Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Recenze (615)

golfista 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich se ze Sci-fi budoucnosti pustil na tenký led americké revoluce a odnesl to chudák Mel Gibson. Velmi velký, řekl bych až "patriotický" průser :-) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Má se ke Statečnému srdci jen o něco hůř než Trója ke Gladiátorovi. Hollywoodský biják, řemeslná špička, ale není tolik dělaný “od srdce” a s rizikem, jestli ho (při tak obrovském rozpočtu) přijmou masy diváků. Patriota masy nemohli nepřijmout, protože obsahuje absolútně všechny klišé válečných, hrdinských a romantických eposů, jaké si z historie kinematografie vybavíte. A míchá je v bohatém scénaří a s kvalitním hereckým obsazením. Akorát tedy Emmerich je přespřílišný kýčař - spousta kompozic je nerealisticky přearanžovaných a přebarvených (dokonce i do modra jenom kvůli Gibsonovym očím!), a patos servíruje v takové míře, až to filmu ubírá na vážnosti, kterou coby historická freska o skutečných událostech tolik potřebuje. Jako “disneyovka” pro deštivé nedělní odpoledne to ale ujde. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, Roland Emmerich umí točit výpravné, "nevtíravě vlastenecké" filmy (vzpoměňme třeba "úžasný" Independence Day), a u Patriota se vydal přímo "ke kořenům":) ...ale co si pak má člověk myslet o Amících, když největší národní hrdost předvádějí zhusta ve filmech cizích režisérů (zdravíme kromě ID4 i Air Force One:)), ještě k tomu v třídě kvality "popcornový brainwashing":) A nezbývá než podotknout, že Patriot je, mám-li to vyjádřit eufemisticky, zářným příkladem toho, že nejen uměním živ je člověk...ale za obsazení hned několika zářných příkladů hrdiny dívčích srdcí (což byl taky jediný důvod, proč jsem se uvolil na Patriota jít...nemyslím ty báječné hochy, ale svoji přítelkyni:))) dám dvě hvězdy. Na víc to skutečně není... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má smůlu, že hlavní roli ztvárnil ten, jenž má pětioscarové statečné srdce. Díky tomu snímek dává méně, než se původně zdálo, že nabízí... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson masakruje ty zlé (kteří se chovají skutečně zle), patrioté mezi diváky těžko skrývají slzy dojetí a historikové se hromadně probodávají americkou vlajkou. To je Patriot, to je letní blockbuster. 65% Zajímavé komentáře: Isherwood, DaViD´82, Faidra, MManual ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když je někdo patriot ve skutečnosti nebo ve filmu tak to mě rozhodně vůbec nevadí. Tahla bitva za nezávislost by mohla trvat u něco méně a mohla by mít klidně i vyšší hodnocení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $113,330,342Tržby Celosvetovo $215,294,342 ║ Tak Nemec Roland Emmerich aby točil vlasteneckejšie filmy o Amerike, než ktorýkoľvek domáci režisér to už je sila ale zvykol som si, ale dokonca aby aj ponúkol v tomto príbehu za boj o slobodu niečo viac než človek je u neho zvyklí, tak to sa fakt prekonáva po všetkých smeroch. "Jednoznačne najlepší film čo Emmerich dokázal natočiť!" Film má veľa spoločných prvkov s filmom ako je Gibsonovo Statočné srdce , a nie je to na škodu, lebo využíva ich prevažne v dobrom svetle. Skladba filmu ovplíva v prvom rade s mnohými silnými postavami v podaní vlastenca a neústupného patriota Mela Gibsona, chladného surovca Jasona Isaacsa či neposlušného mladíka v zbrani Heatha Ledgera, k ním dobre zapasujú aj vedľajšie postavy ako Chris Cooper, Tom Wilkinson a Tcheky Karyo, čím vznikla veľmi dobrá paleta hereckého prejavu a tým sa lepšie vžíva s postavami, čím aj nadobúda na emočnej stránke a samozrejme aj tej z našej strany fandiacej k veciam ku ktorým sú postavy zanietené. K dobre rozohranému príbehu, dobre ladí akcia, hudba a rovnako tak vizuálna stránka. Takže keď to všetko zhodnotím, tak sa jedná o jeden z najlepších dobrodružných filmov vôbec, zopár chýb sa nájde ako u každého filmu ale nie je to nič výrazné, čo by kazilo celkový dojem z filmu. Trošku prekvapivá je aj dosť ostrá brutalita vo filme, čo nie je u Emmericha zvykom ale za to treba si uvedomiť, že tam hral Gibson, čím asi jeho účasť aj patrične zavážila a tak u neho veci normálne ako useknuté ruky, nohy prípadne aj hlavy, nemôžu chýbať. /videl v kine: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle Gibson přeťáp... Pravda, základ filmu je stejný jako u jeho megahitu Statečné srdce, ale narozdíl od tažení charismatického skotského válečníka Williama Wallace nemá boj o národní nezávislost jistého Benjamina Martina tu pravou "míru". Míru v naplňování šablon historického filmu, míru v kupení klišé. Protože Patriot je až nepříjemně předvídatelný a emotivní náboj generuje natolik lopotně a okatě, že ve chvíli, kdy to má zajiskřit, nestane se nic. Fešácké pózy sošného geroje Gibsona nepomohou. Roland Emmerich, to je podle mého jeden velký dějinný omyl a tímto mu děkuji, že mi to svojí sterilní a neumělou režií opět potvrdil. Scénář je jeden velký fujtajxl, který matlá a hněte potencionálně zajímavé téma tím nejpřežvýkanějším a nejvyčpělejším způsobem. Postavy jsou natolik trapně typizované, že se mi maně vrací vzpomínky na český budovatelský film 50. let. Patos, patos a zase patos. Uprostřed něho už člověk prostě musí ocenit něco tak průměrného, jako je Gibsonův herecký výkon. Alespoň ten povznáší film na lehký podprůměr, jenže ten svou schematičností a tradičním emmerichovstvím ("být emmeričtější než Američan") představuje něco, co už nechci vidět znovu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film R. Emericha .... patos, patriotismus a jeho další oblíbené věci. Průměrné bitvy. Až moc kladný, neohrožený a nesmrtelný Gibson. Mladý a mnou neoblíbený Ledger. A skvělý záporák J. Isaacs. Tot vše... Dal by se tu najít pohled na koloniální války, ale přijde mi silně zkreslený pro účely filmu, takže pokus o hlubší historickou poznámku bych raději nechal stranou. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jasne nejvetsi zklamani, ktereho jsem se od Gibsona dockal. Kdyby hral hlavni roli Kevin Costner jeste bych to dokazal pochopit – tento film je totiz verny bratricek jeho veledila Postman. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zase tak šíleně se, co se patriotismu týče, podle mého na pilu netlačilo. Spíše jsem to vnímal jako osobní pomstu Mela Gibsona - a ten když má ten šílený pohled v očích, je perfektní. V tomto směru se mi především líbila scéna, kdy společně s mladšími synky osvobodí Ledgera. Za povedenou považuji hudbu Johna Williamse (jako skoro vždy). Co mi na filmu vadí, je jeho délka, dvě hodiny by bohatě stačily. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Popcorn na pohled lepší než ten po domácku dělaný. Jenže po ochutnání zjistíte, že pod nadýchanou a máslem pokapanou krustičkou je spálený. Neznamená to, že by byl nepoživatelný. Jen není tak dobrý, abyste si ho dávali pravidelně a s chutí. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Williams: 1. The Patriot [6:39] ,2. The Family Farm [3:03] ,3. To Charleston [2:15] ,4. Colonial Cause [3:15] ,5. Redcoats at the Farm and the Death of Thomas [5:00] ,6. Ann Recruits the Prisoners [3:09] ,7. Preparing for Battle [5:50] ,8. Ann and Gabriel [4:35] ,9. The First Ambush and Remembering the Wilderness [4:00] ,10. Tavington's Trap [4:09] ,11. The Burning of the Plantation [4:55] ,12. Facing the British Lines [3:05] ,13. The Parish Church Aflame [3:03] ,14. Susan Speaks [3:17] ,15. Martin vs. Tavington [3:06] ,16. Yorktown and the Return Home [5:20] ,17. The Patriot (reprise) [7:50], ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak jako si mě Mel získal ve Statečném srdci, tady tomu není jinak jen s tím rozdílem, že zde se mi v záchvatu breku nedělají bubliny u nosu! Téma válek, kde umírá tisíce lidí, i těch nevinných, mě dokáže vždycky chytit za srdce, že je mi všelijaký americký patos u prdele! Takže všechny srdcervoucí scény probrečím jak se patří a vůbec se za to nestydím, klidně i několikrát do roka :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď budeš mať vlastnú rodinu, pochopíš.“ Problém PATRIOTA nie je v rozpočte. Bože, toľko peňazí! 110 miliónov. Ani v hercoch. Charizmatický Gibson, mrazivý psychopat Isaacs a kvalitný kasting i na najzbytočnejšiu postavu (Wilkinson, Karyo, Cooper). Ani v ambíciách: tvorcovia chceli natočiť najmonumentálnejšiu oslavu americkej demokracie kinematografie. Ani v akčných scénach. Na "tomahavk" nezabudnete. Napriek tomu je PATRIOT priemer. Neustále sa na niečo hrá, používa hlúpe frázy, klišé, zjednodušovania. K tomu nenápaditú Emmerichovu réžiu. Berie sa tak vážne, že už to nejde dole krkom ani fanúšikom DŇA NEZÁVISLOSTI a STATOČNÉHO SRDCA. Občas príjemne zaskočí (koniec istej postavy), ale negatívny pocit prevláda. Diváci to na celom svete zrejme vnímali podobne, takže tržba napokon nepresiahla ani 215, čo vzhľadom na rozpočet fakt nebol žiadny úspech hodný aplauzu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Emmerich to sice cely pojal po svym, takze z hlediska nejaky pravdivosti to asi moc zhavy nebude, ale porad nam tu zustava ukazovej velkofilm, navic z hodne zajimavyho obdobi historie. Film ma sice necely tri hodiny, ale nudi jen vyjimecne, hlavne v druhy pulce filmu je obcas zbytecne moc kecu, ale vetsinou se furt neco deje, natocenej je perfektne, hudba taky skvele sedne a Gibson proste nema chybu, ty jeho akce se sekerkou byly naprosto dokonaly. Co se tyce bitev, tak ty jsou fakt uzasny, akorat si nemuzu pomoct, me to proste pride jako blbost, aby proti sobe dve armady staly a stridave strileli bez jakyhokoliv kryti nebo tak neco. Sice to neni cistejch 5*, ale primhourim lehce oko a dam je tam. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jistě, místy je to nedomyšlený, nechtěně vtipný, hloupě teatrální, přezpomalovačkovaný, banální, dramaticky rozkolísaný, přímo si to říká o parodie, nedá se brát vážně jak by asi rádo a vrcholem je první hodinka, nicméně ta malebná settleří krajinka, omáčka války o nezávislost, občasně humor a urputný Mel — prostě pořád solidně protivyváží. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama