Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve Francouzské Polynésii došlo vinou pokusných jaderných explozí k silnému ozáření. Po nějaké době je napaden japonský tanker neznámým obrovským netvorem. Mezitím je mladý americký biolog Niko Tatopoulos, expert v oboru vlivu radioaktivního záření na živé organismy, povolán ministerstvem vnitra k naléhavému úkolu. V Panamě byly totiž objeveny obrovské stopy neznámého veleještěra. O případ napadené lodi se začne zajímat záhadný Francouz Philipp Roaché, který tvrdí, že zastupuje pojišťovnu. Niko si myslí, že jde o nový druh živočicha, který vznikl mutací, a jeho vyjádření se dostane i na televizní obrazovky, kde ho zahlédne bývalá snoubenka, snaživá reportérka Audrey. Vypukne panika, obrovský, téměř stometrový netvor vstoupí do ulic New Yorku a ukryje se v metru. Na Nikův návrh je navezena na blízké náměstí obrovská hromada ryb, která netvora přiláká. Audrey, která Nika vyhledá, se zmocní tajných záznamů a sestříhá z nich reportáž, kterou se pokusí proslavit. Na scéně se opět objeví Roaché. Ve skutečnosti je agentem francouzské tajné služby a má za úkol Godzillu zabít. Uvnitř slavné Madison Square Garden čeká muže děsivé překvapení v podobě téměř dvou set vajec, z nichž se začínají líhnout malé Godzilly. Niko se pokusí upozornit na nebezpečí, které hrozí lidstvu, a snaží se s agentem, Audrey a kameramanem Victorem uniknout hladovým mláďatům. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (58)

  • Během prvního týdne vydělal snímek prodejem VHS přes 8 milionů amerických dolarů, což bylo více, než kolik během svého prvního týdne vydělal Titanic (1997). Za televizní práva v USA zaplatila stanice NBC 25 milionů. (fiLLthe3DD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 130 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 136,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 379 mil. (NIRO)
  • V určité fázi vývoje měl film režírovat tvůrce Nebezpečné rychlosti (1994) či Twisteru (1996) Jan de Bont, který byl fanouškem původních japonských filmů o Godzille. Roland Emmerich, který jej nahradil, originály příliš neznal. Jeden z producentů později označil náhradu prvně zmíněného režiséra druhým za jedno z nejpitomějších studiových rozhodnutí, které ve své mnohaleté kariéře zažil. (NIRO)
  • Hned několik herců se protíná s původním hlasovým obsazením seriálu Simpsonovi (od r. 1989): Hank Azaria (Victor Palotti) mluvil mnoho postav včetně Vočka, šerifa Wigguma či Apua, podobně jako byl Harry Shearer (Charles Caiman) Nedem Flandersem, panem Burnsem, ředitelem Skinnerem a dalšími. Nancy Cartwright (Caimanova sekretářka) namlouvala jen jednu postavu, zato zásadní - Barta. (NIRO)
  • Dean Devlin se později omluvil za některé nesmysly ve scénáři s tím, že je měl v úmyslu napravit, ale nestihl to kvůli svým povinnostem ve funkci producenta. (NIRO)
  • V závěrečné honičce jedou hrdinové taxíkem, označeným MN 44, což je narážka na Emmerichův starší film Měsíc 44 (1990) neboli Moon 44. (NIRO)
  • Ve 33. minutě mluví redaktor Caiman (Harry Shearer) o útoku na World Trade Cener, který proběhl již 26. února 1993. (sim96)
  • Ve výzbroji americké armády ve filmu se objevuje mimo jiné značně obstarožní kolové obrněné vozidlo M8 Greyhound z druhé světové války. (ČSFD)
  • Natáčelo se v New Yorku, New Jersey, Los Angeles a na Havaji. (PaTeXx)
  • Philip Roche (Jean Reno) má ve filmu zbraň Heckler & Koch HK94A3 ráže 9x19mm. (dc125)
  • Studio Toho oficiálně přejmenovalo americkou Godzillu na Zillu, protože „ta hollywoodská je jenom normálním monstrem. Není Bohem.“ A navíc se svým vzhledem a schopnostmi značně liší od původní Gojiry, která později v průběhu pouhých 10 sekund filmu Godzilla: Final Wars (2004) dala jasně najevo, která (God)Zilla je lepší. (Taita89)
  • Teaser nazvaný „Muzeum", promítaný před filmem Muži v černém (1997), stál 600 000 $, což bylo v přepočtu něco přes 20 000 000 Kč. V této krátké upoutávce vidíme obrovské chodidlo Zilly, která prošlápne střechu a zašlápne kostru T-Rexe. (HellFire)
  • Ve 105. minutě filmu si můžeme všimnout, že na PC monitoru stojí figurka mimozemšťana ze Dne nezávislosti (1996). A ve 118. minutě jasně vidíme, že identifikační číslo taxíku je „MN 44“, což je upomínka na snímek Měsíc 44 (1990). (HellFire)

Související novinky

V Sony chystají lupičskou verzi Godzilly

V Sony chystají lupičskou verzi Godzilly

26.08.2020

Studio Sony zakoupilo práva na adaptaci komiksu The Kaiju Score, který je popisován jako film Quentina Tarantina odehrávající se někde v koutě filmu o Godzille. Konkrétně se děj točí kolem loupeže,… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Reklama

Reklama