Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 1
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (108)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 75 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Natáčení na losangeleském letišti muselo být o několik dní odloženo kvůli výhrůžkám od proslulého teroristy Teda Kaczynského, (známého také jako Unabomber). (NIRO)
  • S výjimkou práškovacího dvouplošníku jsou všechna letadla modýlky nebo digitální triky. (NIRO)
  • Jeden z důvodů, proč se Roland Emmerich už od počátku rozhodl pojmout invazi tak rozmáchle a megadestrukčně, podle něj spočíval v tom, že jej coby diváka odjakživa otravovalo, jak často jsou ve filmech podobné emzácké útoky zobrazovány jako "nenápadně" venkovské - tj. že se odehrávají se na odlehlých farmách, v kukuřičných polích atd. (NIRO)
  • Dle Deana Devlina původně americká armáda souhlasila s podporou filmu (podobně jako například u Top Gun, 1986), ale vycouvala, když se dozvěděla, že v příběhu figuruje tzv. Oblast 51. (NIRO)
  • Militantní organizace Hizballáh vyzvala muslimy k bojkotu filmu, protože podle ní šlo o "propagandu falešného židovského zájmu o blaho lidstva". (NIRO)
  • Šlo o jeden z prvních filmů, který si zaplatil drahou reklamu ve vysílání Super Bowlu (zjednodušeně řečeno finále ligy amerického fotbalu), což se poté pro mnoho komerčně ambiciózních snímků stalo standardem. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 306,2 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 817,4 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. června 1996 ve Westwoodu. (Varan)
  • Ve scéně, kdy Russell Casse (Randy Quaid) omylem začne odpalovat raketu, řekne: "I picked a hell of a day to quit drinking." ("Vybral jsem si špatný den abych skončil s pitím.") Věta je odkazem na parodii Připoutejte se, prosím! (1980), kde ji pronese McCroskey (Lloyd Bridges). (Baltazzar)
  • Malé cameo si ve filmu střihl i spoluautor scénáře Dean Devlin. Hraje jednoho z pilotů, kteří letí s prezidentem (Bill Pullman) útočit na ničící paprsek. Pronese "I'm on it" ("jdu na to") a o vteřinu později jeho letadlo sestřelí nepřítel. (Baltazzar)
  • Role prezidenta Whitmora byla původně psána pro Kevina Spaceyho, který chodil do školy se spoluautorem scénaře Deanem Devlinem. Vedení společnosti Fox ho však odmítlo obsadit s odůvodněním, že nemá patřičný hvězdný potenciál. Roli získal Bill Pullman. (Baltazzar)
  • Bill Pullman (Thomas J. Whitmore) obsadil roku 2012 třetí místo v anketě časopisu The Hollywood Reporter o nejlepší náhradu reálného presidenta filmovým. (JoranProvenzano)
  • Plaketa s podpisy astronautů, která je na začátku filmu zobrazena v měsíčním prachu, je dodnes umístěna na přední noze části lunárního modulu, která po Apollu 11 na Měsíci skutečně zůstala. (Mr.Hudson)
  • Natáčení probíhalo pouhých 72 dní, což je na nákladný blockbuster nezvykle málo. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama