Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

otík 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu bohužel zcela chybí jakákoli dějová linie. Příběh je vlastně jen sestříhání závodu v Le Mans. Steve McQueen si zahrál závodníka, který si rok po své nehodě opět zazávodil. Závodní den je dokumentován sice dobře a závody jsou natočeny výborně, raději si ale v neděli pustím formule a vyjde to téměř na stejno. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Le Mans. Vždy mě zajímalo jak se asi cítí závodník, když poprvé stojí na startovním roštu této legendy a musí v sobě najít sílu šlápnout na plyn a pustit se na okruh, na kterém ho spíše než cíl čeká zmrzačení. A Katzin tyto pocity předkládá na zlatém podnose. Vsadil vše na "niterní" atmosféru (pokud patříte k těm, na které silně zapůsobila scéna s pohledem do očí šelmy v Collateral, tak víte co tím myslím). Což u sportovního filmu může vypadat podivně, ale funguje to. A to tak, že hodně. Na druhou stranu je to díky tomu silně nedivácké; místy až dokumentární; čemuž napomáhá i fakt, že zde zcela absentují žánrová klišé. PS: Podobnost s komentářem ke Sjezdaři zcela záměrná, tyto dva filmy jsou totiž dvě strany téže mince. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Pseudofilm, ktorý možno v 71. vzbudzoval úžas nad tým, aké zábery boli divákovi ponúknuté, no v súčasnej dobe minikamier používaných napríklad v F1 to už nieje nijaká zvlášnosť. Pseudofilm je zaujímavý asi tak isto, ako už spomínaná F1, či 24hodinovka. Nie som veľký fanúšik okruhových pretekov. Vždy budem tvrdiť, že najlepší jazdci sú v rally. No musím oceniť to, že toto sú asi druhé najťažšie preteky na záťaž či už jazdca, či spoľahlivosť techniky (najťažšie preteky sú samozrejme Paríž-Dakar). I keď sa píše, že Steve McQueen sám jazdil, to je asi jediné, čo tu mohol ukázať, aby sa vôbec ocitol v zábere. Osobne som čakal niečo iné a to prípravy, atmosféru (čo sa čiastočne splnilo), zákulisné taktiky, špionáž súperov...Takto som si mohol fakt zapnúť LIVE pretek a zážitok by bol totožný. 2* za havárie a... (a vlastne už neviem za čo). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád tenhle film. Mám rád když se mi tep zrychluje spolu se Stevem při pohledu na semafory a pomalu se zvedající startovní prapor. Mám rád ty plameny z výfuků a řev akcelerujícíh motorů. Le Mans je zkrátka skvělý film ze závodního prostředí s klasickými vozy. Při sledování jsem si vzpomněl na klip Robbieho Williamse - a jeho závod z F1 v klipu Supreme. Asi kvůli tomu páču a kotletám. :-). Za mne to jsou čtyři pneumatiky Firestone! * * * * ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Le Mans - automobilový závod, jmenuje se tak. McQueen ve filmu nebojuje s těžkou nemocí, neřeší rodiné křivdy, neprožívá dobrodružství v poušti, na lodi, v letadle, dokonce ani nehasí mrakodrap, jednoduše se závodí. To na okraj pro ty co jim scházel scénář. Natáčení prosadil McQueen, sám velký automobilovým nadšenc a závodník. Obdiv pak zaslouží střih a především excelentní kamera, jakou tvůrci rychle, zběsile a spol, s jejich ubohým digitálním divadýlkem, můžou jen tiše závidět. 90% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Steve McQueen mal v úmysle zúčastniť sa skutočných pretekov Le Mans 1970 osobne, a tak sa medzi prihláškami na preteky objavil voz Solar Productions(SP) – Porsche 917 s neobyčajnou posádkou: Steve McQueen – Jackie Stewart. Ale McQueenovi poisťovňa zakázala štartovať s hrozbou výpovede úveru. (pravo)
  • Michael Delaney (Steve McQueen) ve filmu poprvé promluví po více než 30 minutách. (Chrustyn)
  • SP okrem toho najali skutočných usporiadateľov pretekov, skutočných policajtov, skutočných novinárov z International Racing Press Association, najali i časť divákov z pretekov, ktorí zostali divákmi i pre nakrúcanie – celkom 1500 ľudí! (pravo)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama