Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 1
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 098)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo by chtěl v tomto sci-fi thrilleru hledat nějaké životní moudro, bude těžce zklamán. Jde totiž o čistokrevnou popcornovou podívanou, při které je doporučeno nepřemýšlet nad tím, co se na plátně nebo v TV děje a prostě jen hltat a hltat (očima). A tady toho k hltání je opravdu hodně. Záplava supermoderních triků se na člověka z plátna doslova vylije a chvílemi je jich tolik, že je divák ani všechny nepostřehne. Po této stránce - všechna čest. Co mě ale (jako už mnohokrát) dokonale odrovnalo, to je ten americký patriotismus. Pro mě osobně už je to ta nejzprofanovanější věc na světě. Ale ještě více mě začínají unavovat američtí prezidenti - akční hrdinové. Pro mě osobně je daleko realističtější skutečná návštěva mimozemšťanů na Zemi. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pohnutě vzpomínám na ten úžasný podzim 1996 v našich kinech. Nejdřív MISSION: IMPOSSIBLE, pak TWISTER a nakonec to nejlepší - ID4. Kurvablockbuster. Velkolepý, kulervoucí, vtipný, se sympatickými postavami a tak krásně kýčovitý a patetický. Mohli jste se kochat vybuchujícím Bílým domem, nechat se strhnout zapáleným prezidentovým projevem a zasmát se když si jde Will Smith před dům pro noviny a nechápavě hledí na sousedy nalevo a napravo, jak zuřivě balí. Nebo když křičí na zajatého knokautovaného emzáka "Co je to za smrad?!?"A to vše za usmolených 75 milionů dolarů. Bohužel, o tři roky později přišel Bayův Armageddon, který byl natočený násobně víc sexy a s mnohem lepšími triky, které tak brutálně nezestárly jako tady. A stejně jako Bay už nikdy nenatočil lepší blockbuster než Armageddon, Emmerich nepřekonal svůj ID4. Pro zajímavost armáda podporovala natáčení jen do chvíle než zjistila, že se ve scénáři vyskytuje oblast 51. Premiéra pak proběhla stylově druhého července, ve stejný den, kdy začíná děj. Zkratka ID4 byla užita kvůli právním problémům s původním názvem. A česká Cinema dala filmu stoprocentní hodnocení. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Emmerichovi se s dávkou patosu utrhla ruka. Bill Pullman je se svým hrdinným prezidentem úplně mimo, Will Smith jde do trapnosti, Jeff Goldblum jako by nebyl - prostě takový menší přeceněný průšvih. Nepřiznaná variace Války světů nevyšla a i přes strhující scénu s destrukcí Bílého domu mám vůči tomuto filmu averzi. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi film Rolanda Emmericha a jeden z nejlepsich filmu v katastrofickym zanru. I kdyz tu je spousta "osudovejch" projevu, prevazne od prezidenta, ktery misty pusobi az smesne, dokaze si film drzet urcitej nadhled a bavit i pri svy mozna trochu zbytecne dlouhy stopazi prakticky po celou dobu. Triky jsou na hodne dobry urovni, herci se snazi, Bill Pullman je sympatak a Will Smith obcas da nejakou tu cool hlasku. Nejlepsi je, samozrejme, kdyz se utoci na mimozemstany, cehoz je nejvic v posledni pul hodine, ale i sceny, kdy se jen keca, jsou vcelku zabavny, diky slusny hudbe a ne uplne stupidnim dialogum. Ale samozrejme se od filmu nedaj cekat nejaky velky moudra, jedna se proste o skvele zvladnutej popkorn, kde jsou americani opet ti nejlepsi. Ale je to fuk, kdyz je to tak skvela zabava. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sci-fi komedie - tu snůšku americky patetických keců a americky heroických gest přece nikdo nemůže myslet vážně. Slušně obsazené, slušně zábavné, slušně vtipné, slušné triky, po obsahové stránce slušná kravina. Jsou dva způsoby, jak se u toho nadprůměrně pobavit a nehodnotit odpadem: A) mít velký smysl pro humor a sledovat to s patřičným nadhledem, B) přepnout si na mozku páčku do pozice OFF... C) případně obojí zkombinovat, jak se to povedlo mně:-). 75% ()

Galerie (192)

Zajímavosti (108)

  • Prezidentova manželka (Mary McDonnell) má v zábere, v ktorom ju nájde Jasmine (Vivica A. Fox), červený lak na nechty. V predošlom zábere z hotela, ako aj v nasledovnom zábere z nemocnice, má však nechty nenalakované. (ambrobene)
  • Scéna, v ktorej Will Smith (Steven Hiller) za sebou ťahá bezvládne telo mimozemšťana cez púšť, bola natáčaná na soľných pláňach pri Veľkom soľnom jazere v Utahu. A tak Willova veta: „Čo je to sakra za smrad?“ nebola plánovaná, pretože na scéne bol cítiť smrad z hnijúcich kreviet z jazera. (ČSFD)
  • Jeden z důvodů, proč se Roland Emmerich už od počátku rozhodl pojmout invazi tak rozmáchle a megadestrukčně, podle něj spočíval v tom, že jej coby diváka odjakživa otravovalo, jak často jsou ve filmech podobné emzácké útoky zobrazovány jako "nenápadně" venkovské - tj. že se odehrávají se na odlehlých farmách, v kukuřičných polích atd. (NIRO)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama