Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z celé trilogie! Rozhodně na tom má zásluhu další, jiný pan režisér. Je zajímavé jak se může na jednom tématicky založeném filmu podílet více režisérů a takhle skvěle se sehrát. Výborná doprovodná hudba! Skvělé dramatické chvilky, originální záběry. Konečně přichází rozuzlení a shrnutí všech událostí a odhalení všech tajemství. Stálo to za to, opravdu napínavé. Je zde i více toho pravého "britského". I Robert Sheehan je tady více než v předchozích dvou dílech, ale má pořád kratší a kratší vlasy, to je jediné, co mi vadilo, takže vážně banalita. Skvělá trilogie o policejní korupci a zazobaných lidech, kteří mají moc. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Podle místních hodnocení by se zdálo, že nejlepším dílem trilogie je 1980. Není tomu tak. První díl (1974) táhne skvělý Andrew Garfield, kterému vehementně pomáhají Rebecca Hall a Sean Bean. Hlavní hrdina dílu druhého (Paddy Considine) není dost výrazný ani dost sympatický na to, aby mě jeho příběh víc zaujal, a totéž platí o zbytku obsazení. Třetí díl, rok 1983, trilogii krásně završuje a uzavírá, dovysvětlí některé nejasnosti z předchozích filmů, i když ve všem jasno taky neudělá a mezi současností a flashbacky je tak neostrá hranice, že v podstatě není jasné, co se děje teď, co je vzpomínka a co si hrdinové jen představují. Celkově mi tedy přijde nejlepší díl první, který je nejpřímočařejší a má největší spád. Především ale nechť tato trilogie slouží jako důkaz toho, že i v Británii umí natočit retro, a jak! ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem snad nikdy neměla možnost vidět žádnou trilogii, kde by každý díl byl pod vedením jiného režiséra, ale nakonec se to podařilo a to na výbornou. V posledním, závěrečném díle jsme mohli vidět, jak se puzzle postupně poskládalo v jasný obraz. Jeden z těch mnoha zkorumpovaných policistů, který už byl vším unavený a nebo se v něm začalo ozývat svědomí nás nakonec dovedl až do závěrečného finále tentokrát bez újmy na životě. Vše opět podkresleno ponurou atmosférou yorkshirské krajiny. Jen mě docela mrzí, že jsem předpokládla téměř od prvního dílu, kdo vězí za vraždami dívek, což trochu pokazilo můj výsledný dojem. Povedené, zajímavé a kdo se chce podívat, tak musí rozhodně začít od roku 1974. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Komiksově naivní kriminovela, kde jsou všichni vlivní zkorumpovaní, policisté z loajality vraždí, vraždu pak zakrývají další vraždou, navzájem si jistí zadky, aby se nakonec raději postříleli. Problém celé trilogie (alespoň pro mě) je v tom, že se tváří až moc vážně, tedy neadekvátně vzhledem k tomu, jak silně je přitažená za vlasy. Žánr drama se k příběhu nehodí, jako giallo by se sice příliš nevymykal, ale celý počin by působil jistě přirozeněji. Podle mého má trilogie spíše stoupající kvalitu. Třetí díl určitě nejlepší, a ten druhý lepší než první. Skvělí Morrisey, Addy a Considine. 65% A nejezděte na sever. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

No kto by to bol povedal, že záverečná časť trilógie dokáže ešte niečim prekvapiť. A že prekvapila! A nielen to! Ohúrilo ma ako excelentne boli poskladané jednotlivé skladačky, ako všetko do seba zaklaplo a ako aj predchádzajúce časti zrazu dostali nový význam a rozmer. Trilógiu hodnotím nesmierne pozitívne ako celok, ale neodporúčam niekomu vynechať čo i len jednu časť (lebo jednotlivo ma to tak nedostalo ako celok). ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama