Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 097)

castor 

všechny recenze uživatele

Beznadějná situace? Ale kdeže pro Američany. Popcornový biják, kterých v té době moc nebylo, zvysoka kašle na logiku a na diváka huláká, ať si jeho ušní bubínky a oči nezapomenou užít každé filmové políčko. Sice každou chvíli krade od starších sousedů, ale dvojice Emmerich/Devlin tentokrát naprosto trefila vkus publika, které rádo nechá mozek někde v koutě před vstupem do kinosálu. Řada destruktivních sekvencí se dá navíc opakovaně pouštět pořád dokola i dnes, sedmnáct let od premiéry!! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá zábava, ale někdy mi to připadalo šíleně trapný, hlavně když jsem sledoval super akčního prezidenta USA, kterej chrabě bojuje bok po boku s vojákama proti emzákům a spousta dalších podobnejch scén, ale nejvíc mě dostalo když prezident řiká sedlákovi, kterej letí na jistou smrt "zlom vaz". Ale když si těhle trapáren nebudete všímat a sledovat jenom spoustu skvělých efektů, celkem slušnej příběh okořeněnej vtípkama a různýma hláškama a nějaký ty letecký bitvy, tak se u toho dá skvěle pobavit, ale bohužel je film příliš dlouhej aby bavil po celý 2 a pul hodiny, takze jsme se občas nudil, ale pořád je to nadprůměrnej film. Je to spíš 3,5* ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Spolu s Patriotem asi nejlepší Emmerichův film. Tady mi ten jeho patos nevadil ani v nejmenším. Perfektní hudba a herecké obsazení všemu dodává tu správnou adrenalinovou šťávu. Konečně se dozvíme pravdu o Oblasti 51 ;) Vynikající triky, ve své době špička. Příběh sice nic moc, ale chtějte po scénáristovi, aby napsal nějakou story pro Emmeriche, u kterého by jste alespoň na minutu měli zapnout mozek a režisér by jej nakopl do zadnice jako správnej patriotickej Němec. (Ano, největší americkej patriot se narodil v Německu). Jestli hledáte ten správnej film k popcornu, tak už máte jasno - Den Nezávislosti. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Větší béčko s áčkovým rozpočtem jsem snad neviděl...ale je pravda, že mě ID4 v mých 12 letech hluboce zasáhl. Houby jsem věděl co to je psychologie postav, co to je předvídatelnost děje, prostě jsem zapadnul do sedačky a asi dvě hodiny uslintával nad tehdy úžasnými efekty. Ale zaplaťpánbůh jsem alespoň trochu dospěl, takže bych si při vzpomínce na některé věci, které jsem o tomhle "hlubokém" díle prohlašoval, musel dát pěstí. Dneska už bych ID4 nedoporučil ani jako popcornovou zábavu, ta má často alespoň nějaký nápad:) A navíc mám dojem, že každý druhý příšerně patriotický film o Americe stejně natočili Němci... Update 2013 - měl jsem tu původně 60%, ale nedávno jsem to znovu viděl a musel jsem uznat, že je to precizně zvládnutý mozkový výplach jako byli třeba první Transformeři (i když na těch výhradách vůči vlajkoslávě a patetickým patriotickým gestům stále trvám, protože prezident-fighter pilot je už hodně přes čáru). A jelikož funguje i o víc jak patnáct let později, zaslouží si červenou barvu. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pohnutě vzpomínám na ten úžasný podzim 1996 v našich kinech. Nejdřív MISSION: IMPOSSIBLE, pak TWISTER a nakonec to nejlepší - ID4. Kurvablockbuster. Velkolepý, kulervoucí, vtipný, se sympatickými postavami a tak krásně kýčovitý a patetický. Mohli jste se kochat vybuchujícím Bílým domem, nechat se strhnout zapáleným prezidentovým projevem a zasmát se když si jde Will Smith před dům pro noviny a nechápavě hledí na sousedy nalevo a napravo, jak zuřivě balí. Nebo když křičí na zajatého knokautovaného emzáka "Co je to za smrad?!?"A to vše za usmolených 75 milionů dolarů. Bohužel, o tři roky později přišel Bayův Armageddon, který byl natočený násobně víc sexy a s mnohem lepšími triky, které tak brutálně nezestárly jako tady. A stejně jako Bay už nikdy nenatočil lepší blockbuster než Armageddon, Emmerich nepřekonal svůj ID4. Pro zajímavost armáda podporovala natáčení jen do chvíle než zjistila, že se ve scénáři vyskytuje oblast 51. Premiéra pak proběhla stylově druhého července, ve stejný den, kdy začíná děj. Zkratka ID4 byla užita kvůli právním problémům s původním názvem. A česká Cinema dala filmu stoprocentní hodnocení. ()

Galerie (181)

Zajímavosti (108)

  • Rolu Connie Levinson mala hrať Ally Walker. Keď sa herečka na poslednú chvíľu odhlásila z projektu, po zbesilom zháňaní náhrady bola najatá Margaret Colin a do natáčania vhupla už za 24 hodín. (Arsenal83)
  • Natáčení na losangeleském letišti muselo být o několik dní odloženo kvůli výhrůžkám od proslulého teroristy Teda Kaczynského, (známého také jako Unabomber). (NIRO)
  • Will Smith (Steven Hiller) sa objaví vo filme až v 22 minúte. (ČSFD)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama