Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Komiksově naivní kriminovela, kde jsou všichni vlivní zkorumpovaní, policisté z loajality vraždí, vraždu pak zakrývají další vraždou, navzájem si jistí zadky, aby se nakonec raději postříleli. Problém celé trilogie (alespoň pro mě) je v tom, že se tváří až moc vážně, tedy neadekvátně vzhledem k tomu, jak silně je přitažená za vlasy. Žánr drama se k příběhu nehodí, jako giallo by se sice příliš nevymykal, ale celý počin by působil jistě přirozeněji. Podle mého má trilogie spíše stoupající kvalitu. Třetí díl určitě nejlepší, a ten druhý lepší než první. Skvělí Morrisey, Addy a Considine. 65% A nejezděte na sever. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

První díl se mi vůbec nelíbil. Hlavně nesnáším filmy, kde je korupce. V tomto případě potom ztrácí vše smysl, touha po vyřešení, když jeden kryje druhého. A kde jde o takzvané vyšší zájmy, v tomto případě spíše o zkorumpovanou policii. Ze začátku jsem si myslela, že jde filmy podle skutečnosti. Ale asi ne, což jsem tak pochopila. A abych se vrátila k trilogii. Druhý díl se mi taktéž moc nelíbil. A až tento třetí díl tomu dává korunu. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Druhý díl zůstal nepřekonán, první díl ano. Tato část je herecky rozhodně nejlepší ze všech, Mark Addy i David Morrissey jsou vynikající, atmosféra opět naprosto perfektní, změna režie opět znatelná (což je rozhodně dobře, co díl, to jiný styl). Až skoro do konce nejzajímavější epizoda, rozplétání zápletek bylo fajn, korupce mezi policajtama se rozrůstala... ale finále to podle mě naprosto zabilo, nebylo špatné, to vůbec ne, jen mi to celé nějak nesedlo (ale to je jen a jen moje chyba). Jak asi tušíte, k těmhle třem filmům je potřeba přistupovat jako k celku - a jako celek je to parádní detektivní drama, poctivě natočené i zahrané, tak je u Britů zvykem a na výsledek si rozhodně nemůžu stěžovat. Ale taky je to jaksi... nekonzistentní, vyrovnanější kvalita jednotlivých epizod by tomu rozhodně slušela více, takže celkové hodnocení je ve výsledku spíše horší. Ale Rok 1983 je jinak výborným detektivním dramatem, který je tak na půli cesty mezi jedničkou a dvojkou, i když po herecké stránce je rozhodně nejzajímavější. A taky to všechno uzavírá, že jo... Takže ve výsledku je tenhle díl za 75%, celá trilogie s odřenýma ušima za 70% (ale to je tím, že je to britské a já britské prostě miluju). ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1983 a zmizela další holčička. Tentokráte jsou hlavní postavy právník a jeden ze zkorumpovaných policistů, ve kterém se hnulo svědomí. Třetí díl se hlavně věnuje vysvětlování a ukončování dějových linek z roku 1974. Rok 1980 tu ani není zmíněn a tak, byť je to skvělý díl, působí trochu jako výplň. Zde se nám dostane vysvětlení, co bylo na počátku toho všeho, ale jak dopadnou všechny postavy, to už si musíme domyslet. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Závěr přinesl dvě zásadní sdělení, dílo se podařilo až do konce a scénáristé se hodně inspirovali Volavkou. Skládáním příběhu, rozdělením na části, způsobem vyprávění a i proměnou tempa a vyzněním jednotlivých dílů. Tucker se většinou pohybuje na pomezí emocionálních dramat a romantiky a na 3. dílu je to vidět. Vlastně se zde vše uzavírá ve velmi melancholickém duchu a i ten Yorkshireský pochcaný popelník dostává lyrické rozměry. Skvělý tvůrčí tým drží vysoký standard, vyvrcholení nezklame, ale televiznost je tu asi nejzřejmější. Každopádně různorodost režisérů, herecký manšaft a kvalitní scénář dali dohomady vybornou temně-kriminální sérii, od které by se mohli ostatní učit. Rok 83 je rokem, kdy svědomí zvítězilo a my se konečně dozvíme, jak to dopadlo s malými holčičkami a kdo je onen pověstný vlk... 75% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama