Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 098)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejzábavnější a nejvelkolepější invaze šmejdů z vesmíru. Scénář je plný patosu, hrdinských proslovů, ale i nadsázky a vše funguje na jedničku z hvězdičkou. Efekty jsou po celou dobu špičkové, Will Smith je gangsta, Jeff Goldblum je eko, Bill Pullman je ultimátní prezident Spojených států, extrémní sympaťák, milující manžel a rodič, pravdomluvný politik, pro svůj národ hrdina do posledního dechu. Tedy přesně zapadá do tohoto opakujícího se amerického snu o tom, jak nakopou zadky jakémukoliv světovému nepříteli. Ženské osazenstvo taky nijak nezaostává, jen ta prezidentka Roslin mohla dostat více prostoru, ale další dvě ho mají dost a povinnou vztahovou a emoční výplň zastupují tak, jak je v tomto druhu filmů třeba. Celkově je tedy toto sci-fi příkladem parádní explozivní fantastické akce, která se napoprvé určitě neomrzí a vlastně se neomrzí nikdy. Osobně mám ale stejně nejraději první temnější část. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Beznadějná situace? Ale kdeže pro Američany. Popcornový biják, kterých v té době moc nebylo, zvysoka kašle na logiku a na diváka huláká, ať si jeho ušní bubínky a oči nezapomenou užít každé filmové políčko. Sice každou chvíli krade od starších sousedů, ale dvojice Emmerich/Devlin tentokrát naprosto trefila vkus publika, které rádo nechá mozek někde v koutě před vstupem do kinosálu. Řada destruktivních sekvencí se dá navíc opakovaně pouštět pořád dokola i dnes, sedmnáct let od premiéry!! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Prvý záber - pohľad na americkú vlajku. A hneď je jasné, že vyobrazenie amerikanizmu bude vo filme jasnou záležitosťou. Sú však filmy typu ako je tento, v ktorých mi to až tak neprekáža. Svoju zásluhu na tom majú hlavne efekty, zvuk, čo sa dozrkadlilo aj pri udeľovaní sošieka tiež Will, ktorý presvedčil, že sa hodí viac do kasových trhákov a je pomerne veľkým lákadlom, než do sitcomových vôd. Celá rada filmových, dojemných, lúčiacich klišé sa zarýva pod kožu, no nie až tak silno. Všetky ostatné elementy totiž fungujú naplno. 80%. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ronald Emmerich chce tak trochu být jako Spielberg a třebaže jsme se zde sešli u jeho pravděpodobně nejzdarilejšího snímku, nelze obecně říct, že by se mu to příliš dařilo. Rodinné hodnoty, nebo spíš ještě více všudypřítomné, až otravné vlastenectví (Emmerich je ovšem němec - wtf?), megalomanská zápletka, oslnivé triky, to vše tady máme. Je to však i drobátko nadsázky, nebo možná jen nechtěný humor, který dělá tento megalomanský blockbuster méně táhlý a o level, dva, zábavnější než průměrné velkofilmy bývají. Film trpí neduhy béčkového scénáře, od příliš jednoduché vyřešení krize až po všemožná klišé, ale je to právě jakýsi "guilty pleasure" feeling a efektní akce, jenž to omlouvá... 7/10 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tahle kultovní pecka má i v dnešní době rozhodně, co nabídnout. Tento epický megafilm nastartoval kariéru Willa Smithe jako jedoucí rychlík. Roland Emmerich tyto věci umí a tady s tim vším začal. Cgi efekty jsou pořád na dobré úrovni a vše působí v rámci možností jako realistické Sc-fi. Je mi jasné, že každý bude nadávat na přílišný patriotismus, ale nevím, proč by to mělo škodit samotnému filmu. Tohle je prostě bomba...100% ()

Galerie (192)

Zajímavosti (108)

  • Jednou zo zničených budov je kino s billboardovou reklamou... "Deň nezávislosti". (Arsenal83)
  • Studio 20th Century Fox zvažovalo, že film přejmenuje na „Soudný den“ a stanoví termín premiéry na Den obětí války (poslední květnovou neděli), aby se vyhnulo tradičně nelítostnému soupeření o diváky na Den nezávislosti, 4. července. Herec Bill Pullman (prezident Whitmore) prozradil, jak se tvůrcům podařilo studio přesvědčit - scenárista Dean Devlin a režisér Roland Emmerich jednoduše natočili legendární prezidentův proslov, který končí slovy: „...a pokud dnes zvítězíme, čtvrtý červenec už nebude jen naším americkým státním svátkem. (…) Dnes slavíme náš Den nezávislosti!“ Pak ho sestříhali a ukázali studiu, které se vzápětí rozhodlo název ponechat. (Pavlínka9)
  • Malé cameo si ve filmu střihl i spoluautor scénáře Dean Devlin. Hraje jednoho z pilotů, kteří letí s prezidentem (Bill Pullman) útočit na ničící paprsek. Pronese "I'm on it" ("jdu na to") a o vteřinu později jeho letadlo sestřelí nepřítel. (Baltazzar)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama