Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Takže telegraficky: jednotka bola výborným, i keď miestami rozťahaným úvodom do sveta záhadných vrážd, v ktorom kruto vládne zkorumpovaný policajný aparát pripomínajúci mafiu, s najlepším predstaviteľom hlavnej role - Garfieldom. Dvojka bola najlepším dielom, Marsh je veľmi zručným režisérom a Paddy Considine veľmi fajn, miesto pohľadu vonkajšieho pozorovateľa sme sa prostredníctvom špeciálneho vyšetrovateľa dostali do vnútra skazeného systému. Tretí diel si za hlavného protagonistu berie detektíva superintendanta Jobsona, voľne prechádzajúceho celou trilógiou, člena "mafie", v ktorom sa začalo ozývať svedomie a pokúša sa veci napraviť - tj. neskutočne nudný scenáristický charakterový archetyp, Morrisey si zahral už podobného antihrdinu ktorý sa krátkodobo "polepší" vo Walking Dead, a bohužiaľ oveľa lepšie. Tucker je citeľne slabší režisér, nohy mu však podráža najmä scenár, ktorý sa snaží vytvoriť konzistentný príbeh zo zvyškov od minula, aby sa niečo vôbec dialo tak opakuj, opakuje a opakuje, plus neskutočne naťahuje, vkladá množstvo vaty a hluchých miest a často pomerne slušne nudí. K tomu dochádza k tzv. "prekvapivým odhaleniam", ktoré sú divákovi dávno známe, a tak čakáme celú takmer hodinu a trištvrte aby sme sa dozvedeli jedinú vec - kto bol vrahom dievčatiek. Oproti predchádzajúcim dielom slabota, Grisoni preháňa a vykresľuje policajnú mafiu až príliš otvorene a prehnane, brutalita je tu samoúčelná a nijak extrémne som sa nebavil - i keď úplne zlé to zasa nebolo. 50% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posledná časť bola pre mňa najlepšia. Najviac som si pri nej uvedomil, akú skvelú prácu dokážu robiť policajti, ale len tí výnimoční, zvyšok zboru ochotne vypočúva vraha niekoľkonásobne a potom ho prepustí, lebo stopu cítia inde, no to asi mali dlhý covid, lebo ten puch cítili vždy nesprávne a keď niečo už cítili, tak len závan papierikov, za ktoré si mohli zaplatiť nájom či hypotéku. Táto časť je dobrým prepojením celej trilógie, s výbornou hudbou najmä vo finále. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Můžou mít yorkshirské pohádky o Červených karkulkách, vlcích, prasatech a labutích bez křídel dobrý konec..? Obtížnější orientace v časových rovinách, kdo neviděl pár dní nazpět předchozí díly, nebude vědět, která bije. Provází to zbytečný důraz na nepodstatné detaily, zpomalená scéna záchrany s paprskem světla a vznášejícím se peřím je výstřelem mimo terč. Od vyvrcholení trilogie, kdy se mají vyložit na stůl ruce, pardon, samozřejmě karty, jsem čekal o něco víc režisérské zručnosti a scenáristického důvtipu. Zazvonil zvonec a... kde Severu konec..? ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Závěr přinesl dvě zásadní sdělení, dílo se podařilo až do konce a scénáristé se hodně inspirovali Volavkou. Skládáním příběhu, rozdělením na části, způsobem vyprávění a i proměnou tempa a vyzněním jednotlivých dílů. Tucker se většinou pohybuje na pomezí emocionálních dramat a romantiky a na 3. dílu je to vidět. Vlastně se zde vše uzavírá ve velmi melancholickém duchu a i ten Yorkshireský pochcaný popelník dostává lyrické rozměry. Skvělý tvůrčí tým drží vysoký standard, vyvrcholení nezklame, ale televiznost je tu asi nejzřejmější. Každopádně různorodost režisérů, herecký manšaft a kvalitní scénář dali dohomady vybornou temně-kriminální sérii, od které by se mohli ostatní učit. Rok 83 je rokem, kdy svědomí zvítězilo a my se konečně dozvíme, jak to dopadlo s malými holčičkami a kdo je onen pověstný vlk... 75% ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Třetí a závěrečný díl a pro mě rozhodně díl s nejlepší atmosférou z celé trilologie. Temnost, které je sice v tomto díle nejméně ze všech tří, tento díl naopak dohání v celkové atmosféře. Parta špatnejch poldů, kteří si na svym severu dělali co a jak chtěli se sice snaží zahrnout starou špínu pod koberec, leč marně... Ani snaživej investigativní přejetej novinář v první části, ani seriosní vyšetřovatel v druhý, ale až vyžranej právník, kterej vyrostl na této jak je ve filmu vylíčeno bohem zapomenuté části Británie, dá ledy do pohybu. Celý příběh je napínavej a vyžaduje divákovu naprostou pozornost, pokud nechce v půlce trilologie zjistit, že neví kdo je kdo, kdo ho komu kouřil a kdo s kym vyjebával, nicméně celou sérii mohu jen doporučit. Řekl bych, že se Rob Stark asi obracel v hrobě, kdyby věděl co se dělo na jeho severu... "To the north..." ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama