Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Recenze (347)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Strašně nešťastně přesazeno z televize na plátno. Ale jinak vlastně dobrá středověká detektivka. Jako knížka nebo rozhlasová hra to musí být úplně bájo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Případy bratra Cadfaela potkávají světskou realitu "železného a zlatého" věku českého království - a odehrávají se samozřejmě mezi šlechtou, protože kdo by se díval na příběhy bezprávné chudiny;) Není to kombinace špatná, bohužel došlo ke katastrofálnímu omylu ve formě, která byla příběhu Oldřicha Z Chlumu odkudsi shora (nebo lépe řečeno zpoza peněz) přidělena. Už stěží hodinu a čtvrt dlouhá stopáž signalizuje, že nejde o plnohodnotný celovečerní film, a výprava, práce s kamerou atd. tento dojem jen dotvrzují. Je škoda, že si zodpovědní neuvědomili limity svých možností, protože jako televizní seriál by byly příhody spravedlivého sympaťáka Oldřicha z Chlumu, královského vyslance, dohližitele, koronera a kdovíkoho ještě, příjemným zpestřením programové skladby. Jenže toho se díky neodvratitelnému neúspěchu bohužel nedočkáme, a tak se diváci mohli v nejhorším případě za multiplexových 170,- Kč dívat na to, jak se mezi sebou šlechta třináctého století přetahovala o moc, jaké zájmy byly ve hře, a jak se kdysi praktikovala kriminalistika. Z posledně uvedeného je vám asi zřejmé, že Jménem Krále je na průměrného diváka cílená a scénáristicky dosti prostá záležitost, která stojí skutečně jen na hereckých výkonech. A ani v tomto ohledu nejde o špičkové dílo, jen o slušně odvedenou práci. 60%, a to jenom proto, že jsem film viděl tam, kam patří, tj. v televizi a zadarmo;) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako detektívka slabé (dokonale neprekvapivé a záhada zamknutej izby mizerná), ako film úbohé. Otrasná réžia, ani štipka atmosféry a strašná práca s prvotriednymi hercami. Slabota, aj keby to bola len televízna inscenácia (čo vlastne je, len to nejaký nešťastník pustil do kín a čakal, že za to budú ľudia platiť). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už docela dlouhou dobu si říkám, proč se v české kinematografii tak málo objevují vysokorozpočtové filmy z období středověku v Českých zemích. Dokonce i spisovatele Vondrušku znám a pár knih jsem od něj s radostí četl. Takže po zjištění, že existuje Jménem krále jsem měl velkou radost, že někoho také napadlo zfilmovat české dějiny starší, než po první republice. Výsledkem je ale film, který je levný na každým rohu a nejlevnější z toho všeho je ve výsledku závěr. Nejenom, že samotná závěrečná scéna je dost zkažená a odfláklá, samotný závěr je tak brutálně ustřihnut, že Vám příjde, jako kdyby jste si zrovna vyslechli jeden z řady příběhů Oldřicha z Chlumu, který na hradě vyřešil případ a v závěrečné scéně se bezhlavě žena za dalším případem, který se pro změnu bude konat na hradě o kopec vedlejším. Film se mně líbil, což o to, ale je to kvalitně spíš příjemné uvedení zajímavého historického seriálu, což vlastně i původně mělo být. Škoda že ve výsledku nebylo. Osobně mě to mrzí a jednou bych si přál vysvětlení. To jsou tyto náměty v Česku tak neoblíbené a nezajímavé, že se nezaplatí? Nebo je problém v něčem jiném? Přitom herci ani kulisy nezklamali. Tak co tedy? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný vtip, doufal jsem, že jméno Petra Nikolaeva a Karla Rodena by mohlo garantovat jakous takous úroveň. Jenže co chcete natočit se scénářem, který je člověk zvyklý vídat spíše na žertovných hradních vystoupeních skupin historického šermu. Detektivní zápetka vysloveně uráží šedé buňky mozkové, dialogy jsou prasopsem mezi archaickou stylizací a obecnou češtinou, herecké výkony lavírují mezi trapností a nevýrazností. Nikolaev lautr nic nezachránil, snad to ani nešlo. Jedna hvězdička za bezchybnou Markétu Hrubešovou, která jako jediná pochopila zadání a film neprotrpěla. Její herecké umění nestárne, podobně jako bujný výstřih... Tragické gesto antické heroiny v závěru řadím směle do galerie největších hovězin, které jsem kdy viděl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Prostě divný zásnuby.…. Kde začít.(?) Asi tam, že to chci po minutě vypnout, protože to vypadá příšerně studiově. Ale nejsem srab. Naštěstí se příběh odehrává i pod širým nebem, což dojem kapku vylepšuje. Také nosná kostra příběhu vypadá zajímavě a neřeknu žádné moudro, že K. Roden ční nad ostatními. Za 45 minut víme kdo je vrah. Co dál? Je potřeba to dokázat, což v časech, kdy Boží soud byl nejspravedlivější cestou k pravdě není zase tak jednoduché. Těch 70 minut stačilo. Pán Bůh zaplať! Film na neděli odpoledne v ČT. A bude patřit v programu k tomu zajímavějšímu. Prostě divný zásnuby. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatá prostoto gotická zas, tak ve chvíli, kdy cele zamordovali pana "půLkrabího" jsem se na to po půl hodině divácké soustředěnosti vypůlil... %-o . . . Psina je, že pražská čudlárna si dala oddych od debilních serriálů a jala se konat jakože velký art, ovšem škodíc věci i sobě sama želbohu se stejnou vervou a nas(r)a(t)zením, jako plodí ty svoje té(lenovelo)vé sračky. Takže vlastně naši prostonárodní >údmělci< jen převlíkli kostýmy a to je celý. Přes zhusta snaživé přehrávání pořád stejně toporné a pitomě laciné televizácké hraní - za to však trendy podbízivé ksichtění, stejné šumlování a huhlání a deklamování (všimli jste si lidičky, jak za posledních třeba jen deset let tragicky klesla kvalita hereckého i mluveného projevu - už i u starých ostřílených bardů, kteří se zkrátka možná i nevědomky přizpůsobují té mladé jámudámu telenovelokvašené neočudlácké kastě) pláců vypouštěných z tlamek dle pitomého scénáře - vedoucí místy až k nesrozumitelnosti(!) dialogů, celkové vyznění "historické" látky a atmosféra filmu (sic!) pak jako vystřižená z nějaké třetiřadé hw produkce, točené za stamilionových pobídek z našich daní za spoluúčasti tušašských produkcí. Ztráta času, sráta na to... %-/.. - - - P.S. Jooo!!! "ŽLUTEJ KYSELEJ HNUS" 8-))) /vyhuhlává náš hlavní hrdina v cca 70 minutě - vč. reklamních bloků/ . . . Díky Karle. Tak líp by to ani igitátor neřekl! ;o] - - - - - (Poprvé a naposledy nahlédnuto s pošetilým očekáváním ze studijních důvodů - po cca třiceti minutách utrpení dohleděho na půl oka už jen z nutnosti - 16.10.2011 na >nejmenované novovizi< , hodnocení 1566., komentář zde jménem igitátora jako stočtyřiasedmdesátý - 16.10.2011) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl jenom televizní film, třeba by se to všechno tak nějak zhustilo a zlepšilo... Kdyby kdyby kdyby kdyby kdyby... plži mroži hlavonožci ryby. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jméno růže ultralight aneb pravá ruka krále, co je napůl ze železa a napůl ze zlata, vyšetřuje v historické detektivce dodavatele citrusových plodin na vartemberské panství a následné cizoložní spiknutí s tváří Tescomy.. Podivné dedukční schopnosti panošů z týmu CSI: Oldřich z Chlumu, rušivě působící rozpolcenost mezi kinofilmem a TV inscenací, legrační herecké výkony našich "seriálových hvězd" a chudá stopáž, která aspoň spolehlivě zaručí, že divák nebude dlouze lámán v kole výše zmiňovaných nešvarů. V příštím počinu ze středověku přeji kameramanovi temnější filtry a autorovi scénáře jasnější mysl.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

V prvních chvílích jsem si myslela, že to snad přepnu. To televizní zpracování našich porevolučních filmů mi fakt dost vadí. Jenom kvůli Kájovi jsem to nechala běžet a udělala jsem dobře. Co člověk, to naše současné, herecké eso v čele s tím největším, srdcovým. Všichni byli dokonalí, jak jinak. Teda kromě komparzu. Ten byl děs běs. Příliš strojené a neherecké. Škoda, že to není natočeno jako skutečný, historický film, ale jako nějaká inscenace. Námět, pocházející z historie Království českého, byl velice příjemný. Dá se říct, že mě postupem času drama, trochu nešťastných námluv, opravdu zaujalo. Určité části by se daly i více rozvést, dát tomu více prostoru, temna a napětí. Pozastavila jsem se u postavy snoubenky pana loutnisty. Snažila jsem se v ní najít podobu s vyprsenou rodinkou Bédi Trávníčka z reklamy na sekačku. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Ultra-stylový plakát... a to je asi tak vše. Jménem krále bych si bez problémů dokázal představit jako televizní minisérii, kde ostřílený Roden cestuje mezi tuzemskými hrady 13. století, řeší na první pohled zapeklité vraždy či hádanky, na konci každého dílo odhalí pravdu ve stylu Hercule Poirota a viníka odsoudí k trestu smrti. V takovémto případě bych se nebál Nikolaevovo nejnovější dílo ocenit velmi nadprůměrně. Bohužel se jedná o film, který se ještě navíc úplnou náhodou dostal do kin, kde jsem jej naneštěstí (já se opravdu těšil) neměl možnost shlédnout. Zápletka je až moc přímočará, rozpočet na pořádnou výpravu nulový a díky otřesně krátké stopáži nedostanou herci (vyjma Rodena) dostatek prostoru, tudíž jakákoliv šance o vytvoření si k jejich postavám vztah je mizivá. Jménem Krále pouze potvrzuje pravidlo, že historické žánr je v současné české kinematografii mrtvá záležitost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Těšila jsem se, viděla jsem, líbilo se. Tolik ve zkratce. Velice příjemná středověká detektivka, nádherné kostýmy, krajina, uvěřitelný středověk a zejména vynikající práce se světlem. Nevtíravá, ovšem libá hudba. Skvělé shledání s Martinem Štěpánkem a Janem Kanyzou, které český film vyloženě postrádá. Dále dobrý Dobrý a Roden, příjemná Issová, Hrubešová a Pogodová. Jen více a houšť, doba Přemysla Otakara II. nám svědčí. Ostatně celý seriál s Vondruškovým Ondřejem z Chlumu by byl vítanou záležitostí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem nic (v lepším případě) nebo průser (v horším případě), ale, naštěstí, se nekonala ani jedna varianta. Příběh se (opět naštěstí) vyhýbá značným historickým souvislostem, vymezuje se pouze vládou Přemysla Otakara II., tudíž problémy s historií jsem ani nehledal. Výprava je pěkná (čti spíše vyhovující, než dokonalá), hudba dokonale dotváří atmosféru. Zásadní problém bych viděl v něčem jiném - v režii. Petr Nikolaev si nejspíš neuvědomoval, že točí historickou detektivku, kde by měl divák spolu s "detektivem" pátrat po vrahovi. Avšak při vraždě purkrabího, ač zobrazené z dálky, i méně všímavý divák dokáže identifikovat vraha a (možný spoiler!) záhadný a (rádoby) nejednoznačný Beneš z Dubé je nesympatickou postavou od začátku. Vydařené herecké obsazení (Roden, Kanyza, Vaculík) a závěrečný souboj za svítání však dokazují, že film mohl být mnohem lepším. Takhle tu máme příjemný odpočinkový film, který však svůj souboj s o dost starším soupeřem - Zločinem na Zlenicích hradě prohrává na celé čáře. Update: Přečetl jsem si pár věcí od Vlastimila Vondrušky a k filmu se vrátil. Atmosféra jeho knih je vykreslena skvěle a casting je poměrně solidní. Karel Roden zahrál skvěle, i když na Oldřicha z Chlumu působí trochu staře, na druhou stranu Klára Issová (i když není modrooká blondýnka, jako její literární předobraz) je coby Ludmila z Vartenberka (jinak budoucí Oldřichova manželka) absolutně dokonalá. Za tím, co jsem kdysi o filmu napsal, si stojím, ale zvyšuji na 70%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nulová atmosféra, nudný příběh, nezajímavý film. Velmi stručně a jasně, nebýt zde Markéta Hrubešová, která je mou slabinou, jdu ještě níž. 40 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když člověk zaslechne přirovnání "klasická detektivka v kulisách českého království", docela ho to navnadí. Jenže nesmí čekat moc. Respektive raději by neměl čekat vůbec nic, protože já se připravoval na průměrnou podívanou a zážitek, jaký mi Jménem krále připravilo, skončil i přesto ještě níže. Především nuda zapracovala. Příběh je tak prostinký, že nemá vůbec co nabídnout, a zachraňovat ho mohou jen herci. Ovšem neděje se ani to. Když i ten Karel Roden mi tady s jeho drsňáckou postavou lezl krkem, co potom všichni ostatní? Bída s nouzí, seriálové herecké výkony, přehrávání, minimum uvěřitelného, maximum otravného. A atmosféra? Ale kdeže. Ano, kamera sice hezká a hudba místy patřičně historická, ale pořád jsem ničemu z toho nevěřil. Jako polehčující okolnost nemůžu brát ani to, že by Jménem krále přinášelo do českého filmu něco nového - bohužel. Jen to ukazuje, že historické filmy jsme uměli (vynikající Královský omyl, Čest a sláva, Údolí včel, Spanilá jízda...), ale už nám nejdou. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ne zas tak strašný historický film, jak jsem očekával. Detektivní linie je sice dost laciná a celej příběh jakoby z oka vypadnul nějakýmu ochotnickýmu představení. Herci jsou ale fajn a celý je to dostatečně krátký na to, že mě to nijak nezačlo štvát. Pravda ale je, že se mohli tvůrci rozhodnout, zda do toho narvat více peněz nebo to dát rovnou do televize. Ta druhá možnost by tomu slušela víc. Když si postavy mezi sebou jen tak povídají, tak to ještě jde. Jenže když dojde řada na nějaký souboj či rytířské klání, tak je to opravdu až k smíchu. V tý televizi bych to toleroval, takhle ovšem ne. I tak se na to pro jednou dá kouknout a netrhalo mi to žíly tolik, jako jiné české filmy.50% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No určitě souhlasím s názorem, že udělat z toho televizní seriál by nebyl špatný nápad. Film jako takový má na evidentně skromné poměry velmi slušnou výpravu a kostýmy. Herci si odehrají svoje a Roden je můj oblíbenec, nicméně stejně tu čtvrtou hvězdu nedám. Sice to rychle odsejpá a není šance na žádnou nudu, ale zase celý příběh vyzvívá dost zkratkovitě a ta krimi zápletka je vyloženě primitivní a čitelná, ale jinak v pohodě filmek.65% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

knižní předloha možno zajímavá je, ale když se autor pustil i do scénáře... Sekat pařáty polovině štábu by málo bylo ( aneb pronásledování lapků: "zda se, ze tady stopy konci" \strih\ lapka pronásledován z bezprostřední blízkosti). To ze nebylo peněz neomlouvá debilní kameru tam, kde mel dej vrcholit, ani zmrvení dobrých herců do podoby ochotnického spolku lesních hlodavců a postaršího rorýse. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama