Reklama

Reklama

Malé dějiny jedné rodiny

(seriál)
Československo, (1988–1989)

Režie:

Ivo Paukert

Hrají:

Milena Dvorská, Alois Švehlík, Pavlína Mourková, Jakub Wehrenberg, Jan Kanyza, Václav Mareš, Rudolf Hrušínský, Ota Sklenčka, Josef Langmiler, Jan Čenský, Gabriela Vránová, Dagmar Havlová (více)
(další profese)

Epizody(47)

Obsahy(1)

Seriál ze současnosti, který odrážel dobu nástupu perestrojky i se satirou na současnou dobu. Do jednotlivých dílů byly vloženy aktuální události dne i týdne, třeba že na Vinohradech spadlo v noci lešení nebo že Gorbačov odpoledne odletěl na návštěvu Gruzie. Na příkaz ÚV byl seriál ukončen 19. října 1989. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dohromady sice asi jenom 20 dílů a řek bych, že je to sice dost o ničem, ale díky hercům a krátký stopáži se na tuhle umakartovou telenovelu dá celkem koukat. Možná jsem měl štěstí zrovna na ty lepší epizody, ale nevzpomínám si, že by mi to někdy přišlo vyloženě na odpad. Rozhodoval jsem se mezi 2 a 3 hvězdama a nakonec jsem se přiklonil k vyššímu hodnocení. Jenom je škoda, že natáčení v roce 89 ukončili. Mohlo by to bejt celkem zajímavý natočit seriál o změně režimu takhle téměř v přímym přenosu :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi skutečně prapředek - takový australopithékus - sitcomů, alespoň co se ČR týče... Seriál vznikl v době, kdy se Husákovo půlnoční království začalo samo svou tíhou bortit. Lze to vyčíst z letmých závanů kritiky, nebo lehoulinkých narážek na dění kolem ústřední rodiny kde je otcem Švehlík, matkou Dvorská, dcerou vnadnou týnkou Mourková a rádobyvtipným pubescentem synátor Wehrenberg... Většina narážek se ale točí spíše kolem běžného života než režimu... Kdo by přišel v polovině z jakéhokoliv dílu, může nabýt dojmu, že sleduje Muže na radnici či jiný normalizační seriálový skvost... Herci jsou prakticky identičtí, odstup času je však poznat podle módy. Výrazně přibylo plesnivých jeansů či růžových, tyrkysových a jinak barevně výrazných pruhů v oblečení, přesně dle taktu duhového konce osmdesátek... Leckdo se možná zajíkne tou retro vlnou, když sleduje bytelné obývací stěny s gramofonem Tesla a hrajícím Maláskem z LP na klavír...ty pletené svetry s výstřihy do V, trička s anglickými nápisy Surf, Sport :-))) Mne spíše zamrazilo při pohledu na závodní kantýnu s nezbytnými PVC kostičkovanými ubrusy a slánkou a pepřenkou z rudého plastu uprostřed stolku... Že jste seriál neviděli - to vás mrzet opravdu nemusí. Tohle už je pryč. Dávám jeden karafiát k MDŽ za tu zakonzervovanou podobu mého dětstsví. * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Z pohledu tehdejší televizní tvorby se jedná o běžný průměr, na seriálu se podílelo více scenáristů a tak kolísá jeho kvalita. Některé díly jsou satirické, některé vtipné a jiné banální. První dvě kategorie pochází z díly Haliny Pawlovské. Malé dějiny jedné rodiny jsou předchůdcem Ulice. A pokud srovnám tyto dva seriály, starší bráška jednoznačně vítězí na celé čáře. I ty nejslabší díly by Ulici rozcupovaly levou zadní. A to nejen díky scenáristickému umu, ale především díky kvalitní práci herců, která se s výkony současných neschopných flinků porovnávat vlastně vůbec nedá. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních tzv. sitcomů, který bezprostředně reagoval na tehdy (ne)probíhající proces přestavby v hroutícím se komunistickém Československu. Několik neopatrných narážek na aktuální politické a ekonomické problémy i skutečnost, že někteří herečtí představitelé se objevili v seznamech signatářů prohlášení Několik vět nakonec seriál poslalo definitivně k ledu. Dnes, po třiceti letech, lze tyto veskrze neškodné, sotva půlhodinové útržky ze života jedné průměrné socialistické rodiny vnímat jako cenný dokumentární materiál, zachycující závěrečné období komunistické totality (1988 – 1989) v jeho necenzurované podobě, která je téměř odzbrojující. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Námět je rozhodně zajímavý, ale nedotažený, což je škoda. Zas na druhou stranu je tu hromada tehdy dobrých českých herců, kteří přece jen mají o trochu víc co hrát než dnes v Ordinacích a Cestách života. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Bylo to díky vloženým "aktualitám" takové kousavé. Moc si na to už ale nepamatuju a ani dneska nevím, kolik to mělo částí. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Scénář G.Oplustil...Zatím dost děs-komunální satira nejhrubšího zrna...Na to že je to v perestrojce, když už se lecos mohlo tak je to až servilní... ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyvážený seriál. Některé díly jsou celkem vtipné a s příjemnou rodinnou atmosférou (zejm. v nichž excelují Hrušínský coby děda a Dvořák v roli souseda), ovšem plno jiných, týkající se podniku a schůzování jsou strašně nezáživná nuda. V době, kdy měl seriál televizní premiéru jsem ho neviděl a to jak po letech jednotlivé díly na TV Barrandov nesmyslně zpřeházeli a některé z jakéhosi cenzorského důvodu dokonce neodvysílali vůbec činí seriál poněkud nepřehledným a dějově nenavazujícím, ale za to tvůrci nemohou, proto z tohoto důvodu hodnocení snižovat nebudu. Za ty lepší díly dávám 3 *, za ty nezáživné 1 *, tudíž zprůměrováno na lepší 2 *. 45% ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem tento seriál sledoval jako desetileté dítě a zdál se mi tenkrát nekonečný. Teď vidím, že má 51 dílů, takže už chápu, proč na mě před lety tak působil. Na tehdejší dobu unikátní počet epizod. Po více jak dvaceti letech jsem ho objevil na Barrandově. Je zřejmé, že byl šitý horkou jehlou, nicméně seriál baví. Reflektuje aktuální události té doby, občas se stává i poměrně kritický v rámci tehdejší přestavby a demokratizace (československá obdoba sovětské perestrojky a glasnosti). 20 minuté epizody mají spád, často jsou vtipné, navíc herecké výkony jsou ve srovnání s dnešními nekonečnými ulicemi nadprůměrné. Z mého pohledu velice zajímavý seriál, který nám o konci 80. let může hodně říct. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo ani průměrné. Snad jen mohu ocenit pouze to, že konečně seriál, který měl více než jen šest dílů. Ale to asi soudruzi objevili až na sklonku režimu. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

dávám hvězdy z nostalgie, když to te´d vidím, vracím se do dětství a do té doby... a připadá mi to, že se to podobá dnešní Ulici ()

sulek 

všechny recenze uživatele

"Co máme dnes k večeři? Knedliky s bramborama..." Mně bylo tehdy jedenáct, takže nějaké vložené aktuality si nepamatuji, ale tehdy mě to bavilo. Dávám tři, protože je mi trapné dát víc, ale zajímalo by mě, jak bych se k tomuto seriálu postavila dnes. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Předlistopadová Ulice. Kouknul jsem jen namátkou, moje hodnocení tedy nebude úplně objektivní, ale popravdě řečeno si myslím, že ještě nadsazuji a že ta druhá hvězdička je spíše za možný dokumentární význam seriálu, nežli za jeho kvality. Ale asi tomu dám někdy šanci, abych toho viděl víc. ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Bohužel si ze seriálu nepamatuji tolik, abych mohl hodnotit. NIcméně velmi dobře mi v paměti utkvělo, jak jednoho dne místo seriálu z ničeho nic odvysílali něco jiného. Hlasatelka to vysvětlovala tím, že jej na četné stížnosti diváků na jeho kvalitu ruší. Už tehdy mi to přišlo dost podivné... ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný socialistický peklo. Scénář a celková dramaturgie je odvar z Husákových fuseklí. Něco tak obludně plytkýho jsem neviděl snad ani v Druhým dechu a Plechový kavalerii a to je co říct. Celkově se to dá parádně přirovnat k jednomu současnýmu fenoménu: výblitkům typu ORZ a RP/VKV. Narozdíl od nich to má ale jednu podstatnou výhodu: kraťoučkou stopáž. I tak je to ale k nepřežití. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Psalo se jaro 1989 a mimo jiné na obrazovkách Československé televíze způsobila doslova poprask tehdejší znovu první Československá miss. A i v tomto seriálu se na to dívali, protože to byl seriál jakože ze současnosti, něco jako nekonečný seriál řeklo by se dnes, protože se ty díly točily doslova jen pár dní dopředu, než šly do vysílání. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perestrojková rodinná sága s ústrednou rodinkou v zložení tatík Švehlík, majster vo fabrike, matka Dvorská, redaktorka miestnych novín, dcérka stredoškoláčka Mourková a najmladší synátor Wehrenberg, býva pokladaná za predchodcu neskorších populárnych nekonečných Ulíc a Panelákov. S tými mám skúsenosť nulovú, takže porovnávať nemôžem, ale v tomto prípade sa jedná o krátke príbehy v rozsahu štvrť až pol hodiny, poväčšinou vtipne rozoberajúce trampoty v rodinnom kruhu, problémy v škole, v práci, v meste zhruba v duchu Bakalárov, ba uzrieme aj transformáciu miestnej továrne skoro na spôsob Inžinierskych odyseí alebo Okresov na severe. Súčasťou všetkých epizód je jemná kritika spoločenských aj hospodárskych pomerov a úrovne služieb vo forme krotkej komunálnej satiry, ale keďže sa natáčalo v pokročilej dobe, niekedy sa rýpne celkom do živého. To všetko za účasti veľkého počtu niekedy aj veľkých hereckých mien, hrajúcich v niekedy celkom banálnych príbehoch, ktorých hlavná hodnota je  v zachytení ducha doby. V tej mi to síce ušlo, ale s 35 ročným oneskorením ma to niekedy menej a niekedy viac pobavilo. Ako celok by som to videl niekde medzi dvomi a tromi hviezdami, časti ktoré som videl (všetky sa mi nepodarilo) som zhodnotil jednotlivo. ()

giacobbe 

všechny recenze uživatele

Nekonečný seriál reagující na aktuální události měl už i u nás svého rozhlasového předchůdce,takže nic nového. Nepodstatná, ale pro mě zásadní maličkost: Při jásání grafiků obhajujících nový, moderní, a zcela zbytečný design( např.windows Vista, velkoplošné "dotykové" obrazovky ve studiích zpravodajství a diskusních pořadů) si často vzpomenu na titulky k tomuto seriálu a jak se tenkrát v československé televizi někdo "nad dopisy diváků" rozplýval a vyzdvihoval revoluční grafický prvek-obrázek v titulcích odpovídající aktuálnímu ročnímu období. ()

Reklama

Reklama