Reklama

Reklama

Na cestě - Série 6 (2008) (série)


Na cestě po střední Barmě (S06E28)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do kláštera skákajících koček, za dlouhokrkými ženami, kníratými bratry a duchy, kteří milují hlasitou hudbu.
"Země zcela jiná než všechny, které znáte," vyznal se z obdivu k Barmě slavný spisovatel Rudyard Kipling. Momentálně to bohužel platí i v negativním slova smyslu, neboť tenhle krásný kout světa, kde lidé cizincům říkají hosté, už dlouhá léta dusí vláda vojenské junty. V kontrastu s velkolepou historií a nádhernou přírodou je ale současná chudoba a technologická zaostalost svědectvím devastujícího vlivu vládnoucích generálů na barmské hospodářství. Na krásu starých pagod a Buddhových soch obalených zlatými lístečky věřících to však nic nemění. Stejně tak i venkovský život na jezeře Inle plyne svým neměnným tempem. Mezi plovoucími políčky můžete nadále spatřit loďky s podivuhodným pohonem nožního veslování, v dílnách se vyrábějí slunečníky z bambusu a stromové kůry a balí se tu i věhlasná barmská cigára. V posledním královském městě Mandalaji je zase zážitkem návštěva trhu s drahými kameny i setkání s komediální skupinou Kníratí bratři, kterým vojenský režim dovoluje vystupovat jen v provizorním divadélku v jejich vlastním domě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Efekty 10/10/// +archytektura -chtělo by to lepší hudbení doprovod/// Tak to je mazec, tak "bohatou" a pestrou zemi jsem snad ještě neviděl. Je škoda, že současný politický stav je takový, že nedovolí Barmě se dále a moderně rozvíjet. Jisté náznaky tu jsou, ale jsou to jen zrnka máku v celém kontrastu starobylé kultury a tradic. Každopadně nás pořad podrobně touto zemí provedl a já si udělal ucelený obrázek./// Celkem 80%/// ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako asi jeden z mála (nejen) tady na ČSFD jsem měl tu příležitost Barmu navštívit a kdybych měl tuto zemi popsat několika slovy, tak by to bylo: neuvěřitelně úslužní lidé, neuvěřitelně vstřícní, usměvaví, krásná příroda, neporušená průmyslem a samozřejmě chudoba. ()

Reklama

Reklama