Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle opravdu není Midsummer... Zdejšími blaty se i pes baskervillský plouží se schlíplýma ušima, tento kraj je domovem Heathcliffa, jeho temné duše a genotypu, sem zasadil Stoker část děje Drákuly. Něco je tu ve vzduchu a nebude to jen popílek z místních dolů. "Pod krásnými koberci" prorůstá prastarý hororový svět a vytváří si tu nové struktury. Vítejte v Yorkshiru, napotřetí... S pomocí dvou starých známých, prozřelého policisty "Sovy" Jobsona, prostituta B.J. a obhájce Piggota se vymotáváme ze sítě hrůzných tajemství. Důležitá je tu zvířecí a pohádková symbolika (vlk, labuť, odkazy na Karkulku, voiceover B.J. v úvodu a na konci...). Mnohé zůstane v závěru trilogie Red Riding nedořečeno - i to je na této košaté tragédii o lidském svědomí a temných stránkách duše strhující... stejně jako mrazivé vystižení psychogeografie Severu. SPOILER: Všimněte si, kdo stojí vedle nevěsty v úvodu. Je o poněkud cynický dovětek k RR 1974. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

"Na sever, kde si děláme, co chceme." Stylové zakončení , ve kterém se všechny předešlé dějové linky dočkají svého zakončení (a vysvětlení). Korupce je na vrcholu, začínají opět mizet malé holčičky a někde tam venku ... někde tam venku je pořád vrah. Zpověď poldy, ve kterém se hnulo svědomí a který se na všemu tomu svinstvu už prostě nedokáže jen nečině přihlížet. Jedna z doposud vedlejších postav se tak dostává do jiného světla a Red Riding tím získává status události, která vám rozechvěje filmovou duši. Vážně. Bez keců. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem snad nikdy neměla možnost vidět žádnou trilogii, kde by každý díl byl pod vedením jiného režiséra, ale nakonec se to podařilo a to na výbornou. V posledním, závěrečném díle jsme mohli vidět, jak se puzzle postupně poskládalo v jasný obraz. Jeden z těch mnoha zkorumpovaných policistů, který už byl vším unavený a nebo se v něm začalo ozývat svědomí nás nakonec dovedl až do závěrečného finále tentokrát bez újmy na životě. Vše opět podkresleno ponurou atmosférou yorkshirské krajiny. Jen mě docela mrzí, že jsem předpokládla téměř od prvního dílu, kdo vězí za vraždami dívek, což trochu pokazilo můj výsledný dojem. Povedené, zajímavé a kdo se chce podívat, tak musí rozhodně začít od roku 1974. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

První díl se mi vůbec nelíbil. Hlavně nesnáším filmy, kde je korupce. V tomto případě potom ztrácí vše smysl, touha po vyřešení, když jeden kryje druhého. A kde jde o takzvané vyšší zájmy, v tomto případě spíše o zkorumpovanou policii. Ze začátku jsem si myslela, že jde filmy podle skutečnosti. Ale asi ne, což jsem tak pochopila. A abych se vrátila k trilogii. Druhý díl se mi taktéž moc nelíbil. A až tento třetí díl tomu dává korunu. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Komiksově naivní kriminovela, kde jsou všichni vlivní zkorumpovaní, policisté z loajality vraždí, vraždu pak zakrývají další vraždou, navzájem si jistí zadky, aby se nakonec raději postříleli. Problém celé trilogie (alespoň pro mě) je v tom, že se tváří až moc vážně, tedy neadekvátně vzhledem k tomu, jak silně je přitažená za vlasy. Žánr drama se k příběhu nehodí, jako giallo by se sice příliš nevymykal, ale celý počin by působil jistě přirozeněji. Podle mého má trilogie spíše stoupající kvalitu. Třetí díl určitě nejlepší, a ten druhý lepší než první. Skvělí Morrisey, Addy a Considine. 65% A nejezděte na sever. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama