Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 098)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší katastrofický film všech dob. Jsem zvědavý, s čím přijde Spielbergova "Válka světů", ale "Den nezávislosti" se jí bude překonávat jen hodně těžko. Film sice nepřináší žádnou inteligentní hlubokou myšlenku (teda až na pár narážek, jako, když mimozemšťani vyčerpávají jednu planetu za druhou), ale přiznejme si to sami, nikdo nikdy taky nenapsal, že by film tohoto žánru něco takového obsahovat měl. A "Den nezávislosti" si ani na nic takového nehraje. Jde o výbornou zábavu doplněnou revolučními efekty, ucházejícím příběhem a takovým podivným kouzlem, které vám prostě říká, že je to fakt dobrý film. U lidí bych tomu řekl charisma. A to je přesně ta věc, která mi třeba v "Dnu poté" nebo v "Rozpoutaném peklu" chybí. ***Věděli jste, že: Po odpálení atomové bomby David začne vyvádět a převrátí v hangáru několik předmětů. Na jednom z nich - plastovém koši - zespodu svítí nápis "art dept" neboli "oddělení rekvizit".// Děti jednoho z hrdinů (pilota alkoholika) sledují při příletu mimozemšťanů v televizi legendární film "Válka světů" z roku 1953."*** ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Soudruzi, v naší zemi přistáli oškliví diverzanti z kosmu za účelem vysazování mandelinky barmborové do našich žírných lánů. Soudruzi, my si ale Státy rozvracet nedáme! Navíc máme ten vítězný červenec, tak hrr na ně" Kapitalistický realismus v plné síle, stejně dementní, jako bolševické agitky, stejně okázale patetické. A navíc – ty figurky. Bodrý "nigga", hrdinný prezident-pilot, ožrala se srdcem donského kozáka... jezusmarjá, pardón... neohroženého kovboje... Prostě brilantní výroba smradlavé kuličky z ubohého prdu. Film o ničem s pěknými efekty. Lesk a bída Hollywoodu v plné parádě. Nebylo to vyrobené na zakázku Bílého domu??? Edit 2011: chtě nechtě musím přiznat, že (podobně jako mnohé bolševické agitky) mě tenhle film baví a naplňuje zvláštní rozkoší z absolutní magorie. Takže mu s odstupem času uděluji o hvězdičku navíc, ve srovnání se šmírou jménem Světová invaze je to přímo královská zábava a stejné hodnocení si nezaslouží... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

A už je to zase tu. Vďaka vynaliezavým filmárom musí matička Zem aspoň každých päť rokov ustáť inváziu mimozemšťanov. V roku 1996 sme ale mali na mále, pretože sa do mimozemskej témy pustil aj známy megaloman Roland Emmerich. Bolo jasné, že to odnesú všetci bez výnimky, ale len Amerika bude mať tú čestnú výsadu zachrániť ľudstvo. Konkrétne programátor Jeff Goldblum, najsprávnejší americký prezident Bill Pullman a najlepší letec Will Smith, ktorého Deň nezávislosti katapultoval veľmi vysoko. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ronald Emmerich chce tak trochu být jako Spielberg a třebaže jsme se zde sešli u jeho pravděpodobně nejzdarilejšího snímku, nelze obecně říct, že by se mu to příliš dařilo. Rodinné hodnoty, nebo spíš ještě více všudypřítomné, až otravné vlastenectví (Emmerich je ovšem němec - wtf?), megalomanská zápletka, oslnivé triky, to vše tady máme. Je to však i drobátko nadsázky, nebo možná jen nechtěný humor, který dělá tento megalomanský blockbuster méně táhlý a o level, dva, zábavnější než průměrné velkofilmy bývají. Film trpí neduhy béčkového scénáře, od příliš jednoduché vyřešení krize až po všemožná klišé, ale je to právě jakýsi "guilty pleasure" feeling a efektní akce, jenž to omlouvá... 7/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sci-fi komedie - tu snůšku americky patetických keců a americky heroických gest přece nikdo nemůže myslet vážně. Slušně obsazené, slušně zábavné, slušně vtipné, slušné triky, po obsahové stránce slušná kravina. Jsou dva způsoby, jak se u toho nadprůměrně pobavit a nehodnotit odpadem: A) mít velký smysl pro humor a sledovat to s patřičným nadhledem, B) přepnout si na mozku páčku do pozice OFF... C) případně obojí zkombinovat, jak se to povedlo mně:-). 75% ()

Galerie (192)

Zajímavosti (108)

  • V scéne, kde Jasmine (Vivica A. Fox) uniká s dieťaťom tunelom, je vidieť, že hlava chlapca je umelá. (Arsenal83)
  • Keď po útoku vidíme Los Angeles, všetko je spálené... okrem paliem, ktoré sú neporušené. (Arsenal83)
  • Natáčení na losangeleském letišti muselo být o několik dní odloženo kvůli výhrůžkám od proslulého teroristy Teda Kaczynského, (známého také jako Unabomber). (NIRO)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama