Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (179)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Za války se děly hrozné věci, ale když automaticky šoupnu každému filmu, jenž se zabývá podobně bolestivým tématem, pět hvězdiček, nikomu to nepomůže a mně karmu nenavýší a ctnosti nepřidá. La Rafle je zdlouhavá, nezáživná rutina, jež ve mně sice několikrát vyvolala smutek či vztek, po delší dobu však nebyla schopna onu emoci udržet. Navíc zdejší vykreslení Hitlera je neuvěřitelný přehmat, všechny scény s ním mi připadaly jako kariaktura, což se do takto rádoby hodnotného filmu opravdu nehodí. S přimhouřenýma očima 6/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tomhle filmu myslet. U nás se točí válečná dramata, kde se český národ šíleným způsobem shazuje a ve Francii se ve stejném roce natočil naprosto opačný příběh, kde se francouzský národ, konkrétně Pařížané ukazují v tom nejlepším možném světle. Nicméně aby to nevypadalo blbě, řada z nich si na Židy taky zanadává, zahází shnilý rajčata a div je neukamenuje. Ale pořád je v hercích vidět ta hrdost a to včetně naprosto nevýrazných táborů, kam Židy z Paříže nakonec strčili. Na druhou stranu nedokážu přesně posoudit jak to v tehdejší době bylo a je jasné, že ne vždycky je dobré kritizovat a Francouzi si opravdu neradi něco přiznají. Přesto je Odsun dobrým filmem...zajímavým, s originálním námětem, kde jediná věc mi kříží v tom, abych filmu dal plný počet...a to ta, že ani jedna scéna nebyla tak dobrá, aby se vyrovnala například o dva roky staršímu válečnému dramatu Chlapec v pruhovaném pyžamu. Film tak vůbec ničím nepřekvapí. Naopak představí nám hrdý francouzský národ v té nejsvětlejší podobě. Přičemž mu ale stejně nebudu věřit, že myšlenky jednoho národa šli takovým hrdinským směrem a přeskakovali ze dne na den, podle toho, jak se Charles de Gaulle na frontě zrovna vyspal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €20miliónovTržby Celosvetovo $25,346,148║ Dosť strohé podanie, ktoré sa moc nevryje pod kožu ako by mohlo, dejovo to pláva len po povrchu a nikam to moc nesmeruje, výprava na dosť dobrej úrovni. /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roselyne Bosch .. Film silný zejména z mateřského pohledu. Pro zbylé kategorie diváků pak jde spíše o průměrnou a přes hrůzy činů nikterak působivou a docela zdlouhavou podívanou. Obohacena až karikaturním Hitlerem (nešťastná volba) a především hereckými výkony dětských představitelů (šťastná volba). Každopádně, Francouzi mají na holokaustu vlastního židovského lidu nemalý podíl a je nutné (si) to přiznat. Příště však snad filmařsky lépe. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial, ak samotna tematika deportacie Zidov (v tomto pripade sa dokonca jedna o hlavne postavy deti), ktora ma dokaze rozplakat vzdy a vsade nesplni tuto hlavnu zasadu, tak sa tvorcom nepodarilo splnit misiu. Film na mna posobil az prilis chladne, tak nejako nerealisticky a prilis zdlahavo. Bohuzial sa naozaj nemozem stotoznit s ostatnymi hodnoteniami, pretoze lepsich filmov s touto hrozostrasnou a nepochopitelnou temou najdete ovela viac, ako prave tento snimok. Velka skoda a premarneny potencial. PS: Postava maleho Noeho Zyglera bola nadherna, hlavny predstavitel, respektive dvojicky, to zahrali bravurne! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...A FRANCIE JE SPOLUPACHATELEM TOHOTO ZLOČINU....... /// Francie a Židi. TAKHLE JSME TU S VÁMI ŽILI. A možná se vám chceme omluvit a ospravedlnit naše činy.... Filmově zdokumentovaný skutečný události z doby, kdy Francie přestala bejt pro Židy zemí snů. Srdceryvný obrázky, kdy matky opouštěj svý děti, humus podmínky na Vel d'hiv a flashbacky na pohlaváry (včetně strýčka Hitlera), třeba jak je nutné urychleně dokončit krematoria. (Copak Němci, ti to měli dobře zorganizovaný...). Skutečnej a dobře natočenej příběh lidí, kteří odešli 16.7. 1942 ze svých domovů. K naprostý dokonalosti tomu něco chybí, ale stejně mě donutěj tou kapkou optimismu na konci uronit kroupu. A jestli máte dojem, že u nás..... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy podle skutečných událostí (tentokrát rok 1942). 2.) Jsem autor výstavy Žid a Francie. 3.) Věřím, že za potopením Titanicu stojí Židi. 4.) Zapomněl jsem, že lidi se dokážou radovat i z maličkostí. 5.) Thx za titule ,,Rea_z1982“ a ,,Jives“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Zatah jsem se zacal tesit zhruba v momente, kdy jsem zjistil, ze ma film asi 95% a v hlavni roli Renoa. Nez jsem se k nemu dostal, spadlo to sice na 75%, ale i tak jsem se docela tesil. Prvni, co me zarazilo, Reno tu vubec nebyl. Respektive byl, ale rozhodne ne v hlavni roli a do deje vstoupil az nekdy v polovine filmu. Coz je taky tak zhruba doba, kdy zacne bejt film zajimavej. To predtim je jen takovy lehce o nicem, kde se ruzny skupinky deti a celkove lidi jen tak motaj, sledujem nekolik ruznejch pribehu a vse smeruje k onomu Zatahu. Jakmile se ale dej presune na stadion a pozdejc do koncetraku, uz tu mame kvalitne zvladnuty valecny drama, opet lehce odlisnej pohled na valku, tentokrat ocima francouzskejch zidu. A tady me zarazila druha vec. Film nema zadny zvraty, proste jede od zacatku do konce bez jedinyho prekvapka. Cekal jsem, ze se z Renoa nebo sestricky Laurent stane nejakej zachrance, kterej pomuze minimalne detem na svobodu a on se tu zadnej zvrat nekona. Ale i pres smutny cisla v zaveru film nevyzniva vylozene depresivne. Po nudny prvni pulce to nakonec suprova druha polovina a fajnovy herci vytahli na slabsi 4*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zátah je uměleckou rekonstrukcí jedné z nejostudnějších událostí moderních francouzských dějin: podílu na uvěznění a likvidaci více než 13 tisíc Židů, které francouzská višistická vláda s chutí obětovala ve jménu dobrých vztahů s německou okupační mocností a rasových předsudků, které podstatné části francouzské veřejnosti včetně společenských elit určitě nebyly cizí. Obludná rasová čistka, která se dotkla i několika tisíc dětí, byla prováděna francouzskou policií a francouzskými úřady. Námět je natolik silný, že svádí nadělit o hvězdičku víc čistě za téma. Jakkoliv přiznávám, že film dokáže obstojně dojímat a prodávat tragiku dětí odsouzených k smrti, stejně jako násilně odloučených rodin, jako celek představuje Zátah pouhý průměr. Scény razie, zatýkání a násilné internace na sportovním stadionu jistě obsahují řadu silných scén, jenže po odsunu do koncentračního tábora film až bolestným způsobem ztrácí tempo i napětí a sází už jen na trpící dětské tváře a Mélanii Laurent. Což o to, jde o spolehlivou herečku, jenže scénář jí moc možností projevu nenabízí a její postava je pro rozvíjení dramatu od začátku nezajímavá a postradatelná. V druhé půli už snímek bezradně přešlapuje na místě a odevzdaně čeká na závěrečné titulky. Celkový dojem: 55 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud jste od Odsunu čekali silný a mrazivý zážitek, nejspíš budete zklamáni. Jakkoli je snímek kvalitně zpracován, s dobrými herci, zejména Mélanie Laurent a Jean Reno, zároveň nedokázal téma pojmout s takovou hloubkou a výsledným vyzněním, jak by si rozhodně zasloužilo. Možná je to také tím, že se jedná o Francouzský film. Nesnaží se šokovat, není brutální, nehraje příliš na city. Divák zhýčkaný množstvím amerických i jiných "velkofilmů" očekávající podobný styl v jakémkoliv filmu s válečnou tématikou tak bude možná i v tomto případě očekávat brutalitu, násilí všeho druhu a podobné jevy. Ale možná také ne. Možná je Odsun prostě sice zdařile natočeným filmem, který však postrádá nějak zásadně propracovaný a rozvinutý příběh s větším množstvím emocí a scén, které by dokázaly na diváka zapůsobit. Nějak se mě to nedotklo. Až na pár scén a krásu dámy Laurent:) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem viděla Elle s'appelait Sarah, který je zaměřený na stejnou "událost" a pokud mám porovnávat, tak La Rafle je jednoznačně lepší. Už proto, že se soustředí na celkový odsun, ne jen na jednu rodinu, navíc ukazuje i co se stalo předtím a krátce potom, ale přesto není zbytečně natahovaný. Smutné a dojemné je to hlavně z pohledu mateřského, jak už tu někdo zmínil. Děti hrály vážně skvěle, Jean Reno a Melánie Laurent taky mile překvapili, jediným opravdovým přehmatem je Hitler. A jeho knírek. Pro ty,co se zajímají o holocaust povinná záležitost. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh z vojnového obdobia a meno Jean Reno je pre mňa dostatočným lákadlom, ale ako tu už bolo napísané, film dieru do sveta neurobil. To ale neznamená, že nestojí za pozretie. Spočiatku nie je celkom jasné kto bude hlavnou postavou. Až neskôr vysvitne, že ňou bude statočná zdravotná sestra. Postava Hitlera film zbytočne zhadzuje a hlavne jeho prvý príhovor vyvoláva pocity trápnosti. Neskoršie scény z jeho horského sídla už vyzerajú podstatne lepšie, ale film by sa bez týchto scén v pohode zaobišiel. Udalosť, ktorá dodnes víri francúzke vody je hodná filmového spracovania a tento film je myslím dôstojnou spomienkou na tieto udalosti. Je sympatické, že si Francúzi pred zodpovednosťou nezakrívajú oči a otvorene priznávajú spoluvinu. Detskí predstavitelia predvádzajú slušné výkony a film v konečnom dôsledku môžem iba doporučiť. Jednak ako dobrý film a ak niekomu rozšíri obzory a dozvie sa niečo o čom nevedel, tak film splnil účel. Na túto tému bol nedávno natočený tiež francúzky, ale o niečo kvalitnejší film Kľúč k minulosti, hoci sa tejto téme venoval len čiastočne. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zkuste se při sledování tohoto snímku vžít do těch židovských rodin z pohledů dětí i rodičů...Že je to nepředstavitelné, resp. že je to tak otřesná představa, že veškeré myšlenky na tuto problematiku rychle zapudíte? Pak si uvědomme, že tohle se vskutku dělo. Zátah/Odsun je řemeslně velmi dobře zpracovaný a téma, které rozebírá, by nemělo být nikdy zapomenuto a veškeré filmy a knihy by se měly stát velikým mementem pro budoucí generace. Tento snímek byl opravdu příjemným překvapením. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že takové filmy vznikají. Lidé si aspoň můžou připomenout, co se v minulosti dělo za neskutečné věci. Tento film dokáže zaujmout a chytnout za srdce. Je to velmi dobře natočeno a odehráno (Reno mi tam ale neseděl). Příběh mohl být možná pestřejší, ale na druhou stranu mě bavil po celou dobu i přes poměrně dlouhou stopáž. Filmu nelze upřít několik velmi silných momentů a ponurou, místy tragikomickou atmosféru (nelze nevzpomenout na Život je krásný). Výpovědní hodnotu má film taky obrovskou. 80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Měli by se dívat především mladí dnešní generace ovlivňovaní tolik aktuálními svody her, i-netu, brutálních akčních snímků a nikdy nezapomenout!!! Toto téma je jedno z nejtemnějších lidské historie a nikdy nesmí být zapomenuto! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Další ze série příběhů, o druhé světové válce věnované tragickém osudu židů a židovských potomků, v této válce. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Priznám sa že som čakal niečo lepšie. Ale čo čakať od snímky z produkcie krajín Francúzsko / Nemecko / Maďarsko. Je to nie moc pekná snímka doplnená o Jeana Renoa. Ale ten sa tam viac menej len mihol a nestihol toho veľa predviesť. Miestami zlá kamera, atmosféra 2. svetovej vojny tiež nie je perfektná a príbehy a zmar tej doby máloktorého diváka dostali. Na túto tému sa dá kvalitný film natočiť vždy, len sa to musí správne uchopiť. Videl som oveľa lepšie snímky. Asi mi tam chýbala výrazná postava. Nikto to tam neťahal. O nikoho som sa nebál. Aspoň kostýmy sa dajú pochváliť. Hudba žiadna. Podpriemer. Škoda. Potenciál to rozhodne malo. Môžno nabudúce iný režisér. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

hodně (nepřirozeně) tlačící na pilu/emoce... výprava dobrá, zároveň scénář nenabízí postavy a situace, které by přinesly nosné scény...čím se blížíme ke konci, tím je patos, nepritozenost horší a horší... ještě, že jsou filmy, které druhou světovou a holokaust dokázaly ztvárnit s kvalitou, která se tato látka zaslouží. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku přidávám kvůli námětu. Film téměř dokumentárního střihu, který je silný hlavně tím, že popisuje skutečné události, aniž je příliš komentuje, a nechává je působit svou vlastní vahou. Pro mne je zajímavý i tím, že popisuje epizodu druhé světové války, o níž jsem toho příliš nevěděl, totiž odsun židů z území "svobodné" Francie do koncentračních táborů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dojemný príbeh, nabitý emóciami až po strop. Nikto neveril, že by sa to ešte aj v 20. storočí mohlo stať, no žiaľ stalo sa... Aj keď je snímok sám o sebe smutný, nechýbajú tu ani zábavné momenty, vyplývajúce hlavne zo sladkej nevedomosti. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama