Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem snad nikdy neměla možnost vidět žádnou trilogii, kde by každý díl byl pod vedením jiného režiséra, ale nakonec se to podařilo a to na výbornou. V posledním, závěrečném díle jsme mohli vidět, jak se puzzle postupně poskládalo v jasný obraz. Jeden z těch mnoha zkorumpovaných policistů, který už byl vším unavený a nebo se v něm začalo ozývat svědomí nás nakonec dovedl až do závěrečného finále tentokrát bez újmy na životě. Vše opět podkresleno ponurou atmosférou yorkshirské krajiny. Jen mě docela mrzí, že jsem předpokládla téměř od prvního dílu, kdo vězí za vraždami dívek, což trochu pokazilo můj výsledný dojem. Povedené, zajímavé a kdo se chce podívat, tak musí rozhodně začít od roku 1974. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1980. CITÁT - Máme pod kontrolou všechno. Peníze, holky, drogy.......... Yorkshir je pěkně prohnilej, tam snad není žádný dobrák. Stačí si jen vzpomenout na rok 1974 nebo 1980. Pro dobráky tu není místo. Rok 1983 se nese v duchu flashbacků do roku 1974. Po svatbě "Jezevcovi" dcery až po únos další malé holčičky. Střípky mozaiky pomalu zapadají do sebe, ale opravdu velmi pomalu. Okolo 9 minuty dokonce uvidíme i svítit Slunce, což nad zamračeným Yorkshirem je skoro zázrak. Je to poprvé v celé trilogii, kdy chvilku není zamračeno nebo neprší. CITÁT - Pod těmi nádhernými koberci. A je tam vlk, myš i labuť...........Opět jiný režisér, ale je skoro stejný jako Julian Jarrold. Chvilkama nudné až uspávající. Zde se po novináři (1974) a policistovi (1980) ujímá vyšetřování soudce. Ale nějak to nefunguje. Jednoznačně je nejlepší příběh druhý, který natočil James Marsh. CITÁT - Boty mrtvejch dětí..... Asi tak po šedesáté minutě už jsem se začal těšit na konec. Také jsem byl zvědav, zda tvůrci vůbec nějaký konec vymyslí. CITÁT - Donutili mě. Policajti si tu dělají, co chtějí...... Nakonec konec nějaký byl, ale táhnul se anglická mlha na podzim. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posledná časť bola pre mňa najlepšia. Najviac som si pri nej uvedomil, akú skvelú prácu dokážu robiť policajti, ale len tí výnimoční, zvyšok zboru ochotne vypočúva vraha niekoľkonásobne a potom ho prepustí, lebo stopu cítia inde, no to asi mali dlhý covid, lebo ten puch cítili vždy nesprávne a keď niečo už cítili, tak len závan papierikov, za ktoré si mohli zaplatiť nájom či hypotéku. Táto časť je dobrým prepojením celej trilógie, s výbornou hudbou najmä vo finále. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Podle místních hodnocení by se zdálo, že nejlepším dílem trilogie je 1980. Není tomu tak. První díl (1974) táhne skvělý Andrew Garfield, kterému vehementně pomáhají Rebecca Hall a Sean Bean. Hlavní hrdina dílu druhého (Paddy Considine) není dost výrazný ani dost sympatický na to, aby mě jeho příběh víc zaujal, a totéž platí o zbytku obsazení. Třetí díl, rok 1983, trilogii krásně završuje a uzavírá, dovysvětlí některé nejasnosti z předchozích filmů, i když ve všem jasno taky neudělá a mezi současností a flashbacky je tak neostrá hranice, že v podstatě není jasné, co se děje teď, co je vzpomínka a co si hrdinové jen představují. Celkově mi tedy přijde nejlepší díl první, který je nejpřímočařejší a má největší spád. Především ale nechť tato trilogie slouží jako důkaz toho, že i v Británii umí natočit retro, a jak! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1983 a zmizela další holčička. Tentokráte jsou hlavní postavy právník a jeden ze zkorumpovaných policistů, ve kterém se hnulo svědomí. Třetí díl se hlavně věnuje vysvětlování a ukončování dějových linek z roku 1974. Rok 1980 tu ani není zmíněn a tak, byť je to skvělý díl, působí trochu jako výplň. Zde se nám dostane vysvětlení, co bylo na počátku toho všeho, ale jak dopadnou všechny postavy, to už si musíme domyslet. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama