříšení Abrhámovo… Když se prošel kanceláří - a vypadalo to, že nemíří na „odvykačku“ - ulevilo se mi. Že vychladl Skopal i Haničinec, jsem pak vnímal již jen periferně. - Ovšem McBainův čtenář nejsem, doznávám. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se u toho zasmál, teprve po shlédnutí jsem si uvědomil, že to nebyla parodie. Přitom všechny reálie a herecké výkony jsou dost legrační, když se pokouší napodobovat US kriminálku. Nasraný Svatopluk Skopal na každýho křičí jak o život, Jana Šulcová deklamuje svoje texty jak v rádiu, u Josefa Abrháma jsem nikdy neměl iluze, že by uměl hrát (feťáka ztvárnil tak, že si na tvář přilepil hovno a blouznil nesmysly). Když někdo z policajtů ostražitě a akčně oblejzá místo činu s revolverem v ruce, vypadá to, že se s ním chystá šťourat se v nose. Film je tak dokurvený, že se na závěr ani nevyjeví pachatelova osoba. Opravdová parodie. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Panenka od Eda McBaina je jedna z prvních detektivek, které jsem od něho četla a tak mě docela zaujalo, jakými hereckými typy autoři téhle inscenace obsadí jednotlivé policajty 87. revíru. No Bert Kling byl na rozdíl od Skopala blonďák, a Mayer byl určitě mladší, než Kopecký, ale Abrhám mi do role sympatického Steva Carelly docela seděl...škoda, že ho fakt neuvázali k tomu radiátoru nahého, jako v knižní předloze... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama