Reklama

Reklama

Podle románu N. V. Gogola. Boj za svobodu a za vlast! Nejnovější zpracování známého příběhu. V 16. století byli lidé na Ukrajině utlačováni Turky i polskou šlechtou. Jejich jedinou nadějí jsou záporožští kozáci, mezi nimi je i Taras Bulba. Společně vtrhnou kozáci do Polska, kde dobývají jedno město za druhým. Proti nim se však zvedá silný odpor a Tarase čeká zrádce v řadách jeho nejbližších... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Je to tak, tvrdit, že film je propaganda a že se zcela odchýlil od literární předlohy může jen ten, kdo nemá o Gogolově románu ani ponětí. Gogol se přečte jedním dechem a film mu prakticky zcela odpovídá, až na pár detailů. Možná ani Gogol nebyl historicky nejpřesnější, když záporožcům podsouvá ruský nacionalismus, ale co dneska po tom? A že se mluví o matičce Rusi? To je důkaz propagandy a Putinovy mládeže? Proboha! No a co, dejte už pokoj s tou rusofobií, koho to pořád zajímá. Dobře natočeno, velkolepá výprava, Bogdan Stupka je vynikající herec. Je třeba si však na rovinu říct, že například filmová adaptace Ohněm a mečem je historicky i filmově ještě mnohem zdařilejší.

zborja

zborja (hodnocení, recenze)

Dle mého velice zdařilá adaptace. Tarase jsem přečetl jak v originále, tak v překladu. Bortko natočil film podle Gogola. Bortko poupravil část, kdy Andrej vyzná lásku polské šlechtičně a následuje postelová scéna. Tu si v knižní podobě můžeme jen domýšlet. A že šlechtična nebyla černovláskou, to by se snad taky tako překousnout. A co se týče kritizovaného nacionalismu, jak víte, bylo i na Ukrajině období, kdy hledali spojence proti polským utlačovatelům, a toho hledali v tehdejším carksém Rusku. Gogol byl nacionalista. A mohli být nacionalisty kozáci, kteří uznávali toho, kdo zrovna tahal pilku? Proč ne, z pragmatického hlediska klidně. Nebylo by to poprvné ani naposledy. Filmové postavy v mnoha částech doslova citují hlavní hrdiny dílka. A nejvíce v závěrečné fázi, kdy dochází na umírání a oni se obrací k Rusi. Doslovné citace Gogola. Dala by se tu ještě nastínit problematika romantismu, pod jehož vlivem dílo vzniklo, ale to by už se sem nejspíš nehodí.

Bizzaremifo

Bizzaremifo (hodnocení, recenze)

velmi zly film, je mi jedno podla akej poviedky to je....je to stupidne, patosom konkuruje americkej kinematografii, herci su slabi, rezia, prakticky vsetko....ledva som to dopozeral....mohol to byt poriadny historicky film...ale tu sa reziser asi moc drzal povodnej poviedky a bolo to naskodu....skoda nametu

Lovec prasat

Lovec prasat (hodnocení, recenze)

Moc nechápu Cervenakův komentář, vždyť přesně tak to bylo v původní Gogolově novele, takže scénarista i režisér jsou co se zápletky týče v tom nevinně...

Crocuta

Crocuta (hodnocení, recenze)

Crocuta Samozřejmě že se jedná o adaptaci Gogolovy povídky! Odtud (podle Červenaka údajně stupidní) motiv se zradou kvůli "polské modelce". A Gogol pojal celý příbeh řádně nacionalisticky - stejně jako Sienkiewicz Ohněm a mečem ve kterém se na stejnou dobu dívá z druhé strany barikády. Adaptaci Ohněm a mečem (mimochodem - tam hraje zdejší představitel Tarase Bulby B. Stupka hejtmana Chmelnického) dal ovšem Červenák (stejně jako já) plný počet, zajímavé... Ono asi záleží na tom, komu člověk fandí, že :-) ? Možná by to chtělo víc objektivity a méně předpojatosti. A co se týče toho, koho kozáci v té době nenáviděli - Rusáky jistě nemilovali, ale proti nenáviděným Polákům bojovali na život a na smrt - kdo nevěří, ať se podívá zrovna na to Ohněm a mečem. V TOMHLE se Gogol a Sienkiewicz krásně shodují...

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

Ty vole, ja se z vas asi poseru. Ty vase prispevky:D:D:D:D backi: Film je natočený typickým ruským spôsobom - chýba mu atmosféra doby, navyše historické pozadie príbehu riadne kríva na obe nohy. Nacionalistických formuliek si divák užije až až, ešte teraz mi v ušiach znie "ruskaja zemľa" - Vzdyt to vymyslel Gogol do pice, nic z toho se nikdy nestalo, a sam gogol to psal nacionalisticky. Vzdyt cela myslenka te povidky je o lasce k vlasti.

Ducharme

Ducharme (hodnocení, recenze)

Já jeho koment nemůžu soudit, protože jsem zatím neviděla film, takže nevím jak Bortko Gogola pojal...

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

At si tomu klidne da odpad. Me je uplne jedno, kdo co jak hodnoti. Ale je to film, podle vymysleny povidky. Tak nevim komu cpe, ze kozaci byli svine a nevim co vsechno.

Pickun

Pickun (hodnocení, recenze)

Neni cervenak co tomu dal 1* naprostej idiot? Vi vubec, ze je to povidka od Gogola?

Hopkins

Hopkins (hodnocení, recenze)

Mám doma Taras Bulbu knižní verzi :) asi před 5 lety se na to omylem narazil v antikvariatu za pětikačku nekup to :o) a docela v moc výborném stavu užasná záležitost :o))) :o)))Ještě že napsali že se jedná o film podle knihy málem jsem si myslel že to má co dočinění s tabákem na vykuřování skleníků :)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama